back to work: 15x gerechten om mee te nemen

Ciao vakantie, hallo school en werk! De plicht roept en goed eten is een must. De opties voor lekkere to-go maaltijden in supermarkten en op stations worden steeds beter. Toch gaat er niets boven een fijne, voedzame maaltijd die je thuis hebt gemaakt!

Het is niet alleen gezonder om zelf je lunch op kantoor of in de schoolbanken te verzorgen; het is ook nog veel lekkerder. Het vooruitzicht op een homemade maaltijd kan al het verschil maken. Wat dacht je van een dhal, raviolisalade of een groenteshake? Want we willen niet vullen, maar voeden – en ook nog (flink) genieten als het even kan.

We geven je een paar heerlijke recepten waardoor je het de hele dag vol houdt! Hierbij onze favorieten voor op het werk, zodat je de komende tijd lekker veel inspiratie hebt. 

Lekkere gerechten om mee te nemen

frisse pompoen-dhal
Pompoen is een veelzijdig ingrediënt: de groente is heerlijk geroosterd uit de oven, gekookt als puree of, zoals hier, verwerkt in een lekkere dahl. Probeer deze frisse pompoen-dhal eens en geef je dhal een extra kick met versgeraspte kurkuma.
frisse pompoen-dhal - delicious
sandwich met knolselderij, mosterdspread en rauwe ham
Wij onze sandwiches maar wat graag met geblancheerde knolselderij en kropsla. De roomkaasspread houd je makkelijk een paar dagen goed in de koelkast. 
naar recept
sandwich-delicious
bananen-notencake met karamelsaus
De mannen van Mr Kitchen gingen op reis met Max Havelaar voor het verhaal achter bananen, het meest gegeten fruit ter wereld. Vervolgens maakten ze een overheerlijk bananenbrood met noten en karamelsaus.
Of maak deze showstopper: omgekeerde banaan-karameltaart.
naar recept
bananenbrood met noten en karamel
pastasalade met tonijn & ansjovisdressing
Janneke Philippi bedacht voor ons deze doe-het-zelf-pastasalade. ‘Ik vind het verrassend om de ingrediënten van een salade apart te presenteren, zodat iedereen z’n eigen salade kan samenstellen. Alle ingrediënten kun je van tevoren voorbereiden!’ Binnen een half uur staat deze salade op tafel en nog beter; in het park, op je balkon, in de tuin, als het maar al fresco is!
naar recept
pastasalade tonijn - delicious
pompoen-kikkererwtenbrood met salie
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
naar recept
glutenvrij brood pompoen kikkererwtenbrood | delicious
limburgse kaasquiche met gemengde salade
Dat het leven in Limburg goed is, weet Janneke Phillipi als geen ander: ‘Mijn opa Zef was een echte Limburgse vlaaienbakker. Als kind speelden we graag verstoppertje in de grote bakkerij. Zijn dikke stalen vlaaiplaten gebruik ik nog steeds voor mijn quiches en zoet gebak.’
Meer hartige taart? Bekijk hier vijf heerlijke hartige taarten.
naar recept
quiches voor pasen gerechten invriezen - limburgse kaasquiche - delicious
gevuld brood
Tijgerbrood. Kapje eraf. En vullen maar. Laagje dillemayo, sla, tomaat, komkommer, avocado, ei, en… een laag Beemster Jong Belegen 30+. Lekkerder wordt ’t niet!
naar recept
gevuld brood beemsterkaas - delicious
Granolarepen met havermout en quinoavlokken
Of je met een drukke levensstijl ook lekker en makkelijk vegan kunt eten? Natuurlijk! Deze repen zijn je beste vrienden wanneer je het liefst eenvoudig, licht of on the go ontbijt. Maar ook als gezond tussendoortje zijn ze ideaal! Zeker wanneer je leven bestaat uit rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Varieer vooral eens met specerijen – kaneel, anijszaadjes en gemalen kardemom bijvoorbeeld – en gedroogde vruchten. Wedden dat jij, je vrienden en eventuele kids niet op deze repen uitgekeken raken? 
Nog meer ontbijtinspiratie: havermout uit de oven met rood fruit
Voorbereiden: de granolarepen kun je al een paar dagen van tevoren klaarmaken.
naar recept
gezonde snacks
raviolisalade à la niçoise
Waarom zou je voor doodgewone pasta in een pastasalade kiezen, als je ook voor zalige, gevulde pastakussentjes kunt gaan? We zijn Janneke Philippi eindeloos dankbaar voor deze slimme twist, want met ravioli blaas je zo'n beetje iedere salade heerlijk nieuw leven in.
Deze kruising tussen een niçoise en een pastasalade staat deze zomer dus bij ons op repeat. Bij jou ook?
naar recept
raviolisalade à la niçoise
portugese kipwraps met regenboogsalade
Deze Portugese kipwraps met regenboogsalade vallen in de categorie: looks good, tastes even better. Zachte maïstortilla’s rijkgevuld met malse kip, gegrilde maïs, wat groenten en een heerlijke saus. Ook handig: je kunt de wraps makkelijk oprollen en lekker buiten eten. De ideale afsluiting van een zomerdag.
naar recept
Portugese kipwraps met regenboogsalade - delicious
powershake met groente en fruit
Onverwacht lekker smaakt zo’n powershake gemaakt van o.a. boerenkoolblad. De shake geeft een geweldige energieboost en je hebt gelijk de meeste goede voedingsstoffen voor de hele dag binnen. Postelein bevat veel omega 3-vetzuren, kalium, magnesium en vitamine C. Of neem veldsla, dat heeft ook veel voedingsstoffen.
naar recept
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power!
Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris.
Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
naar recept
aardappelsalade doperwten
speltbrood met pompoen
Spelt is vezelrijk graan, familie van tarwe. De smaak van speltmeel is iets nootachtiger dan van tarwe. Ideaal voor brood, cake en muffins, die er donkerder en steviger door worden. 
naar recept
frittata met broccolini en chorizo
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om last minute een gerecht lekker pittig mee te maken. Zo geeft ‘ie deze frittata een lekker kruidige twist.
Probeer ook eens deze scharrelkip met chorizo en tuinbonen
naar recept
frittata chorizo - delicious
platbrood met kikkererwtenpesto
Klassieke pesto is en blijft favoriet, maar voor een beetje variatie zijn we ook altijd te porren. Voor deze flatbreads maak je een pesto met body, want je gebruikt kikkererwten en amandelen! Perfect als lunch wanneer je veel energie kunt gebruiken, maar ook heerlijk als makkelijk diner.
Kikkererwtenpesto over? Serveer het als dip bij de borrelplank!
naar recept
platbrood kikkererwtenpesto
glutenvrij brood pompoen kikkererwtenbrood | delicious