Giet een drup olijfolie in de pan, een teentje knoflook, en bak een portie oesterzwammen goudbruin en knapperig aan de randjes. Bestrooi met zout, wat verse peper en zet je vork erin. Easy does it! Maar voor zoiets simpels ben je vast niet gekomen. Daarom: 6 recepten met oesterzwammen à la delicious.
Heb je deze pompoensoep met paddenstoelen al een keer geprobeerd?
Recept met oesterzwammen? Koop de juiste zwam
Bij het kiezen van paddenstoelen moet versheid je belangrijkste zorg zijn. Zodra ze worden gesneden beginnen oesterzwammen te rotten of uit te drogen. Dus, let op de stevigheid van de steel.
Een verse oesterzwam blijft in principe een paar dagen goed in een papieren zak in de groentelade van je koelkast, maar als het gaat om het bewaren van verse paddenstoelen, is het beste advies: niet doen. Gewoon direct opeten.
Wassen of niet?
‘Een slappe oesterzwam, madame?’, nou nee bedankt. Als je ze op de juiste manier behandelt kun je oesterzwammen ongelofelijk krokant bakken. Maar dan moet je ze niet afspoelen of zelfs nat maken. In professionele keukens kom je zelden een chef tegen die zijn paddenstoelen wast, omdat ze zich direct volzuigen met vocht.
Schoonmaken zonder water dus, en daar heb je helemaal geen dure tools voor nodig. Met een borsteltje of een doek kun je heel gemakkelijk aarde en andere viezigheid van de oesterzwammen vegen.
Echter de beste tool, en hier heb je waarschijnlijk nog niet aan gedacht, is een ongebruikte tandenborstel. Met de kleine borstelhaartjes kom je heel makkelijk in de gaatjes en hoekjes. Heb je haast met het maken van je oesterzwammen recept, snijd dan gewoon de vieze stukjes eraf met een mesje.
De beste recepten met oesterzwammen houden het simpel
Met goede olijfolie en eventueel een teentje knoflook bak je de geurigste oesterzwammen. Serveer ze op een stuk toast met (truffel)boter en rasp er wat hartige parmezaanse kaas overheen. Misschien een plukje dille of peterselie, misschien wat citroen, misschien een eitje: maar maak het jezelf niet te moeilijk. Oesterzwammen hebben al zo’n fantastische smaak van zichzelf.
Een tip voor je volgende recept met oesterzwammen: bak niet te veel oesterzwammen in één keer. Als de pan overvol zit kunnen de paddenstoelensappen niet snel genoeg verdampen. Dat betekent dat je de zwammen aan het stoven bent, in plaats van bakken.