de 10 populairste Italiaanse recepten van deze zomer

de 10 populairste Italiaanse recepten van deze zomer
RECEPTEN: ALICE ZASLAVSKY | FOTOGRAFIE: ROCHELLE EAGLE.

Je moet van goeden huize komen om de Italiaanse keuken te weerstaan. Want hoe eigenzinnig het land en zijn inwoners ook zijn – voor een melanzane alla parmigiana of een versgebakken, dampende pinsa zwicht uiteindelijk iedereen.

De lijst met populairste Italiaanse recepten van deze zomer leest als een ode aan zon: de tijd van het jaar wanneer iedereen minder kleren aantrekt, en gerechten ook naakter mogen. Minder opsmuk. Ook wel: de kunst van het weglaten. Hoewel de Italianen dan wel weer gretig gebruik maken van olijfolie, knoflook, en verse kruiden – neem er vooral een voorbeeld aan!

Bekijk ook: 20x Italië gerechten: wat wil je in welke regio eten? (of thuis maken)

Dat de nummer één in deze lijst niemand verbaast, zegt eigenlijk al genoeg. We geven een hint: het is een pastarecept van dé Italiaanse trattoria van Amsterdam, al meer dan dertig jaar een begrip, en nog steeds vaste prik op elk menu in Sicilië. Rara, over welke pasta hebben we het?

Vitello tonnato

Op nummer twee staat een verrassende comeback: vitello tonnato. Of eigenlijk twee versies: de klassieker met kalfsvlees én een frisse, pescetarische variant met tomaat. Is kalfsvlees met tonijnmayonaise een tikkeltje retro? Zeker. Maar precies dat maakt het zo onweerstaanbaar nostalgisch.

Zomer en zoet gaan hand in hand, en dat zie je terug in de desserts. Nonna’s amandeltaart met vers seizoensfruit (abrikozen!) of een panna cotta met aperol-spritz-twist, geserveerd in de uitgeholde schil van een sinaasappel. Zonniger wordt het niet.

Italiaanse hits

Andere Italiaanse hits deze zomer? De luchtige, krokante pinsa – geliefd op elk terras. En gnocchi, maar dan als pici: die rustieke, met de hand gerolde pastaslierten uit Toscane. Tot slot een gerecht dat vooral onder kampeerders gretig wordt gezocht: pastasalade met pesto. Dat blijft natuurlijk gewoon een fijn recept om achter de hand te hebben als je snel iets lekkers wilt koken, waar je ook bent.

De nummer tien

pinsa met buffelmozzarella, pistachepesto en coppa

Pinsa combineert het beste van pizza én focaccia. De luchtige bodem beleg je net als pizza en bak je in de oven. Lunchgerecht of antipasti ( 2-4 personen).

naar recept
Pinsa met buffelmozzarella, coppa en pistachepesto_preview

Op nummer negen

gnocchi-pici cacio e pepe met gekonfijte eidooier en courgettesalade

Vanaf nu eet je gnocchi alleen nog maar op deze manier, de lange slierten nemen extra veel saus op. En dan die zachte eidooier erdoor…

naar recept
cacio e pepe gnocchi

Op nummer acht

aardbeien-rucolasalade met peperige parmezaan

Salade-uien of bosuien, vaak verkocht met wat groen eraan, zijn mild maar als je ze niet kunt vinden, neem je rode ui.Als je de salade meeneemt, kun je kleinere parmezaancrackers maken: maak dan hoopjes van de geraspte kaas met tussenruimte en bewaar de crackers afgesloten in de kast, niet in de koelkast, tot je gaat eten. Kies de geurigste aardbeien voor extra zoetheid en laat ze maximaal 15 minuten intrekken.

naar recept

Op nummer zeven

pastasalade met pesto

Deze kleurrijke pasta combineert perfect met allerlei verse ingrediënten in een frisse salade. Een pastasalade is een lekkere, volwaardige hoofdmaaltijd, maar kan ook prima worden geserveerd als bijgerecht, bijvoorbeeld bij de barbecue. Blijft er wat over, geen probleem! Deze pasta blijft heerlijk stevig en wordt niet klef, dus is ook heerlijk als je hem de dag erna als lunch wilt eten.

naar recept
Grand_Italia_Salade_Pasta_Penne_met_Pesto (1)_delicious

Op nummer zes

kip in parmezaanroomsaus met spinazie en zongedroogde tomaatjes

Een lekkere zelfgemaakte maaltijd hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze kip in een geurige parmezaanroomsaus staat zo op tafel.

naar recept
populairste kip recepten 2024 kip in parmezaanroomsaus met spinazie en zongedroogde tomaatjes

Op nummer vijf

abrikozen-amandeltaart

Waan je op een Italiaans terras… Onder een parasolletje met een espresso en geurige abrikozentaart met romige amandelcrème.

naar recept
abrikozentaart

Op nummer vier

Aperol Spritz-panna cotta in sinaasappel

Liselore kookt graag Italiaans, zeker als ze in het weekend wat meer tijd heeft om inkopen te doen en te koken. Serveer aperolspritz-panna cotta in sinaasappel als toet. Italiaanser wordt het niet! Dit toetje heeft alles; het is fris, romig, zoet en met een beetje drank geef je het precies die Italiaanse touch.

naar recept
aperol spritz panna cotta

Op nummer twee en drie: tonnato!

tomaten tonnato

Grote tomaten kunnen vrij vlezig zijn en daarom doet deze visversie van de Italiaanse vitello tonnato het zo goed. De tomatenplakjes nemen de romige tonijndressing op en maken hier een sensationele lichte lunch of avondmaaltijd van.

naar recept
tomaten tonnato salade
Vitello tonnato salade

Kook en eet deze week Italiaans! Hester: "Bij restaurant Brio in Amsterdam at ik de lekkerste vitello ever! De saus voor deze salade is daarop geïnspireerd. Fris, licht en kruidig."

naar recept
vitello tonnato salade

Dé nummer één

pasta alla norma van Toscanini

Op Sicilië is dit dé vegetarisch pasta. Zachte blokjes aubergine worden door de tomatensaus gehusseld samen met versgeraspte ricotta salata. Met Maud Moody en Leonardo Pacenti van Toscanini als leermeesters, maak je deze klassieker heel gemakkelijk zelf.

naar recept
pasta alla norma

Ook iets voor jou: 11x pasta met vis, want er zwemmen genoeg vissen in de zee