11x tagliatelle recepten die je week beter maken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Pasta komt in vele vormen en maten. Van dunne sliertjes en sierlijke strikjes tot korte buisjes en brede linten. Die laatste, tagliatelle, zetten wij maar al te graag op het menu! Deze pastasoort maak je makkelijk zelf én hij combineert lekker met ingrediënten die wat grover van structuur zijn.

Geen zin in gedoe? Koop dan gewoon koelverse tagliatelle in de supermarkt, daar is niets mis mee. Klaar om wat comfort food op tafel te zetten? Dit zijn onze lekkerste tagliatelle recepten!

Wist je dat ons januari-nummer vol staat met de lekkerste pastasauzen? Je bestelt hem hier:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wat is tagliatelle? 

Deze langwerpige pastavorm wordt over het algemeen gemaakt van harde tarwe (durum). Soms met ei, soms zonder – waardoor het ook geschikt kan zijn voor een vegan maaltijd! Je kunt het biologisch kopen en er zijn ook volkoren varianten van. 

Waar wij de term redelijk breed interpreteren, zijn de Italianen stukken strikter wanneer het aankomt op de juiste benaming. Voor hun staat vast: tagliatelle is 30 cm lang en 1 mm dik. Ongekookt 7 mm breed, gekookt wordt dat 8 mm. Niet smaller, niet breder! Ook serveren de Italianen tagliatelle niet als hoofdgerecht zoals wij, maar als voor- of tussengerecht. 

Pappardelle (1 cm tot 1,5 cm breed) en fettucine (3 mm breed) lijken een beetje op tagliatelle, maar beide pastavormen zijn gemaakt van platte noedels met andere afmetingen. Geen tagliatelle in huis, maar wel één van de andere platte soorten? Gebruik die dan, daar merk je waarschijnlijk niet veel van. 

Zelf tagliatelle maken

Zelf maken is een makkie. Neem water, tarwe en eventueel ei. Kneed dit tot een pastadeeg en pers het deeg door een (bronzen) mal. Hierna laat je het bij een temperatuur tussen de 20 en 40 graden drogen tot gebruik. Zet een pan met ruim water op het vuur, zout het water royaal en kook de pasta daarin zo’n 7 tot 10 minuten – of tot het moment dat je het zelf gaar genoeg vindt. 

Wil je voor eens en voor altijd écht goede pasta leren maken? Leer de fijne kneepjes van het vak van Roberta Pagnier bij onze delicious. Academy, de speciale basiscursus pasta! Inclusief handige instructievideo’s en veel fijne recepten. Je volgt de cursus op jouw tempo in het comfort van je eigen keuken.

Gebruik je gedroogde tagliatelle die je eerder hebt gemaakt, of heb je een fabriek dat voor je laten doen? Dan zal je de pasta iets langer moeten koken dan wanneer je voor verse pasta gaat. In beide gevallen wil je niet al het kookwater weggooien bij het afgieten: bewaar minstens één kopje zodat je de saus daar nog mee kunt laten binden. In dit vocht zit namelijk veel zetmeel dat vrij is gekomen tijdens het kookproces. 

Tagliatelle heeft een lekkere bite, laat zich goed omhullen met een rijke saus en is lekker snel klaar. Geen wonder dus, dat we zoveel goede gerechten met tagliatelle in onze collectie hebben! Neem per persoon zo’n 100 tot 125 g pasta, dan bereid je ruim voldoende. Hoe rijker de pasta is aan ei, hoe minder je er van nodig zal hebben. Ga dan dus voor 100 g in plaats van 125 g. 

Extraatje

Ben jij net zo fan van pasta als wij? Dan wil je de podcast serie ‘Mission imPASTAble‘ van The Sporkful zeker luisteren. In een fijne reeks afleveringen gaat de host opzoek naar de allerbeste pastavorm ooit. Niet omdat er nog niet genoeg verschillende vormen bestaan, maar omdat hij graag zelf de ul-tie-me vorm ontwerpt.

Er wordt gelet op saucability (hoe goed blijft de saus aan de pasta plakken?), forkability (hoe makkelijk krijg je de pasta op of aan je vork?) en toothsinkability (hoe bevredigend is het om je tanden er in te zetten?). Een zeer smakelijke zoektocht die die het kneden en het laten drogen van je deeg nét een beetje vermakelijker maken.

Tagliatelle recepten

TAGLIATELLE & SPERZIEBONEN in pestoroom met kabeljauwfilet
Deze romige pasta met tagliatelle, sperziebonen en kabeljauw bevat weinig verschillende ingrediënten en staat in een handomdraai op tafel. De pestosaus geeft het gerecht een romige smaak en is heerlijk in combinatie met de pasta. Een gezond gerecht en perfect voor een doordeweekse avond.
naar recept
Sperziebonen in pestoroom met kabeljauwfilet
tagliatelle al ragù bianco e fave
Fris en toch romig, deze zomerse pasta met kalfsgehakt, tuinbonen en bleekselderij. Janneke Philippi ziet de Zuid-Europese keuken als ideale inspiratiebron. Haar gerechten zijn extra lekker met zondoorstoofde groenten en verse kruiden, en subliem in hun eenvoud.
naar recept
Tagliatelle-al-ragù-bianco-e-fav
tagliatelle met lamsbolognese
Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!
Ga je toch liever voor de klassieke versie? Maak dan snelle bolognese.
naar recept
Tagliatelle lamsbolognese - delicious
tagliatelle met erwten, snijbonen & karbonade
Deze heerlijke tagliatelle met verse erwten, snijbonen, en karbonade zit bomvol smaak. Laat in de saus nog een restje verbrokkelde gorgonzola smelten voor wat pit.
naar recept
tagliatelle met erwten
tagliatelle met sugo bugiardo
Wij hebben een diep gewortelde liefde voor pasta. Een daarvan is pasta sugo bugiardo; wat letterlijk ‘bedriegerssaus’ betekent. Waarom? Omdat er geen rundvlees, maar varkensworst in het gerecht gaat. Maar: hij doet absoluut niet onder voor een klassieke pasta bolo met rundergehakt. Proef zelf maar!
naar recept
tagliatelle met sugo bugiardo | delicious
tagliatelle met munt-doperwtensaus
Tagliatelle wordt vaak geserveerd met een bolognese. Een waanzinnig rijke vleessaus die veel liefde en tijd kost. Wij hebben een vlug en vegetarisch alternatief: een frisse, romige saus gemaakt van de klassieke combinatie doperwten en munt.
Ook lekker: zalm met doperwtenpuree en venkel.
naar recept
homemade tagliatelle met lente ui, pancetta en tomatensaus
Pasta, pasta, pasta…we raken er niet over uit gepraat! Zelf pasta maken is natuurlijk allerleukst, dus legt Mister Maarten het ons in delicious.juni (2014) haarfijn uit en geeft ons op de koop toe ook nog dit recept voor homemade tagliatelle met lente-ui, pancetta en tomatensaus!
naar recept
tagliatelle_homemade_tomatensaus - delicious
boerenkoolpasta
Voor één van onze kerstnummers pakte Eke flinkt uit. Het werden 10 fijne bijgerechten, waaronder 5 onweerstaanbare vega-gerechten. Deze bijzondere boerenkoolpasta is een echte hit en hij is extra lekker met pesto!
Probeer ook onze pasta met spruiten, roquefort en sinaasappelkruim.
naar recept
ragout met hertengehaktballetjes en wilde paddenstoelen
Laat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.
Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar recept
hertengehaktballetjesragout met wilde paddenstoelen-delicious
tartaar met gegrilde rode uien en spinazie
Voor januari op het menu: stevige gerechten uit delicious.januari. En tartaar mag niet ontbreken, dus geven we dit doordeweekse familiegerecht uit het delicious.archief.
naar recept
tartaar gegrilde ui en spinazie - delicious
pasta met gebakken venkel en citroen-kruidensaus
Pasta is prima doordeweeks eten, zeker als je er iets extra lekkers van maakt. Lekker easy te maken en met de frisse smaak van citroen.
naar recept
pasta venkel-delicious
Tagliatelle lamsbolognese - delicious
STUDIO PHILIPPI