En óf we worst lusten! Doe ons maar een knapperig gebakken Duitse bratwurst, pittige chorizo, en van die plakjes Italiaanse venkelworst waar je om moet vechten, anders is het op.
Wat worsten zo bijzonder maakt, is de enorme variatie aan smaken en bereidingswijzen. Denk bijvoorbeeld aan verse worsten, die je eerst moet bakken of grillen, versus gedroogde en gerookte varianten zoals salami, die je zo uit de verpakking kunt eten.
Elk land z’n eigen worst
Elk land, elke regio geeft zijn eigen twist aan de worst. Soms door specifieke kruiden toe te voegen, andere keer vanwege een specifieke techniek. Zo wordt in Italië venkelzaad toegevoegd, terwijl de Hongaren zweren bij een goede snuf paprika.
Naast de veelzijdigheid van worsten, zijn ze ook diep geworteld in verschillende tradities. Tijdens het Oktoberfest in Duitsland worden bratwursten gegeten naast grote pullen bier, in Spanje is geen tapasavond compleet zonder plakjes chorizo en zelfs in Nederland willen we leverworst op een verjaardag. Deze culturele tradities maken de worst tot meer dan zomaar een ingrediënt; het is een symbool van traditie.
Geschiedenis
Leuk feitje: de oudste bekendste worstsoorten dateren uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Worsten werden toen al als een manier gezien om vlees langer houdbaar te maken en smaak toe te voegen aan simpele gerechten.
10x recepten met worst
Lees ook: 10x typisch Nederlands eten – van stamppot tot vanillevla