Voor een écht Italiaans ontbijt neemt men A. een cappuccino (of espresso) en B. een zoete croissant of ander gebakje. Klinkt dat als muziek in de oren, zeker met Pasen in aantocht? Dan hebben we een paar heerlijke recepten voor je.
Laten we met onderdeel A beginnen: caffè. Zet een lekker sterke espresso, bestel een caffè macchiato, latte macchiato (méér melk), caffè latte of klop een cappuccino. Net waar je zin in hebt. Maar weet wel, zo’n bakkie met espresso, warme melk en melkschuim drink je in Italië niet ná 11.00 uur.
Spek, eieren en brood bij het ontbijt? Als we even mogen generaliseren: de gemiddelde Italiaan moet er niet aan denken. Veel liever gaat hij voor iets zoets, zoals een croissant met nutella. Ofwel: cornetto.
Of ga voor een bomboloni. Denk bij dit zoete gebakje aan een donut, maar dan op z’n Italiaans en met de lekkerste vullingen. Proberen? Hieronder delen we drie recepten met je.
Italiaans bakken met Rutger
Wil je nog meer leren over Italiaans zoet? Rutger van den Broek – Rutger Bakt – leert je gráág alle kneepjes van het vak. Volg zijn delicious.cursus online voor maar € 19,95. Zo maak jij binnenkort de allerlekkerste Italiaanse baksels zelf. Lees er hier meer over!
Italiaans ontbijt: 5 recepten
croissants met pistache en abrikozen
Je ziet ze nu overal: croissants gevuld met frangipane. Het is dé manier om croissants van een dag oud een nieuw leven te geven. In plaats van amandelen maken wij een grove frangipane van pistachenoten en abrikozenjam. Een luxe manier om aan de dag te beginnen!
Deze kleine Italiaanse donuts gerold in suiker vul je met een flinke dot chocolade-hazelnootpasta. Deeg voor bomboloni is erg kleverig en kan dus lastig te kneden zijn. Gelukkig hebben wij daarvoor een aantal tips, je bekijkt ze hier!
De naam doet misschien niet direct een belletje rinkelen, maar de foto zeer zeker wel. Deze vrolijke, gevulde donuts – zonder gat – komen oorspronkelijk uit Florence. Ze danken hun naam aan het woord 'bomba', wat bom betekent. Maar laat je niet misleiden: deze bommen zijn juist heerlijk zacht en luchtig. Bezorgen ze je een explosie aan geluk? Dat dan weer wel. Wat de beste bombolini zo lekker maakt? Een goede vulling zoals jam, chocolade of custard bijvoorbeeld. Maar het allerbelangrijkst: bomboloni zijn op hun best als ze vers gebakken zijn. En dat kan je heel goed thuis doen! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met NEFF. Voor de bombolini gingen we helemaal los met de Slide&Hide® oven.
Bak de soesjes 1 dag eerder en bewaar ze in afgesloten in de koelkast. Zijn ze wat zacht geworden, bak ze de volgende dag dan even op in de oven. Vul de soesjes niet langer dan 3 uur van tevoren met ijs en bewaar ze in de diepvries.Op deliciousmagazine.nl/soesjesmaken vind je een handige uitleg.