Of je nu in de categorie recept-kok valt of een improvisatie-beetje-van-dit-beetje-van-dat-kok bent: je wil kunnen terugvallen op ten minste 5 makkelijke recepten die je uit je hoofd kunt maken. Dat scheelt niet alleen tijd, het verbetert ook nog eens je geheugen. Win-win!
Intuïtief gezien is het logisch om makkelijke recepten uit het hoofd te leren – en dan hebben we het niet over de Ottolenghi-creaties met meer dan 15 ingrediënten. Het kan namelijk lastig zijn om een recept voor de eerste keer te koken, vooral als je het niet volledig hebt doorgelezen (altijd doen, tip!) of de vereiste handeling niet direct begrijpt (deeg vouwen bijvoorbeeld).
Lees ook: 15 makkelijke gezonde recepten
Valt het gerecht in de smaak en wil je het nog een keer maken, dan is het makkelijker om het uit je hoofd te koken dan opnieuw het recept op te zoeken. Daarom hebben we vijf doordeweekse gerechten voor je uitgezocht die je makkelijk uit je hoofd kunt leren en steeds tevoorschijn kunt toveren als je radeloos voor de koelkast staat.
1. Makkelijke recepten: Kip cacio e pepe in bagna cauda
Als volwassene wil je ten minste één kiprecept feilloos – nog net niet met je ogen dicht – kunnen maken. Het liefst uit de oven. Dus bij deze een overdadige ovenschotel met parmezaan, room, flink veel versgemalen peper, zilte ansjovisjes, en uiteraard een hele kip. Een gerecht waar je iedereen blij mee maakt.
Italianen zijn meesters in het verzinnen van eenvoudige gerechten die geweldig smaken. Cacio e pepe bijvoorbeeld – oorspronkelijk een Romeinse klassieker van spaghetti met louter zwarte peper en pecorino – is nu weer een trend.
naar receptToch liever een andere kip uit de oven, scroll dan door deze collectie:
2. Pasta alla Norma van Toscanini
Met een goede tomatensaus in je zak kun je je overal redden: in het vakantiehuisje, tijdens spontane dinertjes, of tijdens die ene date die langer duurde dan je had verwacht. En als er één tomatensaus is om uit je hoofd te leren, dan is het wel het recept van restaurant Toscanini.
Je hebt niet veel meer nodig dan olijfolie, knoflook, een blik gepelde tomaten en tijd. Want waag het niet om je saus korter dan 30 minuten te laten pruttelen. Bonus: Maud Moody en Leonardo Pacenti leren je ook twee manieren om altijd lekkere aubergine te bakken.
Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.
naar recept3. Supermakkelijke recept: visroerbak
In een luttele 20 minuten schud je de wokchef in jezelf wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time pittige roerbak op tafel.
Met dit easy gerecht schud je de wokchef in jezelf zo wakker. Kwestie van de wok op hoog vuur zetten, een handvol verse ingrediënten plus wat uit je voorraadkast laten sissen en omscheppen maar. Zo heb je in no time pittige roerbak op tafel.
naar recept4. Traybake met bloemkool, avocado en tahin
De holy grail onder de doordeweekse makkelijke recepten: traybake! Het concept is simpel. Je legt een aantal seizoensingrediënten op een bakplaat, brengt ze op smaak en de oven doet de rest. Bovendien komt deze tahinisaus je nog goed van pas als je salades maakt, pita’s met falafel of geroosterde groenten met Midden-Oosterse flair.
Janneke laat zich graag inspireren door keukens van over de hele wereld en maakt daar haar eigen, makkelijke versie van. Ze is dol op paddenstoelen en worstjes, visgoulash met rijst, pittige soto én traybakes met groenten! Deze traybake is vegetarisch en glutenvrij. Fijn voor velen dus! Laat de oven het meeste werk voor je doen terwijl jij de tafel (of bank) klaarmaakt om in no time te kunnen eten en ontspannen.
naar recept5. Slasoep
Je hebt vast al een paar soeprecepten in je repertoire die je van A-Z kunt dromen, maar ben je al bekend met slasoep? De ideale soep als je niet weet wat je met de zoveelste kropsla moet doen of in de herfst bent beland en geen zin hebt in koude gerechten. Het pikante van de blauwaderkaas is verrukkelijk, hoewel een beetje geitenkaas, jonge boerenkaas of feta net zo goed combineren.
Deze superlekkere soep maak je met maar weinig ingrediënten. En hij is ook nog eens in een halfuur klaar, wat wil je nog meer? Voor kinderen en anderen die niet van pittige blauwaderkaas houden, kun je ook blokjes jonge boerenkaas door de soep doen.
naar recept3 makkelijke recepten: zoet
1. Boerencake
Want ten eerste kun je de verhoudingen écht heel makkelijk onthouden (ze zijn gelijk), en zo’n cake leent zich heel goed om mee te variëren. Roer wat fruit door het beslag, ga voor extra specerijen of maak een romige topping.
De enige echte boerencake! Geen opsmuk, gewoon héle goede smaak. Of je de nieuwe buren wil verwelkomen of jezelf op een toetje wil trakteren, deze cake is het antwoord. De citroenrasp en de yoghurt in dit recept geven net even een frisse toon aan de cake en door de yoghurt wordt de cake niet te droog. Zet de cake meteen na het bakken voorzichtig op een rooster. Als je hem in het bakblik laat, plakt hij aan de cakevorm vast tijdens het afkoelen en krijg je hem er minder makkelijk uit.
naar recept2. Crumble
Knapperige kruimeltoppings: kom maar door! Met één crumble recept in de vingers heb je altijd een lekker dessert achter de hand.
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker. Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
naar recept3. Meringuerol
Showtime! Met dit makkelijke recept voor meringue kun je alle kanten op. Geef meer smaak aan de room, doe wat cacao door het beslag of ontdek nieuwe fruitcombinaties.
Deze meringue wordt heel kort en heet gebakken, in plaats van lang en op een lage temperatuur gedroogd zoals bij de meeste meringues. Het resultaat? De meringue is nog zacht en flexibel: ideaal om te vullen!Hier lees je alles wat je moet weten voor de perfecte meringue.
naar receptBekijk ook: makkelijke recepten – het complete overzicht







