De dagen worden korter en dat betekent maar één ding: het wildseizoen is begonnen! Van half oktober tot eind december zijn hert, haas, wild zwijn, ree, fazant en eend volop verkrijgbaar. Prachtige dieren met uitgesproken smaken, die heel goed combineren met andere seizoensproducten. In dit artikel vind je de lekkerste recepten met wild.
Wat dacht je van geroosterde wintergroenten, paddestoelen en noten? Of van zachte pastinaakpuree, gestoofde vijgen en zelfgemaakte cranberrycompote? Mmm… Je kunt het najaar bijna proeven!
Koken met echt wild
Van stoven tot roosteren, van braden tot grillen: met wild kan het allemaal. Laag en traag is een gangbare bereidingswijze, maar wist je dat hot and fast ook heel geschikt is? Heerlijk voor een winterbarbecue of gewoon binnen.
Kies waar mogelijk voor wild van Nederlandse bodem en let daarbij op het keurmerk ‘Echt Wild’. Dit garandeert dat het vlees afkomstig is van dieren die werkelijk vrij in de natuur hebben rondgelopen. Dat de dieren zelf hun eten hebben gezocht, zijn geschoten door gediplomeerde jagers en dat het vlees geen kunstmatige toevoegingen bevat. Hierdoor heeft het minimale ecologische impact en scoort het hoog op dierenwelzijn. Meer weten? Lees dan verder op de website van Echt Wild. Now, let’s get wild.
De lekkerste recepten met wild
Ga voorbij aan de kroket en maak deze feestelijke eendenkroket met mayonaise van grapefruit en peper. Het zuurtje van de grapefruit gaat perfect bij de authentieke smaak van eend.Vega kroketje? Probeer dan onze pompoen-saffraankroket met paprika-hazelnootdip,
naar receptDeze hazenrendang zit bomvol specerijen als gember, kurkuma en laurier. Verwacht een ware smaak explosie zodra je deze pan op tafel zet. Neem er de tijd voor en stop er veel liefde in. Daar wordt hij extra lekker van. Nog meer zin in stoven? Bekijke deze varkenswangen in miso-sojasaus.
naar receptChique én comfortabel dineren? Easy! Deze risotto heeft alles wat je nodig hebt, zeker op dagen dat het weer niet fantastisch is. Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. Allemaal binnen 30 minuten klaar! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen.Ook heel lekker met eend: eendenkroketjes met heerlijke mayonaise.
naar receptZouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
naar receptHeerlijk romige pastinaakstamppot met stroopjus en krokante salie. Klinkt als een heleboel werk, maar deze topper staat in een half uur op tafel. Wedden dat je nog een keer opschept?Nog pastinaak over? Haal wat bataten en geitenkaas en maak deze heerlijke bataat-pastinaaksalade.
naar receptDeins jij niet terug voor een gewaagd stuk vlees? Dan is dit feestelijk gerecht met konijn iets voor jou! De combinatie van sinaasappel en dragon geven het gerecht een fruitige en subtiele bittere smaak. Konijn toch niet helemaal je ding? Ga dan voor dit bloemkoolgerecht met calvados en tijm.
naar receptDoor toevoeging van donkere chocolade wordt deze ragout van haas met kastanjes en kruidkoek een klein beetje bitter.
naar receptDe volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar receptLaat je inspireren door de Scandinavische keuken en maak deze heerlijke ragout met hertengehaktballetjes. De rijke, aardse smaak van hert en paddenstoelen geven de ragout een heerlijk volle smaak.Als winters dessert bak je deze heerlijke amandelbessentaartjes.
naar receptVoor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar receptDe wildpaté maak je een dag eerder, zo wordt hij veel steviger en nóg lekkerder van smaak. Bewaar de rest van de paté afgedekt in de koelkast (max. 4-5 dagen) of in de diepvries (max.1 maand).
naar receptAls je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptProbeer deze onweerstaanbare favoriet met hertenbiefstuk en peterselie knoflookolie. Perfect als je iets te vieren hebt maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar receptTijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
naar receptEke: ‘Confit van ganzenbout is ook heerlijk in rillettes, smeerbare paté. Pluk hiervoor het gare vlees van de bouten en trek het uit elkaar tot fijne draadjes en doe het met eenzelfde hoeveelheid ganzenvet, wat fijngehakte tijm en grof zeezout in een afsluitbare pot.’
naar receptWarm na een koude herfstdag op met wildsoep met paddenstoelen. In deze versie zitten zowel gedroogde als verse exemplaren, afgedekt met een lekker krokant korstje. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptLiefhebbers van stamppot opgelet: dit is een stamppot 2.0! Gecombineerd met hazenpeper is het een waanzinnig lekker stoofgerecht, perfect voor een winterse avond en ideaal tijdens kerst. Het recept is voor 4 personen, maar laat zich makkelijk verdubbelen voor een grotere groep. En wil je het van tevoren maken? Dat kan al helemaal.
naar recept

















