In de zomer heeft een salade nauwelijks nog een tafelkompaan nodig. Vooral niet als je een pittige maïssalade maakt met uitbundige specerijen, sappige tomaatjes en verse kruiden. Stevig en vol van smaak, en daarmee genoeg om als lichte maaltijd te dienen.
Vooruit, als je tafelgenoten wat meer vulling nodig hebben, kun je altijd wat pasta toevoegen, zoals elleboogjes, casarecce of orecchiette: zo krijg je verrukkelijke hybrid tussen een maïssalade en een pastasalade. Extra scheutje olijfolie eroverheen zodat de salade net zo straalt als het weer.
Ook erg lekker is om een maïssalade als bijgerecht te serveren naast een maal van de barbecue. Maak bijvoorbeeld Turkse köfte met een pittige maïssalade met avocado, jalapeño en koriander. Wikkel ook wat aardappels in folie, want zo’n maïssalade smaakt verrukkelijk op een warme gepofte aardappel, vooral met een lepel koude crème fraîche. In Turkije heeft deze combinatie een naam: kumpir.
En als we je dan nog één tip mogen geven: maak een (maïs)tortilla’s met maïssalade, chipotle-zalm erbij en het Mexicaanse fiesta kan beginnen: