Op zoek naar lekkere recepten met aubergine? De hasselback-auberginetaart van Jamie Oliver uit het september 2022-nummer van delicious. magazine, was een regelrechte hit zo bleek wel uit alle reacties op onze website, Instagram en Facebook. Je maakt de taart in een handomdraai, het recept zorgt voor weinig afwas, heeft veel smaak en bevat véél aubergine.
Het recept deed ons verlangen naar méér aubergine-toppers. We doken het archief in en kwamen tot deze lijst met fantastische hoofdgerechten voorzien van de paarse groente.
Mocht jij je afvragen of je aubergine wél of niet met zout moet bestrooien? Lees dan zeker even dit artikel.
Zie hier, de lekkerste recepten met aubergine:
Elke dag lekker eten, maar dan zonder uren in de keuken te staan en met minimale afwas? Alleen daarom al zijn we fan van Jamie’s nieuwste boek EEN, Simpel & lekker uit 1 pan! Jamie: ‘Ideaal voor doordeweeks, het staat vol gerechten waar mijn hele gezin gek op is.’ Deze hasselback-auberginetaart is niet alleen een plaatje: je hebt hem ook in een handomdraai gemaakt. Weinig afwas, veel smaak en een royale hoeveelheid groenten!
naar receptIn Maleisië en Singapore is het niet aan te slepen: laksa! Deze geliefde soep komt in twee varianten en Jamie Oliver maakt een curry laksa, massaman stijl. Voor dit recept gebruikt hij eiernoedels, maar vermicelli of dikkere noedels van tarwe werken net zo goed. Kies vooral wat je zelf lekker vindt. Als je het toevallig in huis hebt, voeg dan een paar blokjes zijdentofu toe aan de bouillon of een zacht gekookt eitje voor wat extra proteïnen.
naar receptDit recept met geroosterde aubergine, gehakt en hoisinsaus is echt even Aziatisch genieten. Samen met de rijst zet je een heel gezond en voedzaam gerecht op tafel. Enjoy!
naar receptEr gaat toch niks boven dikke plakken aubergine, nog warm en sappig van de marinade, op een rustiek stokbrood? Gescheurde stukken burrata erover, een paar lepels pittige salsa, en je hebt een crowd pleaser van hier tot Puglia.
naar receptDit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
naar receptKritharaki is de Griekse naam voor orzo: een mini-pasta die lijkt op rijst. In dit recept gebruikt Janneke het als basis, samen met spinazie, aubergine en gemarineerde feta. Het gerecht is in 30 minuten klaar en dus perfect voor doordeweeks. Zin in vis? Serveer het gerecht met wat gebakken gamba's!
naar receptHet grote verwennen; dat is wat we willen. Met deze tarte flambée ben je daar van verzekerd. Grill de aubergine tot hij boterzacht is en de burrata… ja die is al heerlijk van zichzelf. Laat de ingrediënten het werk doen en voilà; eten waar we blij van worden. Bekijk voor nog meer inspiratie 5x de lekkerste flammkuchen.
naar receptIn de zomer ben je blij met beeldschone gerechten die je in een halfuurtje maakt. Kruidige aubergine met couscous en yoghurt bijvoorbeeld. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
Gek op aubergines? Probeer dan deze burrata caprese met aubergine!
Het land is bezet geweest door Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs, die allemaal hun sporen achterlieten. Ook in de keuken. De foodscene van Istanboel is levendig en levert pareltjes op zoals deze gesmoorde lamsschouder met citroen en auberginesaus.
naar recept‘In mijn tijd als chef-kok voor restaurant Circa, the Prince in St. Kilda, was Lau’s Family Kitchen een van mijn favoriete restaurants in Melbourne. Hun ma po tofu is ongelooflijk lekker! Begin een dag van tevoren aan dit gerecht.’
naar receptBij de Italiaanse keuken denk je misschien niet direct aan vegetarische gerechten. Toch zijn Italianen meester in het bereiden van side-dishes waar je met een paar kleine trucs zo een vegetarisch hoofdgerecht van maakt! Zo ook deze pastarol van aubergine met mozzarella, die je na één hap in je vaste repertoire wil opnemen.
naar receptChef-kok Alain Caron maakt voor ons een heerlijke makreel met auberginekaviaar. Alain: ‘Nederland heeft zo’n rijkdom aan producten, jullie hebben zo veel!’
naar receptRooster aubergines voor een lekkere groentesalade; een perfecte maaltijd voor de drukke doordeweekse avondspits. Vervang voor een vegetarische versie de pancetta door flinters parmezaan of pecorino.
naar receptGek op aubergine? Geef kippendijen met aubergines in de oven een mooi krokant laagje van kruidenpangrattato met oregano en knoflook.
naar receptMeera Sodha: ‘Pad krapow, te vertalen als ‘roerbakgerecht van heilig basilicum’, dingt mee naar de titel ‘populairste en geliefdste streetfoodgerecht van Thailand’. Ik noem het vaak ‘kra-POW!’, omdat het hoofdingrediënt, heilig basilicum, een sprankelende smaak van kruidnagel en peper heeft die, als je het er op het laatst door mengt, dit gerecht geweldig veel kracht, pracht en levendigheid geeft.’
naar receptProef de eenvoud van kruimige aardappels en groenten naast frisse munt, citroen, veel peterselie en yoghurt.
naar receptTurkse gerechten hebben soms eigenaardige namen. Zo betekent karniyarik letterlijk ‘gespleten buik’. De buik van de aubergines worden gevuld met kruidig gehakt. Smaakt veel beter dan de naam doet vermoeden. Scroll naar beneden voor extra tips!
naar receptBen je toe aan echte smaaksensatie, ga dan voor noedels. Noedels nemen supermakkelijk smaak op, dus ga los met miso, kokos, sriracha of frisse smaken als limoen en gember.
naar receptCombineer je warme specerijen zoals komijn- en korianderzaad met verse, frisse ingrediënten, dan wordt elke hap een smaakbommetje!
naar receptAls er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
naar recept



















