Nu kerst in zicht komt, is het slim om na te denken over kerst hoofdgerechten die je vooraf klaar kunt maken, zodat je tijdens de feestdagen zelf meer kunt genieten en niet nog de hele tijd in de keuken staat. Dit zijn hoofdgerechten die feestelijk en spectaculair zijn, maar die je tot in de puntjes kunt voorbereiden.
Nog meer weten over hoe je kerst het beste kunt voorbereiden? Lees hier alle tips!
Kerst hoofdgerechten om vooraf klaar te maken
Alleen nog even opwarmen, en genieten maar!
Rollades
Een klassiek kerst hoofdgerecht dat perfect is om voor te bereiden is de gevulde rollade. Of het nu gaat om varkensvlees, rundvlees of kalkoen, je kunt de rollade van tevoren vullen met kruiden, noten, gedroogd fruit of andere smaakmakers.
Nadat de rollade is gevuld, kun je deze tot aan de feestdag in de koelkast bewaren en op het moment suprême eenvoudig afbakken. Het voordeel van rollades is dat ze vaak sappig en smaakvol blijven, zelfs na voorbereiding. Schuif ‘m op kerstavond dus gewoon in de oven en ga zelf lekker aan tafel zitten.
Valli Little haalt alles uit de kast om met kerst een Brits menu op tafel te toveren. Ze laat zich hiervoor inspireren door kerst uit haar jeugd. Zo ook deze kalkoenrollade; gevuld met salie, cranberry en peterselie.
naar receptMaak de knolselderijsalade en appels tot 2 dagen eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Start 2 dagen eerder met de porchetta in plaats van 1 dag. Dek af en verwijder pas 1 nacht van tevoren het plasticfolie zodat het zwoerd kan uitdrogen.
naar receptZet een stoer stuk van het rund op tafel. Deze rollade kun je 1 tot 2 dagen eerder helemaal voorbereiden.
naar receptZouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
naar receptBladerdeeg recepten
Liever geen rollade? Ook gerechten met bladerdeeg zoals pastei, Wellington of hartige taarten kun je heel goed voorbereiden. Dit soort bladerdeeg gerechten kun je zelfs ook heel goed invriezen waardoor je het écht lang van tevoren kunt maken.
Wil je liever toch iets met meer verschillende onderdelen op je bord? Dan kun je vaak de verschillende losse elementen al voorbereiden en eerder maken. Dan hoef je je gerechten tijdens het diner iets op te warmen, te combineren en mooi op te maken.
Perfect als hoofdgerecht wanneer er veel vega-lovers bij je komen eten. En ideaal met de frisse kruidensalade met zure sumak.
naar receptVerpakt in knapperig bladerdeeg en in combi met paddenstoelen en mascarpone is zalm nóg lekkerder. Helemaal de bom met een saus van wijn, boter en verse kruiden erover.Liever zonder korstje? Ga voor deze gemarineerde zalm met salade van venkel, appel & radijs
naar receptComfort food uit de oven: in deze vispastei vind je de perfecte combi van vis, room en anijs. Lekker met een krokant dakje van bladerdeeg. Perfect voor een zondagslunch!
naar receptTarte tatin, de Franse klassieker waar we fan van blijven. Deze variant van Yvette van Boven met sjalotjes, peer en roquefort heeft meer pit maar verliest niet zijn authentieke smaak. Win-win en ó zo lekker!Probeer ook eens deze tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus.
naar receptOp zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak. Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
naar receptEen pithivier is een prachtige hartige taart met bladerdeeg en favoriet bij Minta & Mae tijdens de feestdagen. Deze vegetarische pithivier bevat veel smakelijke groenten zoals knolselderij, pompoen en snijbiet, en is gemakkelijk van tevoren te maken. Zo kun je tijdens het kerstdiner heerlijk genieten zonder dat je nog lang in de keuken hoeft te staan. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar receptAls je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.
naar receptStoofrecepten
Stoofgerechten lenen zich ook uitstekend om op tijd te maken. Sterker nog: hoe langer ze kunnen rusten, hoe meer de smaken samensmelten en hoe nóg lekkerder je stoof wordt.
Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
naar receptEen goede stoof bij de kerst geeft Janneke rust in de toch al drukke feestdagenperiode. Zowel stoof als geroosterde groenten kun je prima een dag van tevoren maken. De haasstoof wordt er alleen maar lekkerder van als hij een nacht kan rusten.
naar receptVarkenswangen bestel je bij de slager of koop je online. Snelkookpolenta is sneller klaar dan reguliere polenta. Wij gebruiken hier de snelkookvariant. Check de aanwijzingen op het pak.
naar receptRisotto vooraf maken? Ja, het kan!
Ook risotto kan vooraf gemaakt worden. Kook tot hij nog nét ongaar is. Wanneer je hem op de dag zelf opwarmt, voeg je een paar lepels bouillon toe en laat je hem rustig verder garen tot perfecte smeuïgheid. Als je de risotto vooraf helemaal zou doorgaren, verliest hij tijdens het opwarmen zijn fijne bite en wordt hij al snel papperig.
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
naar receptIn het december-nummer van delicious. vertellen we je bij íeder recept precies wat je al kunt voorbereiden. Je shopt het nummer hier!














