24x komkommer recepten – knapperig, sappig en verkoelend

Een all-rounder die je het hele jaar door kunt eten, maar past echt straalt op hete dagen. Of je nu een komkommersalade maakt, of een portie zoetzuur serveert naast een bord nasi: komkommer kan altijd.

Verkoelend, krokant en sappig: in deze recepten proef je de groente in optima forma. Rol een paar staafjes in een nori-vel voor een vegetarische portie sushi, of maak een karaf met een verfrissend komkommerdrank. Snijd in stukjes voor door de salade, of marineer ze in azijn en suiker voor een potje zoetzuur.

Zoetzure komkommer

nasi met kipsaté en snelle komkommeratjar
Deze saté staat zo op tafel. We kunnen eigenlijk allemaal argumenten bedenken om 'm op te nemen in je vaste repertoire.
naar recept
nasi met kipsaté en snelle komkommeratjar
crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade.
naar recept
rendang daging met atjar van komkommer
Voor een snelle versie vervangen we sukadelappen door hamlappen of magere varkenslappen en stoven de rendang in ongeveer 45 min. gaar. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
Ook lekker: vegan cheat rendang.
naar recept
paddenstoelen-aardappelsoep met komkommerzoetzuur
Een ultiem hartige soep waar je makkelijk een dubbele hoeveelheid van kunt maken. Aan de basis liggen gedroogde paddenstoelen en bacon. En om door de hartigheid heen te prikken, top je de soep af met zoetzure komkommer die je heel easy zelf maakt.
naar recept
soep
ingemaakte komkommer
Ingemaakte komkommer is een perfecte partner bij pittige en rijke gerechten. Het frisse, knapperige van de groente en het zuur van de azijn maakt het goede vrienden van burgers, worstjes en zomersalades. Wij mogen het recept uit Echt Eten van Jonathan Karpathios met je delen! Je hebt voor dit recept een liter zoetzuur nodig. Dat maak je door 5 dl water met 5 dl azijn en 500 gr suiker aan de kook te brengen. Laat het dan 1 minuut koken.
naar recept
zoetzuur - komkommer inmaken - delicious
kip yakitori met noedels, aubergine & zoetzure komkommer
Yakitori betekent letterlijk gegrilde kip, en vaak krijg je die geserveerd op een lekker spiesje. In plaats van aubergine kun je ook shiitake of minimaïskolfjes gebruiken.
Chili-olie, sambal en andere pittige sauzen: dit zijn de favorieten van de redactie
naar recept
kip yakitori met noedels en aubergine

Komkommer salades

gadogado-salade
Maak de saus in plaats van alleen met pinda's eens met gemengde noten. Dat geeft extra veel smaak en is bovendien hartstikke gezond.
naar recept
gadogado salade 1
komkommersalade met jasmijnrijst
Top je Aziatisch gekruide rijst met smashed komkommer en versier met erwtenscheuten of waterkers.
naar recept
komkommersalade recept
gepocheerde zalm met komkommersalade
Dit gerecht zet je binnen 20 minuten op tafel! De frisse komkommersalade past fantastisch bij de zachte smaak van de gepocheerde zalm. 
naar recept
gepocheerde zalm
tabouleh met komkommer, munt en muntlabne
Verse munt is zeer smaakbepalend en veel meer dan een blaadje voor de sier. Dit zoet-frisse kruid voelt zich thuis in heel veel keukens en past perfect in zoete én hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze verrukkelijke Midden-Oosterse tabouleh. Verse munt vind je op de markt, in de supermarkt en bij tuincentra. Steeds vaker zijn ook andere muntsoorten verkrijgbaar, als appel-, chocolade-, aardbeien- en de sterk aromatische pepermunt. Leuk om mee te experimenteren op je balkon, in de tuin en vooral ook in de keuken! Maar voor nu pakken we deze tabouleh goed in en nemen we ‘m mee naar het park.
naar recept
tabouleh komkommer munt labne | delicious
garnalen-komkommersalade met boontjes & chili-limoendressing
Verfrissend is deze koude noedelsalade zeker! Een stralend gerecht bomvol verse kruiden, een chili-limoendressing en verse mango voor de zoetzure balans.
Maak 'm vegan door de gamba’s te vervangen door plakjes tempé en de vissaus door sojasaus. Marineer de tempé 30 min. met 1 el chili-limoendressing en bak daarna krokant in een koekenpan.
Zin in nog meer noedels? Ga voor een van deze recepten!
naar recept
garnalensalade
tonijn met sumak en komkommer-muntsalade
Dit beeldschone gerecht maak je in een halfuurtje klaar. Je marineert de verse tonijn in een mix van olie, zout en sumak. Bonenmengsel met granaatappelmelasse erbij en de frisse yoghurt en bietenrelish maken het helemaal af. Zo mooi en lekker kan simpel zijn!
naar recept
tonijn-sumak-deliciousmagazine
pastasalade met courgette, komkommer & verse geitenkaas
Doe wat meer moeite voor een onbekendere pasta-vorm, kies je favoriete ingrediënten en serveer zo’n snelle pastasalade bij de BBQ. Deze pastasalade met courgette is eenvoudig, vol zomersmaken en je krijgt iedereen er gelukkig mee.
naar recept
pastasalade met courgette geitenkaas
ossenhaas met satésaus, waterkers en komkommer
Nog zo’n mooi-weer-topper: puntjes ossenhaas met satésaus. Bij mooi weer van de bbq en anders uit de grillpan. Lekker met een frisse salade erbij van komkommer en pittige waterkers.
naar recept
ossenhaas met satesaus
thaise salade met gekaramelliseerde zalm
Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak.
Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
naar recept
thaise salade zalm
gestoomde vis uit de oven met teriyakisaus en komkommersalade
Wat eten we vandaag? Wij weten het wel: deze vis stoom je gaar in een zelfgevouwen pakketje met teriyakisaus.
naar recept
gestoomde vis uit de oven met teriyakisaus en komkommersalade

Komkommersoep

koele komkommersoep met knoflookgamba’s
Perfect als zomers voorafje, deze koude komkommersoep. De knoflookgamba’s geven een heerlijke twist.
naar recept
komkommersoep-delicious
gazpacho met tomatensalsa
Wij zijn fan van gazpacho! Lekker fris en perfect voor bij zomerse temperaturen. Dit recept past helemaal in het rijtje van lekkere koude soepjes. De frisse smaak van komkommer en tomaat maken dit gerecht een heerlijk geheel. Enjoy!

Komkommer + yoghurt

gehaktballetjes van lamsvlees met komkommeryoghurt
Lamsvlees, Janneke is er dol op, vooral gegrild van de bbq of in een stoof. Deze gehaktballetjes zijn een lekker alternatief voor drukke dagen waarop bbq en stoof geen optie zijn.
naar recept
Lamsgehaktballetjes met komkommeryoghurt en kruiden-speltbroodjes
pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
Een fijne verrassing als de kruidige pompoencurry onder z'n dakje van bladerdeeg tevoorschijn komt.
Dít doe je met de overgebleven pompoenpitten!
naar recept
Pasteitjes met pompoencurry & komkommerraita
viskoekjes met zalm, feta & komkommer-dillesalade met amandelen
Maak de koekjes van tevoren en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Zo worden ze ook steviger.
naar recept
viskoekjes met zalm, feta & komkommer-dillesalade met amandelen

Komkommer in je glas

verfrissend drankje: komkommer-cranberrybruiswater
Dit lekkere frisse drankje is een ideale dorstlesser. Snel gemaakt en een paar uur later te serveren. Het is ook mogelijk om gezoet cranberrysap te gebruiken.
naar recept
komkommer cranberry bruiswater delicious

Sushi met komkommer

sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar recept
sushirolletjes met bruine rijst en tofu | delicious
sushiterrine met spicy zalm
Maki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik.
En als toetje: groene-thee-ijs!
naar recept

Lees ook: komkommer inmaken doe je zo

nasi met kipsaté en snelle komkommeratjar