Griekse salade: hét recept voor ieders zomerfavoriet + variaties

Griekse salade: hét recept voor ieders zomerfavoriet + variaties
RECEPTEN: GEORGIE ESDAILE | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: DAVID MORGAN.

Als je iedereen wil pleasen, maak dan een Griekse salade want die stelt zelden teleur. Hoe kan het ook anders, het is een gezellige opeenstapeling van ingrediënten die zich kiplekker voelen op een gedekte tafel onder de (Griekse) zon.

Een fetasalade met rijpe tomaten, scherpe rode ui, zilte olijven en superknapperige, koude komkommers, is hét bewijs dat je niet rijk hoeft te zijn om te eten als een vorst.

Let wel, de kwaliteit van de ingrediënten bepaalt grotendeels de smaak van het hele gerecht. Loop er dus niet de kantjes af met goedkope olijven uit pot en smakeloze waterbommen. Maar, laten we eerlijk zijn, zelfs een matige Griekse salade is nog steeds plezierig om te eten.

Toch maak je een écht lekkere Griekse salade niet door zomaar wat bij elkaar te smijten. Laten we de salade ontleden per ingrediënt.

Tomaten

Geen Griekse salade zonder tomaten, en dan bedoelen we rijpe tomaten op de piek van hun zijn. Ze moeten zoet smaken, met precies genoeg zuur. Zijn ze niet zoet genoeg? Een scheutje balsamico of suiker kunnen je redding zijn.

Komkommer

Ook de komkommer staat niet ter discussie, die moet de salade in. Haal de komkommers vlak voor de bereiding uit de koelkast zodat je op een hete zomerdag niet alleen bijt in een krokante schil, maar ook afkoelt dankzij de frisse, waterige binnenkant.

Rode ui

Niet ieders favoriet, want zo’n hap rauwe ui kan flink scherp zijn en de smaak blijft zo lang hangen dat je er soms dubbel plezier aan beleeft, tegen wil en dank. Een handig trucje om de ui te temmen: marineer ze in wat azijn (en olijfolie). Dat maakt de uien milder en een stuk minder aanwezig.

Feta

Feta! Natuurlijk, en dan wel échte Griekse feta met minimaal 70% schapen- en maximaal 30% geitenmelk. De smaak verschilt sterk per merk, dus ga op onderzoek uit naar je favoriet.

Olijven

Kies dikke kalamata olijven met de pit er nog in, zo blijven ze langer stevig. Je kan de pit er uiteraard zelf uitsnijden met een ontpitter of mesje.

Oregano

Van venkelzaad tot korianderzaad en verse munt, bijna alles smaakt lekker in zo’n tomaten-fetasalade, maar voor ons blijft oregano de belangrijkste smaakmaker in een Griekse salade.

Dressing

Breng de salade op smaak met een dressing van rodewijnazijn en olijfolie. Scheutje ouzo erin? Ga ervoor!

Griekse salade met een delicious. twist

griekse salade

Griekse salade met geroosterde tomatendressing

glutenvrij, vegetarisch
aantal 4 | bijgerecht | | grieks | glutenvrij, vegetarisch
Door tomaten te roosteren worden ze zoeter, sappiger en dus smaakvoller. Een handige bereidingstechniek wanneer verse tomaten nog niet perfect rijp zijn, maar je niet meer kan wachten om je tanden in een Griekse salade te zetten.
Kooktijd10 minutes
oven10 minutes
Totale tijd20 minutes

Ingrediënten

  • 1 krop ijsbergsla, in parten
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 1/2 komkommer, in dunne schijfjes
  • 100 g feta, grof verbrokkeld
  • 75 g ontpitte (kalamata)olijven
  • 4 takjes munt, blaadjes geplukt

dressing

  • 250 g kerstomaatjes
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 el rodewijnazijn
  • 1 tl oregano (of citroentijmblaadjes) + extra om mee te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Schep voor de dressing de kerstomaatjes in een kleine braadslee om met de olie en een flinke snuf zout en versgemalen zwarte peper. Rooster ze ± 10 min. tot ze blaren krijgen. Laat ze helemaal afkoelen.
  • Leg intussen de parten ijsbergsla op een schaal en verdeel de uiringen, komkommer, feta, olijven en munt erover.
  • Doe de afgekoelde tomaatjes in een goed afsluitbare pot, voeg de overige ingrediënten voor de dressing toe, sluit de pot en schud hem stevig zodat het sap van de tomaatjes vrijkomt. Sprenkel vlak voor serveren de geroosterde tomaatjes als een dressing erover en strooi nog wat tijmblaadjes erover.

Voedingswaarde

calorieën: 181kcal
eiwit: 3g
vet: 15g
koolhydraten: 5g
auteur: delicious.
RECEPTEN: GEORGIE ESDAILE | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: DAVID MORGAN.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

In dezelfde smaakstijl: 4 recepten

lamssouvlaki met tomaten-fetasalade
Souvlaki is ook heerlijk om op de barbecue te roosteren! Extra lekker met notenrijst of een gepofte aardappel.
Lekkere afsluiter: Griekse sinaasappel-revani met metaxa
naar recept
souvlaki met tomaten-fetasalade
fetadip met gekonfijte tomaten
Ravinder: 'Koude zilte feta onder een laag tomaten –verhit in olijfolie met allerlei lekkers tot ze barst van zachte zoetheid – is verrukkelijk op brood van de grill. De tomaten zijn ook een volmaakte pasta- of gnocchisaus. Ik roer ze gewoon op de bakplaat door elkaar.'
naar recept
tomatencouscous met fetapakketje
Het fetapakketje wordt lekker zacht en romig op de grill. Door de combinatie van verse én gedroogde tomaten geef je de couscous een intense tomatensmaak.
Tip: heb je geen bbq of plek in de tuin of op je balkon, maak dit gerecht dan gewoon in een grillpan. Verhit de pan altijd op hoog vuur goed voor en zet de afzuigkap op max.
11x recepten met (parel)couscous
naar recept
tomatencouscous met fetapakketje
amandel-koftaballetjes met oertomatensalade
Een goed gevulde kom met onder meer quinoa, olijfolie, amandelen, koftaballetjes, oertomaten en plakjes feta. Ook handig: alles zit in één kom, dus neem deze amandel-koftaballetjes met oertomatensalade gerust mee het zonnetje in.
Amandel-koftaballetjes - delicious

Lees ook: wat is de beste olie om in te bakken?