Niets zo heerlijk als de geur van verse basilicum. Even langs de supermarkt, een plantje in je mandje en aan de slag! Klinkt als een waterdicht plan. Zeker omdat een heel plantje vaak goedkoper is dan een kleine plastic zakje. Maar ja: hoe gebruik je zo’n hele bos eigenlijk? En misschien nog belangrijker: hoe voorkom je dat je plantje al uitgedroogd is voordat je er pesto van kan maken?
Geen paniek. Hier zijn niet alleen verrassende manieren om basilicum in je gerechten te gebruiken, maar ook praktische tips en tricks om je plant langer in leven te houden. Zelfs als je geen groene vingers hebt gaat je plant met deze tips weken – of zelfs maanden – mee.
Waar kun je basilicum allemaal in gebruiken?
De frisgroene blaadjes zijn natuurlijk ideaal als garnering. Strooi ze over je visgerecht, leg ze op een toastje of gebruik ze gefrituurd als crunchy topping – instant wow-effect.
Easy en ultrasnel: deze uitnodigende hapjes waarmee je direct de toon zet voor je kerstdiner. Gerookte heilbot met frisse basilicumcrème en een beetje citroen. Goed voor te bereiden, maar als je dat vergeet kun je dit hapje ook in 20 min. in elkaar draaien.
naar receptFeesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!
naar receptDe garnalencocktail mag dan een echte klassieker zijn. Met romige romige avocado(saus) en gefrituurde basilicum geef je er een spannende twist aan.
naar receptMaar heb je een hele plant die op moet? Dan gaat dat met alleen garneren wat langzaam. Tijd om groter te denken: basilicum als hoofdingrediënt! Van frisse dressings tot zomerse sorbets, en laten we de klassieke pesto niet vergeten – de mogelijkheden zijn eindeloos.
Basilicumolie smaakt top over gestoomde of gegrilde groenten. Of een scheut in een kom soep. Ook lekker: een straaltje over bruschetta met tomaat & mozzarella.
naar receptSimpel en smaakvol, deze burrata met gemarineerde courgette & basilicumolie is perfect als voorgerecht of lunchgerecht. TIP: De basilicumolie blijft tot twee weken goed in de koelkast. Heerlijk als dressing of om over pasta of pizza te druppelen!
naar receptZijden tofoe is de verrassende vegan basis van deze friszoete citroentaart met de kick van limoncello. Wat een showstopper!
naar receptWil je even snel zelf pesto maken? Je hebt groot gelijk, want zelfgemaakte pesto is zoveel lekkerder en supersimpel om te maken. Kijk maar naar het recept voor basilicumpesto hieronder!
naar receptHet advocaatje heeft het afgelopen jaar een ware comeback gemaakt. Ook wij zijn fan en maken er een stevige trifle van. Heb je weinig tijd? Neem dan een kant-en-klare boerencake.
naar receptIn plaats van kleine scones kun je ook één superscone maken, een soort breekbrood, alleen dan nog veel lekkerder. Vooral met een vette lik slagroom en aardbeienjam: het vleugje basilicum frist de jam op.
naar receptEen ontbijt met een bruschetta met basilicumolijftapenade, een zachtgekookt eitje, pimentón-olie en basilicummayo. Klinkt als veel werk, maar toch ben je maar 20 minuten bezig! Een dag die zo begint, kan niet meer stuk, toch?
naar receptEen toprecept: courgettecakejes met frosting, basilicumsorbet en steranijsaardbeien. Zo zet je een héél bijzondere toet op tafel.
naar receptZo houd je je basilicumplant in leven
Geef ‘m een nieuw huis
Het eerste wat je wilt doen, is de basilicum naar een andere pot verplaatsen. De plastic supermarktpotjes zijn vaak veel te krap. Daardoor krijgen de wortels nauwelijks ruimte en ontstaat er sneller wortelschimmel. Niet al te best voor je plantje…
Zet je plant dus direct over in een ruimere pot, bij voorkeur met drainagegaten aan de onderkant. Handig, want zo loopt overtollig water er vanzelf uit en hoef jij niet bang te zijn dat je je basilicum laat verdrinken. Nieuw plantje voor jou, nieuw huisje voor je plant!
Splitsen
Soms zitten er té veel plantjes in één potje. Geen wonder dat ze het niet lang volhouden! Haal de klomp voorzichtig uit de pot en ‘scheur’ de plant in 2 of 3 delen. Hupsakee, ineens heb je niet één maar meerdere basilicumplantjes die lekker kunnen uitgroeien.
Groene vingers of niet: met deze fijne tools wordt tuinieren pas écht leuk. Meimaand is groentemaand en samen met Dille & Kamille selecteerden we de handigste hulpjes voor deze kruidige, groene maand.
naar receptWater en zon
Voelt de grond droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Wacht daarna tot de grond weer wat is opgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Zet je plant gerust op de vensterbank in de keuken. Warmte + licht = blije basilicum.
Met een beetje liefde en aandacht kan jouw basilicumplantje je een verse voorraad blaadjes geven, én je vensterbank versieren. Win win!
Kijk ook eens: Gebakken spruitjes met citroen, munt en karnemelk











