haal de herfst in huis: 10x tamme kastanjerecepten

Wie is er niet groot geworden met het rapen van kastanjes? Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen tamme en wilde kastanjes? En wat maak je er behalve een vrolijke herfsttafel eigenlijk mee? Kastanjerecepten!

Het verschil tussen tamme kastanjes en wilde kastanjes

Tamme kastanjes en wilde kastanjes worden vaak verward, maar ze verschillen significant in smaak, textuur en eetbaarheid. Tamme kastanjes, afkomstig van de Castanea sativa boom, zijn groot, glanzend en hebben een zoete smaak. Ze zijn eetbaar na koken of roosteren, en worden vaak gebruikt in herfstgerechten en desserts.

Wilde kastanjes afkomstig van de paardenkastanjeboom (Aesculus hippocastanum) en zijn klein, rond en bedekt met die stekelige, groene bolster. Ze zijn niet eetbaar voor mensen vanwege hun bittere smaak en ze hebben veel tannines. Hoewel ze worden gebruikt in knutselprojecten, zijn ze niet geschikt voor consumptie.

Alles over kastanjes: hier is het lekker bij & zo maak je ze klaar

Aan de slag met 10 lekkere kastanjerecepten

aardappel-kastanjesoep
Kastanjeliefhebbers opgelet! Het is herfst en dat betekent: het kastanjeseizoen. delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: kastanjesoep met aardappels.
naar recept
kastanjesoep-delicious
ragout van haas met kastanjes en kruidkoek
Door toevoeging van donkere chocolade wordt deze ragout van haas met kastanjes en kruidkoek een klein beetje bitter.
naar recept
ragout van haas
ingemaakte kastanjes met kaneelwhisky
Whisky -en kastanjeliefhebbers opgelet! Het is herfst en dat betekent: het kastanjeseizoen. delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: ingemaakte kastanjes met kaneelwhisky.
naar recept
linguine met pancetta, salie en kastanjes
Wanneer je pasta verrijkt met flinke smaakmakers zoals kastanjes, salie en pancetta heb je weinig andere ingrediënten nodig. Wij kiezen hier voor linguine, een pastasoort die iets dikker, breder en platter is dan spaghetti.
naar recept
linguine-delicious
salade met spruitjes, aardappel en kastanjedressing
Wie heeft er vroeger als kind geen vies gezicht getrokken, als je moeder weer eens met een pan vol kleine geurende kooltjes uit de keuken kwam lopen? Volgens Kirsten van Gartine kun je met de eigenwijze smaak van spruiten juist lekker experimenteren. Met iets zoets of zouts of iets fris, zuurs of romigs erbij, ontstaat telkens een nieuwe, verrassende smaak (waarmee je misschien – heel misschien – zelfs de haters verleidt)…
naar recept
spruitjes met mornaysaus-delicious
kwartels met pompoen-kastanjepuree en morieljes
Merlot herken je aan de geur van een nat herfstbos (ja..het is echt zo!), sappige zwarte kersen en pruimen, laurier en – als de wijn wat ouder is – tabaksbladeren of leer. Het is een echte herfstwijn. Zacht van smaak, uit de warmere wijnstreken bijna romig tot zwoel. Het is de cabernet zonder pijn! Aan tafel passen er gestoofde gerechten bij, die ook zacht in de mond zijn. Herfstsmaken als paddenstoelen en pompoen zijn helemaal top. Nou…laat het deze dagen perfect weer zijn voor een recept met deze ingrediënten!
naar recept
kwartels met pompoen-delicious
omelet met ricotta, kastanjes, cantharellen en kervel
Gourmetten met kerst? Dan hebben wij nog wel dat ideetjes voor je. Deze omelet bevat allemaal aardige aardse smaken en is goed voor te bereiden!
naar recept
gourmet omelet ricotta | delicious
pompoenpuree met kastanjes en knoflook
Geen diner is compleet zonder bijgerechten. Deze pompoenpuree met kastanjes en knoflook is een rijke aanvulling op een mooi stuk vlees of bij geroosterde groenten.
naar recept
pompoenpuree
gebakken rijst met pompoen, kastanjes en snijbiet
Oké, je hebt een droge windstille namiddag, warme laarzen en een extra trui nodig, maar wat weerhoudt je dan nog van eens echt koken op een buitenvuur? Maak bijv. deze gebakken rijst en bescherm je handen met deze nubuck handschoenen!
naar recept
soep van kastanjes met saliemascarpone
Licht-zoet en notig; in deze soep combineer je verrassende smaken. Hij misstaat niet tijdens een kerstdiner maar is ook perfect voor een gure doordeweekse dag.
naar recept
soep van kastanjes kastanjerecepten

Liever zoet? Probeer dan dit chocoladetaartje met kastanje

soep van kastanjes kastanjerecepten