11x frittata recepten, ideaal voor Pasen

11x frittata recepten, ideaal voor Pasen
RECEPT: MINTA NICOLAÏ | FOTOGRAFIE: SOPHIA VAN DEN HOEK | STYLING: ANNEMIEKE PAARLBERG | BEREIDING: JESSICA LEK.

Uit de oven of uit de pan: hoe je het ook aanpakt, deze frittata recepten zijn zó gemaakt. Een lekker gerecht voor ontbijt, lunch of brunch. Zeker als je eters krijgt met de Paasdagen.

Heb je het over frittata, dan heb je het over het Italiaanse antwoord op de omelet. Stevig, maar toch lekker luchtig. Maak ‘m voor je ontbijt, als lunch of zelfs als diner, want de frittata is eenvoudig en je kunt er echt álle kanten mee op. De basis is altijd hetzelfde: ei, vervolgens kun je los met kaas, groenten, vlees en kruiden.

Ingrediënten

  • Eieren: voor een standaard frittata gebruik je meestal 6 tot 8 eieren
  • Melk of room: een klein beetje melk of room maakt de frittata luchtiger
  • Zout en peper: voor de smaak
  • Vullingen: wees creatief! Denk aan groenten (zoals spinazie, paprika, uien), vlees (zoals spek, ham, chorizo), kaas en kruiden

Het belang van de pan

Wil je zo’n lekkere, fluffy, stevige frittata maken, gebruik dan de juiste pan. In de meeste gevallen heb je een ovenbestendige koekenpan nodig. Je maakt een frittata namelijk eerst op het fornuis en bakt hem daarna in de oven af. Een gietijzeren of roestvrijstalen pan van 25 tot 30 cm is ideaal.

Tips voor een perfecte frittata

  • Zorg ervoor dat je de eieren goed klopt. Dit zorgt voor een luchtigere textuur
  • Bak de vullingen voordat je het eimengsel toevoegt. Dit voorkomt dat de frittata te vochtig wordt
  • Frittata bakken in de pan? Wees geduldig en laat de frittata langzaam garen op laag vuur. Een te hoge hitte kan ervoor zorgen dat de onderkant verbrandt terwijl de bovenkant nog vloeibaar is
  • Experimenteer met verschillende vullingen om jouw perfecte combinatie te vinden

Meer inspiratie voor de paasdagen vind je in ons april-nummer. Bestel ‘m hier!

Frittata invriezen

Iets teveel gemaakt? Geen nood, je kunt de omelet tot 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je ‘m langer bewaren? Stop de frittata dan in de vriezer. Hier blijft-ie zo’n 2 tot 3 maanden goed. Laat het gerecht eerst helemaal afkoelen voordat je hem invriest.

Ontdooien doe je vervolgens door de frittata een nachtje in de koelkast te laten ontdooien. Warm ‘m vervolgens weer op in de pan of oven.

Frittata recepten met zoete aardappel

zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
Met een beetje geluk heb je al deze ingrediënten al in huis en kun je direct de pan op het fornuis zetten. Een verrukkelijke frittata met een knipoog naar z'n Spaanse vriend de tortilla.
Liever vega? Vervang de tonijn door kikkererwten of feta.
Bekijk ook: 5x de lekkerste recepten met tonijn uit blik
naar recept
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie

Uit de oven:

frittata met witte kool, zoete aardappel & cheddar
Kool kun je met een paar ingrediënten een spannende twist geven. Hier bakken we er een frittata van met de diepe smaak van gerookt paprikapoeder en pittige cheddar.
Nog een recept van Minta & Mae: panzanella met raapstelen
naar recept
frittata met zoete aardappel en kool

Frittata courgette

courgettefrittata
Frittata is een Italiaanse variant op de omelet. Je kunt eindeloos met de ingrediënten variëren. Wij maken een courgette frittata met Griekse schapenkaas en bacon. 
naar recept
courgette frittata
frittata met courgette en basilicum
Met een blikje artisjokharten, eieren en wat verse ricotta maak je doordeweeks snel zo’n makkelijke frittata met courgette en basilicum. Zin in vlees? Maak dan deze variant met courgette, bacon en feta!
naar recept
frittata met courgette-delicious

Frittata broccoli

frittata met broccolini en chorizo
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om last minute een gerecht lekker pittig mee te maken. Zo geeft ‘ie deze frittata een lekker kruidige twist.
Probeer ook eens deze scharrelkip met chorizo en tuinbonen
naar recept
frittata chorizo - delicious

Overige frittata uit de oven:

raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
naar recept
raapstelenfrittata-delicious
frittata met radicchio & rucola
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!


Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!

naar recept
frittata met radicchio en rucola
asperge-frittata
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes.


Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
naar recept
souffléfrittata arrabbiata
Deze souffléfrittata met arrabbiata is een perfect maaltje voor op een doordeweekse dag. Of: geef je weekendlunch een upgrade met dit heerlijke gerecht. De salami geeft de frittata net dat beetje extra pit.
naar recept
souffléfrittata arrabbiata | delicious
frittata met tuinbonen en pecorino
Deze frittata met tuinbonen en pecorino is ideaal als er in het weekend vrienden langskomen. Zo gemaakt en met de groenten die erin gaat, kun je eindeloos variëren. En tot het écht niet meer kan, eten we buiten. Het lijkt wel alsof alles dan nóg beter smaakt.
naar recept
ffrittata met tuinbonen en pecorino | delicious
frittata (italiaanse groente omelet)
No waste, want een frittata is ideaal voor restjes gare groenten en wat laatste verse kruiden en bladgroenten. Deze goedgevulde omelet eet je zowel warm als koud.
naar recept
frittata-italiaanse-groenten-omelet | delicious

Lees ook: 10x recept voor omelet – voor een snelle maaltijd