Met ham, lamsvlees, en op z’n minst een dozijn eieren, is Pasen niet per se een vegan friendly feest. Maar vegans weten het allang: je kunt ook op een hele andere manier uitpakken tijdens Pasen. Zet eens een lente-pizza op tafel, een stapel Japanse soufflé pannenkoekjes of kies een andere favoriet uit deze lijst met vegan paasrecepten.
We hebben een hele lijst voor je samengesteld met de lekkerste vegan paasrecepten. Wil je het jezelf wat makkelijker maken, kies dan maximaal één of twee recepten en vul deze aan met een warm brood uit de oven. En lekkere vegan dips zijn natuurlijk onmisbaar tijdens de paasbrunch, -lunch, of -borrel.
Ga voor een doperwtendip met munt, zacht gesmoorde courgettes met za’atar of wat denk je van zongedroogde tomaten met geroosterde hazelnoten? Wil je liever iets warms voor op brood? Maak dan een vegan artisjokkendip met spinazie en miso. Helemaal umami!
Wil je liever een vegan paasrecept waarvan je sowieso weet dat iedereen er gek op is, maak dan avocadotoast:
avocadotoast met 3 toppings
We love toast met avocado! Vooral omdat we daar al onze favoriete toppings op kunnen doen. Voor nu geven we drie heerlijke opties: tuinbonen met ham, radijspickle en feta of krabsalade. Nog zo'n topgerecht met avocado: gegratineerde avocado BLT-style.
Ben je gek op roereieren? Dan kom je met tofu en knalgele kurkuma best een eind. Door de tofu in kleine stukjes te verkruimelen en op te bakken met specerijen zoals kurkuma en chili, evenals gerookt paprikapoeder en kala namak (zwart zout, smaakt naar zwavel) lijkt het niet alleen alsof je een roerei hebt gemaakt, het smaakt ook zo. Serveer de scrambled tofu op een taco of burrito, of klassiek op toast. Lekker met verse kruiden zoals dille of koriander.
parelcouscous met paddenstoelen, sinaasappel & pistache
Het mag dan een bijgerecht zijn: dat doet niks af aan de indruk die dit powergerecht achterlaat! Deze parelcouscous met paddenstoelen, sinaasappel & pistache is perfect in balans door zijn heerlijke maken. Hartig, zoet + een lekkere bite – zo'n gerecht blíjf je maken! Ideaal voor een doordeweekse avond. Onze tip? Maak gelijk wat extra, dan lunch je de volgende dag als een keizer. Ook een goed idee: linzensoep met wortel en sinaasappelgremolata.
radicchiosalade met pompoen & geroosterde-druivendressing
Kies dit jaar een elegante kerstbrunch vol feestgerechten met een Midden-Oosters tintje. Deze radicchiosalade mag dan niet ontbreken!Houd het easy, kook samen of laat iedereen een zelfgemaakt gerecht meenemen. Verdeel de recepten, dek de tafel in stijl en start met een feestdrankje.
chai-spice tulband met amandelen & kardemomglazuur
Elk feestje verdient een taart, of andersom! En dan het liefst deze tulband! Dus kies maar uit en vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig. Je vindt ze allemaal in het november-nummer van delicious. dat nu nog in de winkels ligt. Hieronder een preview van de chai-spice tulband met amandelen en kardemomglazuur.
Nurishh met rozemarijn in bladerdeeg met geroosterde druiven
Soms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
Is het een flatbread, of juist een pizza? Who cares, it’s vegan! Maar om de vraag toch te beantwoorden: een beetje van beiden. Of beter gezegd: het beste van beiden. Voor dit gerecht mag je de mouwen opstropen, want er gaat gekneed worden! Bovenop het verse, knapperige deeg komen frisse groenten, en met een lekkere zwiep za’atar geef je ‘m extra karakter.
Start je dag met deze romige kokosyoghurt. Getopt met knapperige speltgranola, vijgen en maanzaad. De speltgranola is de absolute sterspeler, omdat je hem eenvoudig zelf (en dus vegan en vers!) maakt. De suikers karamelliseren in de oven en worden zo superkrokant. Minimale moeite, maximaal plezier. Het verschil met reguliere granola? We gebruiken geen honing, maar agave- of ahornsiroop.
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
Georgina Hayden: ‘Dit is een van mijn favoriete nistisima-recepten als er mensen komen eten. Je kunt de pastei van tevoren maken, hij ziet er indrukwekkend uit en smaakt fantastisch. Hij is enigszins gebaseerd op de Grieks-Cypriotische vastenklassieker kolokotes – pompoenpasteitjes met bulgur en rozijnen – die mijn yiayia Martha maakt. Het roosteren van de pompoen is niet traditioneel, maar geeft een intensere smaak.’Dit recept is afkomstig uit Nistisima, traditioneel vegan uit de Mediterranée & omstreken.
Watertanden, dat is wat je gaat doen van deze tarte. Haar rode gloed doet iets anders dan ‘vegan’ vermoeden, maar niets is minder waar. Sappige tomaten, rijke balsamicoazijn en knapperig bladerdeeg spannen briljant samen om al je behoeften op deze doorsnee zaterdagmiddag te vervullen. Zo’n tarte tatin doet het natuurlijk ook heel goed tijdens een weldadig diner of feestelijke borrel.
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
In maart lopen de meeste bewaargroenten op hun eind en laten de nieuwe lentegroenten nog op zich wachten. Dus het is ook een optie om nu te kiezen voor groenten uit diepvries, blik of pot. Zoals deze linzensoep!
Delicious. culinair redacteur Dosia Brewer heeft haar eigen vegan bakboek geschreven. Eén van de heerlijke vegan baksels uit het boek is deze cranberry-frambozenkrans. Dosia: "Zo’n gedraaide krans oogt goed, vooral met rood fruit. Je kunt hem maken met alle fruitsoorten, jam of compôte maar ik kies graag het licht bittere zuurtje van cranberry’s." Meer vegan bakken? Probeer deze ananas-merenguetaart, ook een recept van Dosia.