waarom je voortaan Turkse kumpir wil maken (of bestellen)

Opeens was kumpir een begrip in de Nederlandse snackcultuur. Mocht je het gemist hebben: een bijspijkercursus kumpir voor beginners. Want wat is het nou precies, en wat maakt deze Turkse versie zoveel lekkerder dan een gepofte aardappel?

Kumpir is fastfood om te knuffelen. Op de straten in Istanbul hoef je geen moeite te doen voor een portie kumpir, sterker nog: de geur van het gerecht begroet je al van een afstandje. En daar is niets vervelends aan, want boter, kaas en aardappel ruikt naar de keuken van je moeder: nostalgisch, comfortabel en uitnodigend, mocht er bezoek op de stoep staan.

Wat is kumpir?

Kumpir is het Turkse antwoord op de gepofte aardappel, alleen dan beter, want zodra de kruimige aardappel uit de oven rolt, prak je het nog dampende aardappelvlees – gewoon in de schil zelf –met een riante klont boter, zout en kaşar kaas (mozzarella is een goede vervanger). Vervolgens beleg je de aardappel met een scale aan vullingen – en dat is zo goddelijk als het klinkt.

Typische toppings

Typische toppings zijn bijvoorbeeld gehakte olijven, gekookte maiskorrels, augurken, rode kool – gemarineerd of rauw voor een knapperige, kleurrijke toppings – maar ook doperwtjes, paprika, champignons en kikkererwten. Voor de niet vega’s wordt de kumpir veelal belegd met sucuk: plakjes Turkse gedroogde worst, gebakken kip of tonijn.

Dan nog een stevige saus erover, van munt-yoghurtsaus en tahini tot sambal, (knoflook)mayonaise en ketchup. Alles waar jij blij van wordt mag erop. Conclusie: maak je thuis kumpir, dan is het een geweldig gerecht waar je restjes salades, sauzen en dips in kwijt kunt.

Nog meer vullends: gepofte aardappels – 10 gevulde recepten

Kamran Aydinov op Freepik