met deze havermout recepten wordt opstaan een makkie

met deze havermout recepten wordt opstaan een makkie

Kleurrijke ontbijtfoto’s op Instagram en havermoutbarretjes in Scandinavië hebben korte metten gemaakt met het muffe imago van havermout. Havermout is hot, hot, hot! Of koud, zoals de overnight oats van topkok Joris Bijdendijk. Zie zijn recept hieronder.

Psst… In delicious. januari vind je nog veel meer recepten met havermout. Bestel het nummer hier!

Het verschil tussen havervlokken, steel-cut oats, en instant havermout

Welke havermout kun je eigenlijk het beste kopen? Sommige recepten vragen om havergrutten, andere om haverkorrels en er bestaat zelfs ‘naakte haver‘. Wat is het verschil?

Haverkorrels

is schoongemaakte haver die veel vezels bevat, met onder meer bètaglucanen (cholesterolverlagend effect) en polyfenolen, eiwitten, en tal van vitaminen en mineralen. Het nadeel is dat je de haverkorrel niet rauw kunt eten, maar op z’n minst een uur moet koken. Je zou de graankorrel ook kunnen weken, zodat de kooktijd wordt verkort.

Havervlokken (rolled oats)

zijn geplette haverkorrels die ook nog eens zijn gestoomd. De kooktijd is daarom een stuk lager, ca. 30 minuten.

Havermout

zijn haverkorrels die mechanisch kleiner zijn gemaakt (knippen en pletten). De kooktijd is een stuk korter dan de vlokken, maar bevat minder gezondheidsvoordelen omdat het product meer bewerkt is.

Instant havermout

als je écht geen tijd hebt is een zakje instant havermout een trouwe vriend. Gezond is het helaas niet, omdat de haverkorrels zodanig zijn bewerkt – en er vaak suiker aan wordt toegevoegd – stijgt je bloedsuikerspiegel nogal fors na zo’n ontbijtje.

Havergrutten (steel-cut oats)

zijn simpelweg gesneden haverkorrels. Ze worden dus niet geplet en zijn nog steeds supergezond. Dat betekent wel dat je ze langer moet koken. Havergrutten kun je ook heel goed gebruiken in hartige bereidingen zoals salades, risotto, congee, of zelfs in een maaltijdsoep.

Haverzemelen

zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven.

Vegan overnight oats van Joris Bijdendijk

Door havervlokken een nachtje te weken in de koelkast, worden ze heerlijk zacht en romig. En omdat zowel haver als kokos zoet is van nature hoef je geen suiker toe te voegen. Voeg een kleine snuf zout toe en eventueel specerijen zoals kardemom, kaneel, koekkruiden, vanille, of een vleugje gemalen anijszaad, om de smaken te versterken. Havermout smaakt anders al snel flauw.

Vegan overnight oats voor 2 personen:

125 g havervlokken
440 ml kokoswater
30 ml kokosroom
25 g chiazaad
fruit naar keuze, voor garnering
± 1 1⁄2 tl honing

Meng de havervlokken, kokoswater, kokosroom en chiazaad door elkaar en laat goed afgedekt 1 nacht in de koelkast intrekken. Schep in 2 bakjes en verdeel het fruit erover. Bedruppel met de honing.

De lekkerste combinaties in de ochtend

De formule voor een lekkere havermoutpap is niet ingewikkeld. Melk + haver + fruit + smaakmakers + toppings = een voedzaam ontbijtje. Wil je variëren, laat deze lijst je inspireren:

Melk havermelk, kokosmelk, amandelmelk, rijstmelk, sojamelk; alles kan!

Haver voor een snel-klaar-pap kun je het beste havervlokken gebruiken, heb je meer tijd? Ga dan voor havergrutten.

Fruit kook banaan mee in de pap, daar wordt-ie heerlijk zoet van. Ook kleine blokjes appel kun je prima op het laatst even mee verwarmen. Doe dat niet te vroeg, want dan verliest de appel zijn knapperige textuur en frisse smaak. Ook gedroogd fruit is superlekker in de pap, denk aan vijgen, dadels, rozijnen, mango en abrikozen. Broos fruit kun je later toevoegen als topping. Dat ziet er gelijk mooi uit.

Smaakmakers maak je havermout nóg smaakvoller door er specerijen aan toe te voegen, of ga voor een lepel pindakaas, tahini, cacao, honing, of oranjebloesemwater. Tip: voeg altijd een snufje zout toe.

Toppings in het leven moet je zelf de slingers ophangen, en ja, dat geldt óók voor je ontbijt. Ga voor verse bessen, plakjes kiwi, frambozen, noten, geraspte kokos, granaatappelpitjes, zaden, of een lepel granola voor extra crunch.

Havermout ontbijt

havermoutpap met amandelmelk
Deze heerlijke havermout met amandelmelk en en gember zit boordevol goeds. Binnen een kwartier zet jij een kommetje power ontbijt op tafel. 
naar recept
havermout met amandelmelk
Granolarepen met havermout en quinoavlokken
Of je met een drukke levensstijl ook lekker en makkelijk vegan kunt eten? Natuurlijk! Deze repen zijn je beste vrienden wanneer je het liefst eenvoudig, licht of on the go ontbijt. Maar ook als gezond tussendoortje zijn ze ideaal! Zeker wanneer je leven bestaat uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Varieer vooral eens met specerijen – kaneel, anijszaadjes en gemalen kardemom bijvoorbeeld – en gedroogde vruchten. Wedden dat jij, je vrienden en eventuele kids niet op deze repen uitgekeken raken? 
Nog meer ontbijtinspiratie: havermout uit de oven met rood fruit
Voorbereiden: de granolarepen kun je al een paar dagen van tevoren klaarmaken.
naar recept
gezonde snacks
havermout uit de oven met rood fruit
Pak eens uit voor het ontbijt en maak deze fruitige havermout met cranberry's, kaneel en walnoten. Begin je dag met een kickstart!
Ook zó lekker met havermout: pap met amandelmelk en gember.
naar recept
havermout uit de oven met rood fruit - delicious

Havermout koekjes en ander zoet

wortelmuffins met gemberglazuur
Deze muffins zijn niet alleen om je vingers bij af te likken, ze zitten ook nog bomvol voedingsstoffen. Je maakt ze namelijk met wortels en haverzemelen! Haverzemelen zijn het buitenste laagje van de haverkorrel, die na het malen overblijven.
Ze smaken heerlijk in deze muffins vol specerijen en wortels. Last but not least: het gemberglazuur geeft een fijne, eigenwijze kick!
Probeer ook eens deze spicy wortelmuffins met hazelnoten en dadels.
naar recept
wortelmuffins met gemberglazuur
havermout-pretzelkoekjes met zilte chocolade

Ons advies? Probeer chocoladeverleidingen vooral niet te weerstaan. Dat lukt toch niet. Dus geef gewoon eens toe aan deze koekjes bomvol pure chocolade.
Neem de allerlekkerste chocolade die je kunt krijgen – een hoog cacaogehalte garandeert een diepe chocoladesmaak. Geef de brosse koekjes ten slotte een extra zilte hint met zout én verkruimelde pretzels.
Dit vind je vast ook lekker: klassieke chocolate chip cookies.
naar recept
havermout-pretzelkoekjes
aardbeien-sinaasappelgalette
Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout. 
naar recept
aardbei-sinaasappelgalette-deliciousmagazine
haverkoekjes
Deze krokante haverkoekjes zijn super makkelijk om te maken en oh zó lekker.
Nog zo'n lekker koekje: Hollandse spritsen.
naar recept
haverkoekjes - delicious

Hartige havermout recepten

spelt-havermoutbrood
Het plezier van zelfgebakken brood zit hem vooral in het kneden. Voel hoe het natte zich mengt met het droge. Beetje bij beetje wordt het een echt deeg en heb je een soepele kneedbare bal je handen. Tijdens het bakken geurt je keuken heel fijn naar zo’n Parijse boulangerie. Haal nu het speltmeel in huis, bak aan het einde van de middag en eet vanavond vers brood met een dikke laag zoute boter bij de soep. Of als aparte broodgang tussen voor- en hoofdgerecht in; helemaal hip.
naar recept
speltbrood-haver-delicious
hartige pompoenpap met kerstomaatjes
Pompoenpap is een prima begin van de dag! Ontbijtpap hoeft niet altijd zoet te zijn. Je kunt aan havermout ook groenten en een snuf zout toevoegen. 
Probeer ook eens deze pap met eieren en spek!
naar recept
pompoenpap - delicious
hartige pap met eieren en spek
Begin de dag goed en eet eens vaker een stevig ontbijt in de vorm van pap. Superlekker en supergezond! Havervlokken zijn in feite geplette graankorrels, dus hartige pap met eieren en spek is helemaal geen gek idee.
naar recept
pap met eieren en spek-delicious