Kleurrijke ontbijtfoto’s op Instagram en havermoutbarretjes in Scandinavië hebben korte metten gemaakt met het muffe imago van havermout. Havermout is hot, hot, hot! Of koud, zoals de overnight oats van topkok Joris Bijdendijk. Zie zijn recept hieronder.
Psst… In delicious. januari vind je nog veel meer recepten met havermout. Bestel het nummer hier!
Het verschil tussen havervlokken, steel-cut oats, en instant havermout
Welke havermout kun je eigenlijk het beste kopen? Sommige recepten vragen om havergrutten, andere om haverkorrels en er bestaat zelfs ‘naakte haver‘. Wat is het verschil?
Haverkorrels
is schoongemaakte haver die veel vezels bevat, met onder meer bètaglucanen (cholesterolverlagend effect) en polyfenolen, eiwitten, en tal van vitaminen en mineralen. Het nadeel is dat je de haverkorrel niet rauw kunt eten, maar op z’n minst een uur moet koken. Je zou de graankorrel ook kunnen weken, zodat de kooktijd wordt verkort.
Havervlokken (rolled oats)
zijn geplette haverkorrels die ook nog eens zijn gestoomd. De kooktijd is daarom een stuk lager, ca. 30 minuten.
Havermout
zijn haverkorrels die mechanisch kleiner zijn gemaakt (knippen en pletten). De kooktijd is een stuk korter dan de vlokken, maar bevat minder gezondheidsvoordelen omdat het product meer bewerkt is.
Instant havermout
als je écht geen tijd hebt is een zakje instant havermout een trouwe vriend. Gezond is het helaas niet, omdat de haverkorrels zodanig zijn bewerkt – en er vaak suiker aan wordt toegevoegd – stijgt je bloedsuikerspiegel nogal fors na zo’n ontbijtje.
Havergrutten (steel-cut oats)
zijn simpelweg gesneden haverkorrels. Ze worden dus niet geplet en zijn nog steeds supergezond. Dat betekent wel dat je ze langer moet koken. Havergrutten kun je ook heel goed gebruiken in hartige bereidingen zoals salades, risotto, congee, of zelfs in een maaltijdsoep.
Haverzemelen
zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven.
Vegan overnight oats van Joris Bijdendijk
Door havervlokken een nachtje te weken in de koelkast, worden ze heerlijk zacht en romig. En omdat zowel haver als kokos zoet is van nature hoef je geen suiker toe te voegen. Voeg een kleine snuf zout toe en eventueel specerijen zoals kardemom, kaneel, koekkruiden, vanille, of een vleugje gemalen anijszaad, om de smaken te versterken. Havermout smaakt anders al snel flauw.
Vegan overnight oats voor 2 personen:
125 g havervlokken
440 ml kokoswater
30 ml kokosroom
25 g chiazaad
fruit naar keuze, voor garnering
± 1 1⁄2 tl honing
Meng de havervlokken, kokoswater, kokosroom en chiazaad door elkaar en laat goed afgedekt 1 nacht in de koelkast intrekken. Schep in 2 bakjes en verdeel het fruit erover. Bedruppel met de honing.
De lekkerste combinaties in de ochtend
De formule voor een lekkere havermoutpap is niet ingewikkeld. Melk + haver + fruit + smaakmakers + toppings = een voedzaam ontbijtje. Wil je variëren, laat deze lijst je inspireren:
Melk havermelk, kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk, sojamelk; alles kan!
Haver voor een snel-klaar-pap kun je het beste havervlokken gebruiken, heb je meer tijd? Ga dan voor havergrutten.
Fruit kook banaan mee in de pap, daar wordt-ie heerlijk zoet van. Ook kleine blokjes appel kun je prima op het laatst even mee verwarmen. Doe dat niet te vroeg, want dan verliest de appel zijn knapperige textuur en frisse smaak. Ook gedroogd fruit is superlekker in de pap, denk aan vijgen, dadels, rozijnen, mango en abrikozen. Broos fruit kun je later toevoegen als topping. Dat ziet er gelijk mooi uit.
Smaakmakers maak je havermout nóg smaakvoller door er specerijen aan toe te voegen, of ga voor een lepel pindakaas, tahini, cacao, honing, of oranjebloesemwater. Tip: voeg altijd een snufje zout toe.
Toppings in het leven moet je zelf de slingers ophangen, en ja, dat geldt óók voor je ontbijt. Ga voor verse bessen, plakjes kiwi, frambozen, noten, geraspte kokos, granaatappelpitjes, zaden, of een lepel granola voor extra crunch.