En óf we worst lusten! Doe ons maar een knapperig gebakken Duitse bratwurst, pittige chorizo, en van die plakjes Italiaanse venkelworst waar je om moet vechten, anders is het op.
Wat worsten zo bijzonder maakt, is de enorme variatie aan smaken en bereidingswijzen. Denk bijvoorbeeld aan verse worsten, die je eerst moet bakken of grillen, versus gedroogde en gerookte varianten zoals salami, die je zo uit de verpakking kunt eten.
Elk land z’n eigen worst
Elk land, elke regio geeft zijn eigen twist aan de worst. Soms door specifieke kruiden toe te voegen, andere keer vanwege een specifieke techniek. Zo wordt in Italië venkelzaad toegevoegd, terwijl de Hongaren zweren bij een goede snuf paprika.
Naast de veelzijdigheid van worsten, zijn ze ook diep geworteld in verschillende tradities. Tijdens het Oktoberfest in Duitsland worden bratwursten gegeten naast grote pullen bier, in Spanje is geen tapasavond compleet zonder plakjes chorizo en zelfs in Nederland willen we leverworst op een verjaardag. Deze culturele tradities maken de worst tot meer dan zomaar een ingrediënt; het is een symbool van traditie.
Geschiedenis
Leuk feitje: de oudste bekendste worstsoorten dateren uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Worsten werden toen al als een manier gezien om vlees langer houdbaar te maken en smaak toe te voegen aan simpele gerechten.
10x recepten met worst
Bbq-focaccia met worstjes
Bij de zomer horen heerlijke barbecuerecepten. Daar is deze eentje van. De focaccia maak je eerst helemaal zelf en vul je vervolgens met heerlijke worstjes van de bbq. Top het broodje af met de lekkere yoghurtdip. Enjoy!
Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst
Iedereen wil makkelijk, gezond en gevarieerd eten. Hiervoor delen wij deze week een heerlijke Hollandse boerenkoolstamppot met piccalilly en worst van Brandt & Levie.
Waterkersstamppot en kalfsworstje met venkelroomjus
Stamppot eens anders en maak Janneke’s lentestamp met waterkers, een sappig kalfsworstje en roomjus met venkel. Janneke: ‘Waterkers is lekker pittig. Ik ben er dol op, maar de kinderen vinden het te scherp. Door hun porties puree schep ik toefjes veldsla of een restje grof gesneden kropsla en soms nog wat doperwten.’
Romige polenta met venkelworstjes en parmezaan-tomatensaus
Polenta staat bekend om zijn multi-inzetbare karakter. De room en de parmazaan maken het tot een heerlijk feelgood gerecht. Aan tafel!Je kan nog veel meer met polenta! Bijvoorbeeld polentafriet met parmezaan en rozemarijn.
De zon schijnt en deze kleurrijke maaltijdsalade past daar érg goed bij. Puntpaprika´s zijn net even wat zoeter dan gewone paprika’s. Samen met de dadels krijgt je salade een zomers-zoete smaak.
Droge worst is een fijne hartige snack, maar ook ideaal als smaakmaker in soep en stoofgerechten, vooral in combinatie met peulvruchten. Kom maar door met de herfst!
Een delicaat klein worstje met stukjes kreeft in een knapperig velletje. Eigenlijk meer een snack, maar met een stukje brood en salade ook heerlijk als mooi voorgerechtje. Je kunt zelf kreeft koken of kant-en-klaar gekookte kreeft kopen.
Met gekruide saucijzen geef je gerechten in een handomdraai veel meer smaak. Kies worstjes van de beste kwaliteit en combineer ze heel eenvoudig met een paar ingrediënten. Wij geven je inspiratie uit Spanje.