3x ratatouille recepten om je aubergines, tomaten en courgettes te verwerken

Ratatouille komt van touiller, Frans voor ‘roeren’. Best grappig, want er hoeft amper geroerd te worden. Vooral in deze delicious. varianten!

Zet deze dip op tafel voor bij de ratatouille: anchoïade

Jong gerecht

Hoewel deze beroemde stoof al eeuwenoud lijkt te zijn, is niets minder waar. Pas in de jaren 1930′ werd het geassocieerd met een ‘ragout van aubergines en tomaten, courgettes en zoete paprika’, aldus de Oxford Companion to Food.

Een ragout suggereert dat ratatouille altijd zacht gestoofd moet worden, low and slow, maar daar bestaan discussies over. In de Franse kookbijbel Larousse Gastronomique staat bijvoorbeeld dat je alle groenten eerst apart moet bereiden, en daarna pas samen tot het gerecht een gladde, romige textuur heeft gekregen.

Terwijl er ook varianten zijn waarbij de groenten net gaar worden gebakken en hun knapperige textuur grotendeels behouden.

Ratatouille uit de oven

Nigel Slater introduceert de oven – hoewel het de vraag is of de Provençaalse keukens van vroeger over ovens beschikten – en bereidt de groenten apart. Hij bakt ze daarna in 40 minuten gaar samen met wat plakjes tomaat en verschillende kruiden.

Welke methode je ook kiest, je wil rijpe groenten die zachtjes hun sappen loslaten in een liberale plons olijfolie. Zo verandert de ratatouille langzaam in een sauzige, bijna jamachtige saus die straalt en zingt als de zon.

3x ratatouille

ratatouille plaattaart
Het is alleen al een feest om de plakjes groenten zo mooi neer te leggen, laat staan om deze plaattaart op te eten. Zet een grote karaf gekoelde rosé op tafel voor bij deze luxe lunch en waan je in de Provence!
Nog zo'n lekkere taart, maar dan zoet: plaattaart met zomerfruit
naar recept
ratatouille plaattaart
franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas
Kleine inspanning, groots resultaat met deze Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas. Dit is comfort food op z’n best (en je zit meteen goed qua groenten). Het ideale hoofdgerecht voor als je stiekem weinig zin hebt om te koken, maar tóch iets lekkers wil eten.
naar recept
franse toast met gerookte geitenkaas | delicious
ratatouille met kikkererwten en tijm
Een pan met gestoofde groenten waar iedereen van smult. Bovendien kun je het recept makkelijk je eigen draai geven. Liever iets meer pit? Voeg dan 2 a 3 tl harissa toe. Mag het wat aromatischer? Neem in plaats van alleen tijm een bosje gemengde Provençaalse kruiden, waaronder rozemarijn. oregano en salie. Zo geef je deze ratatouille nóg meer smaak.
Bekijk ook: keftedes van tomaat (Griekse vega gehaktballetjes)
naar recept
ratatouille met kikkererwten

Bekijk ook eens onze populairste Italiaanse recepten áller tijden

ratouille plaattaart
RECEPTEN, BEREIDING: SEBASTIEN LUTAUD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: VIVIEN WALSH.