Deins jij niet terug voor wild met kerst? Waag je dan eens aan (klassieke) wildrecepten met een seizoensfocus. Van half oktober tot eind december zijn hert, haas, wild zwijn, ree, fazant en eend volop verkrijgbaar.
Prachtige dieren met uitgesproken smaken, die heel goed combineren met andere seizoensproducten. Wild bereiden is helemaal niet moeilijk. Je kunt het in een mum van tijd op tafel zetten!
De combinatie met seizoensgroenten zorgt bovendien voor een rijk kerstgerecht. Wat dacht je van geroosterde wintergroenten, paddestoelen en noten? Of van zachte pastinaakpuree, gestoofde vijgen en zelfgemaakte cranberrycompote?
Van stoven tot roosteren, van braden tot grillen: met wild kan het allemaal. Laag en traag is een gangbare bereidingswijze, maar wist je dat hot and fast ook heel geschikt is? Heerlijk voor een winterbarbecue of gewoon binnen.
Seizoensgroenten
Kook jij ook het liefst zo vers en duurzaam mogelijk? Dan zit je al snel goed met deze seizoensgroenten. Typische Nederlandse kerstseizoensgroenten zijn onder andere spruitjes, boerenkool, rode kool, pompoen, knolselderij, pastinaak, wortels en prei. Deze groenten zijn in de winter volop verkrijgbaar en lenen zich goed voor feestelijke gerechten, zoals geroosterde spruitjes of een stoofpot met rode kool en appel.
Koolsoorten: Spruitjes, boerenkool, rode kool, witte kool en knolselderij.
Wortelgroenten: Wortels, pastinaak, schorseneer, knolselderij, aardappel, aardpeer en pompoen.
Andere wintergroenten: Uien, paddenstoelen, witlof, andijvie, veldsla, prei en Chinese kool.
Maak een gegratineerde gratin met aardappelschijfjes, of een zoete aardappelpuree. Bereid rode kool met appel en rozijnen voor een klassieke smaak. Rooster spruitjes met olijfolie en kaneel voor een verrassende twist, of combineer met spekjes voor een hartige smaak.
Gebruik de kleurrijke pompoen voor een romige risotto of serveer geroosterde pompoen als bijgerecht. Experimenteer met ‘vergeten groenten’ zoals knolselderij of pastinaak; maak bijvoorbeeld een romige knolselderijpuree of geroosterde pastinaak met honing.
Wild assortiment
Wild zwijn
Wild zwijn vlees heeft een unieke smaak die zich kenmerkt door zijn rijke, kruidige en lichtzoete tonen. Het vlees is mager, sappig en vol van smaak.
Julie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
naar receptHert
Stevig van structuur, wordt wel vergeleken met zeer fijn, mager rundvlees. Het mooist zijn de filets uit de rug of achterbout, die je net zo bereidt als biefstuk. Ze hebben een lichte wildsmaak.
De volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
naar receptZouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
naar receptRee
Het malse vlees heeft een verfijnde smaak. Veel mensen vinden ree het lekkerste wild. De rug en bouten zijn het meest aantrekkelijk. Uit de boten worden vaak biefstukjes gesneden en de rugfilet leent zich voor medaillons. Serveer ree zo natuurlijk mogelijk, zonder zware sauzen.
Voor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar receptKonijn
Vlees van wild konijn is zeer gezond en licht verteerbaar. Het past dus uitstekend in de trend van vandaag om gezonder en lichter te willen koken en eten.
Deins jij niet terug voor een gewaagd stuk vlees? Dan is dit feestelijk gerecht met konijn iets voor jou! De combinatie van sinaasappel en dragon geven het gerecht een fruitige en subtiele bittere smaak. Konijn toch niet helemaal je ding? Ga dan voor dit bloemkoolgerecht met calvados en tijm.
naar receptHaas
Mooi, traditioneel wild voor de liefhebber, met een echte wildsmaak. De rug is het mooiste en smalste gedeelte van de haas en heeft een korte bereidingstijd. De bouten worden vaak enkele uren gestoofd. Rug en bouten dus meestal afzonderlijk bereid. Haas is van half oktober tot eind december vers te koop.
Door toevoeging van donkere chocolade wordt deze ragout van haas met kastanjes en kruidkoek een klein beetje bitter.
naar receptHazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.
naar receptTijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
naar receptEend
Eendenvlees heeft een volle, rijke en lichtzoete smaak, die verschilt per soort. Tamme eend is sappiger en zachter, terwijl wilde eend een intensere wildsmaak heeft die beïnvloed wordt door de voeding. De textuur van eend is mals en stevig, en de smaak kan goed gecombineerd worden met zoete smaken zoals sinaasappel, maar ook met hartige kruiden.
Chique én comfortabel dineren? Easy! Deze risotto heeft alles wat je nodig hebt, zeker op dagen dat het weer niet fantastisch is. Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. Allemaal binnen 30 minuten klaar! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen.Ook heel lekker met eend: eendenkroketjes met heerlijke mayonaise.
naar receptFazant
Wilde fazanten zijn een echte delicatesse, vooral als ze hun hele leven bessen en kruiden hebben gegeten. Dat maakt het vlees heel aromatisch. Fazantfilets hoef je niet langer dan 8 minuten te braden. Fazant ligt van half oktober tot en met eind januari vers in de winkel.
Gans
Een beetje ‘vergeten’ vlees met een heel eigen smaak. In plaats van een gans in zijn geheel te braden, kun je filets van wilde gans op de bbq leggen of bakken.
Bekijk ook deze recepten met wild:
De wildpaté maak je een dag eerder, zo wordt hij veel steviger en nóg lekkerder van smaak. Bewaar de rest van de paté afgedekt in de koelkast (max. 4-5 dagen) of in de diepvries (max.1 maand).
naar receptAls je echt een typisch herfstmaal op tafel wilt zetten, dan is een rollade perfect. Het ziet er prachtig uit, is feestelijk en is in verschillende variaties te bereiden. Ook deze bijzondere rollade met pancetta, wildgehakt en salie is een aanrader. Serveer met gekruide aardappeltjes en groenten en je hebt een geweldig feestgerecht. Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept










