Als je iedereen wil pleasen, maak dan een Griekse salade want die stelt zelden teleur. Hoe kan het ook anders, het is een gezellige opeenstapeling van ingrediënten die zich kiplekker voelen op een gedekte tafel onder de (Griekse) zon.
Een fetasalade met rijpe tomaten, scherpe rode ui, zilte olijven en superknapperige, koude komkommers, is hét bewijs dat je niet rijk hoeft te zijn om te eten als een vorst.
Let wel, de kwaliteit van de ingrediënten bepaalt grotendeels de smaak van het hele gerecht. Loop er dus niet de kantjes af met goedkope olijven uit pot en smakeloze waterbommen. Maar, laten we eerlijk zijn, zelfs een matige Griekse salade is nog steeds plezierig om te eten.
Toch maak je een écht lekkere Griekse salade niet door zomaar wat bij elkaar te smijten. Laten we de salade ontleden per ingrediënt.
Tomaten
Geen Griekse salade zonder tomaten, en dan bedoelen we rijpe tomaten op de piek van hun zijn. Ze moeten zoet smaken, met precies genoeg zuur. Zijn ze niet zoet genoeg? Een scheutje balsamico of suiker kunnen je redding zijn.
Komkommer
Ook de komkommer staat niet ter discussie, die moet de salade in. Haal de komkommers vlak voor de bereiding uit de koelkast zodat je op een hete zomerdag niet alleen bijt in een krokante schil, maar ook afkoelt dankzij de frisse, waterige binnenkant.
Rode ui
Niet ieders favoriet, want zo’n hap rauwe ui kan flink scherp zijn en de smaak blijft zo lang hangen dat je er soms dubbel plezier aan beleeft, tegen wil en dank. Een handig trucje om de ui te temmen: marineer ze in wat azijn (en olijfolie). Dat maakt de uien milder en een stuk minder aanwezig.
Feta
Feta! Natuurlijk, en dan wel échte Griekse feta met minimaal 70% schapen- en maximaal 30% geitenmelk. De smaak verschilt sterk per merk, dus ga op onderzoek uit naar je favoriet.
Olijven
Kies dikke kalamata olijven met de pit er nog in, zo blijven ze langer stevig. Je kan de pit er uiteraard zelf uitsnijden met een ontpitter of mesje.
Oregano
Van venkelzaad tot korianderzaad en verse munt, bijna alles smaakt lekker in zo’n tomaten-fetasalade, maar voor ons blijft oregano de belangrijkste smaakmaker in een Griekse salade.
Dressing
Breng de salade op smaak met een dressing van rodewijnazijn en olijfolie. Scheutje ouzo erin? Ga ervoor!
Griekse salade met een delicious. twist
Griekse salade met geroosterde tomatendressing
Ingrediënten
- 1 krop ijsbergsla, in parten
- 1 kleine rode ui, in dunne ringen
- 1/2 komkommer, in dunne schijfjes
- 100 g feta, grof verbrokkeld
- 75 g ontpitte (kalamata)olijven
- 4 takjes munt, blaadjes geplukt
dressing
- 250 g kerstomaatjes
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 el rodewijnazijn
- 1 tl oregano (of citroentijmblaadjes) + extra om mee te bestrooien
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220°C. Schep voor de dressing de kerstomaatjes in een kleine braadslee om met de olie en een flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper. Rooster ze ± 10 min. tot ze blaren krijgen. Laat ze helemaal afkoelen.
- Leg intussen de parten ijsbergsla op een schaal en verdeel de uiringen, komkommer, feta, olijven en munt erover.
- Doe de afgekoelde tomaatjes in een goed afsluitbare pot, voeg de overige ingrediënten voor de dressing toe, sluit de pot en schud hem stevig zodat het sap van de tomaatjes vrijkomt. Sprenkel vlak voor serveren de geroosterde tomaatjes als een dressing erover en strooi nog wat tijmblaadjes erover.
Voedingswaarde
In dezelfde smaakstijl: 4 recepten
Lees ook: wat is de beste olie om in te bakken?