bespaar jezelf stress – 11 kerst hoofdgerechten om vooraf klaar te maken

bespaar jezelf stress – 11 kerst hoofdgerechten om vooraf klaar te maken

Nu kerst in zicht komt, is het slim om na te denken over kerst hoofdgerechten die je vooraf klaar kunt maken, zodat je tijdens de feestdagen zelf meer kunt genieten en niet nog de hele tijd in de keuken staat. Dit zijn hoofdgerechten die feestelijk en spectaculair zijn, maar die je tot in de puntjes kunt voorbereiden.

Een klassiek kerst hoofdgerecht dat perfect is om voor te bereiden is de gevulde rollade. Of het nu gaat om varkensvlees, rundvlees of kalkoen, je kunt de rollade van tevoren vullen met kruiden, noten, gedroogd fruit of andere smaakmakers.

Nadat de rollade is gevuld, kun je deze tot aan de feestdag in de koelkast bewaren en op het moment suprême eenvoudig afbakken. Het voordeel van rollades is dat ze vaak sappig en smaakvol blijven, zelfs na voorbereiding. Schuif ‘m op kerstavond dus gewoon in de oven en ga zelf lekker aan tafel zitten.

In het december-nummer van delicious. vertellen we je bij íeder recept precies wat je al kunt voorbereiden. Je shopt het nummer hier!

Bladerdeeg recepten

Liever geen rollade? Ook gerechten met bladerdeeg zoals pastei, Wellington of hartige taarten kun je heel goed voorbereiden. Dit soort bladerdeeg gerechten kun je zelfs ook heel goed invriezen waardoor je het écht lang van tevoren kunt maken.

Wil je liever toch iets met meer verschillende onderdelen op je bord? Dan kun je vaak de verschillende losse elementen al voorbereiden en eerder maken. Dan hoef je je gerechten tijdens het diner iets op te warmen, te combineren en mooi op te maken.

Zo kun je met een gerust hart genieten van een lekker kerstdiner, waarbij je niet de hele dag in de keuken hoeft te staan.

Kerst voorbereiden? Zo ver van tevoren kun je deze hartige gerechten maken – van aardappels tot vlees

Kerst hoofdgerechten om vooraf klaar te maken. Je hoeft hooguit de boel nog op te warmen.

wildzwijnstoof met truffel-rozemarijn-ovenfriet
Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
naar recept
Wildzwijnstoof met truffel rozemarijn friet DEF_preview
kalkoenrollade met cranberry
Valli Little haalt alles uit de kast om met kerst een Brits menu op tafel te toveren. Ze laat zich hiervoor inspireren door kerst uit haar jeugd. Zo ook deze kalkoenrollade; gevuld met salie, cranberry en peterselie.
naar recept
Kalkoenrollade - delicious
zalm en croûte met romige wittewijnsaus
Verpakt in knapperig bladerdeeg en in combi met paddenstoelen en mascarpone is zalm nóg lekkerder. Helemaal de bom met een saus van wijn, boter en verse kruiden erover.
Liever zonder korstje? Ga voor deze gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
naar recept
vispastei met venkel en pernod
Comfort food uit de oven: in deze vispastei vind je de perfecte combi van vis, room en anijs. Lekker met een krokant dakje van bladerdeeg. Perfect voor een zondagslunch!
naar recept
vispastei met venkel en pernod | delicious
pastei met varkensvlees, appel & cider
We klampen ons nog even vast aan die frisse winter met comfort food pur sang. Pie! Ook een beetje omdat het deze week British Pie Week is. En omdat we deze pastei met appel en cider van Paul Hollywood zo enorm comforting vinden. Deze pastei én veel meer comforting food vind je in Klassiekers van Paul Hollywood. Met echte klassiekers als de Britse fish pie en wildpasteitjes; van zoete zaligheden als chocoladevulkaantjes, marmelade-amandelcake, schwarzwalderkirschtrifle tot en met de ‘koningin der puddingen’. ‘Dit is eten recht uit ons hart’, aldus Paul Hollywood. Handig en snel te bestellen via de webshop van Oldenhof.
naar recept
pie met varkensvlees | delicious
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort
Tarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!
Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar recept
tarte tatin van sjalot en peer met geklopte roquefort - delicious
feestelijke kalkoenpastei
Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak.
Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
naar recept
hele bloemkool uit de oven met calvados en tijm
Op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht? Deze hele bloemkool uit de oven is gemarineerd in calvados, honing en tijm. Bomvol smaak, goed hartig en gewoonweg heel erg lekker. Ook super als hoofdgerecht tijdens kerst!
naar recept
hele bloemkool uit de oven
pithivier met knolselderij, pompoen en snijbiet met sjalot-bietensaus
Een pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan.
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
vegetarische pithivier
tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus
Als je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.
naar recept
porchetta met zoetzure appel & knolselderijsalade
Maak de knolselderijsalade en appels tot 2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Start 2 dagen eerder met de porchetta in plaats van 1 dag. Dek af en verwijder pas 1 nacht van tevoren het plasticfolie zodat het zwoerd kan uitdrogen.
naar recept
gevulde porchetta met knolselderijsalade