Of je nu een fan bent van romige minestrone, hartverwarmende tomatensoep of de klassieke pasta e fagioli, er is altijd een Italiaanse soep die past bij je past.
Een van de meest geliefde Italiaanse soepen is minestrone, een kleurrijke mix van groenten, bonen en pasta. Deze vullende maaltijdsoep zit vol met smaken en texturen. Italianen houden van het gebruik van seizoensgebonden ingrediënten, dus de samenstelling van minestrone kan variëren afhankelijk van het jaargetijde.
Tomatensoep, of “zuppa di pomodoro”, is een andere favoriet uit de Italiaanse keuken. Simpel, maar oh zo bevredigend. Deze soep wordt vaak geserveerd met een scheutje olijfolie en een snufje basilicum. Heel simpel dus, maar wel vol met smaak – zeker als je goede, rijpe tomaten gebruikt.
Een andere vullende klassieker is pasta e fagioli, een stevige soep gemaakt met pasta en bonen in een smaakvolle tomatenbasis. Het is voedzaam en vullend, perfect voor een stevige maaltijd op een koude avond. En zoals bij eigenlijk alle Italiaanse gerechten geldt: voel je vrij om er wat versgeraspte Parmezaanse kaas overheen te strooien voor extra umami.
Stevige maaltijdsoep met tomaten en cannellinibonen waar je elk seizoen zin in hebt. De venkelzaadjes geven de soep een zoete frisheid, terwijl de parmezaanse kaas voor extra hartigheid zorgt. Tip: Trek de korst van je parmezaanse kaas mee in de soep.
Geef broodsoep een kans. Het is misschien niet de eerste soep waar je direct trek van krijgt, maar geloof ons: het is de perfecte samensmelting van een stoof en soep. Vol, romig en sterker dan een schouder als je zoekt naar troost.
Heb je na het maken van deze vissoep vongole over? Bewaar ze dan in de schelp, afgedekt in de koelkast en serveer ze bij de borrel met wat olijfolie, citroen en verse kruiden.
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan. Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee. In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
Rijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera.
Deze soep (niet vegan, maar wel super als je minder vlees wilt eten) is écht een Italiaanse herfstklassieker. Warm, rijk gevuld en heerlijk met een stevige snee (desem)brood. Binnen no-time staat er een heerlijke Italiaanse maaltijdsoep op tafel!
Met dit koude weer warm je helemaal op bij deze paddenstoelenminestrone. Koelverse gnocchi en gedroogde paddenstoelen spelen de hoofdrol in deze rijkgevulde soep.Nog gnocchi over? Deze gnocchi met tomaten-gorgonzolasaus en pancetta is verrukkelijk!
Deze minestrone is de Italiaanse keuken perfect in z’n eenvoud. Het geheim? Écht goede ingrediënten: weinig in aantal, maar wel van superkwaliteit. En de pesto, die maak je zelf. Dat is nóg lekkerder!Probeer ook deze fantastische paddenstoelenminestrone met gnocchi.
Eten dat goed voor je is, wat kun je daar toch zin in hebben! Zeker nu. En dat is precies waar deze verse én gezonde groene minestrone voor is. Hij smaakt heerlijk en voedt je van top tot teen. Maak ook eens deze wortel-bataatsoep met thaise pesto.
Verse groenten zijn onlosmakelijk verbonden met een seizoen. Denk je aan het voorjaar dan horen daar knapperige jonge groenten bij als peultjes, worteltjes en koolrabi. En die passen samen weer geweldig in een lente minestrone waarin je alle frisse voorjaarssmaken laat samenkomen.