Uit de oven of uit de pan: hoe je het ook aanpakt, deze frittata recepten zijn zó gemaakt. Een lekker gerecht voor ontbijt, lunch of brunch. Zeker als je eters krijgt met de Paasdagen.
Heb je het over frittata, dan heb je het over het Italiaanse antwoord op de omelet. Stevig, maar toch lekker luchtig. Maak ‘m voor je ontbijt, als lunch of zelfs als diner, want de frittata is eenvoudig en je kunt er echt álle kanten mee op. De basis is altijd hetzelfde: ei, vervolgens kun je los met kaas, groenten, vlees en kruiden.
Ingrediënten
Eieren: voor een standaard frittata gebruik je meestal 6 tot 8 eieren
Melk of room: een klein beetje melk of room maakt de frittata luchtiger
Zout en peper: voor de smaak
Vullingen: wees creatief! Denk aan groenten (zoals spinazie, paprika, uien), vlees (zoals spek, ham, chorizo), kaas en kruiden
Het belang van de pan
Wil je zo’n lekkere, fluffy, stevige frittata maken, gebruik dan de juiste pan. In de meeste gevallen heb je een ovenbestendige koekenpan nodig. Je maakt een frittata namelijk eerst op het fornuis en bakt hem daarna in de oven af. Een gietijzeren of roestvrijstalen pan van 25 tot 30 cm is ideaal.
Tips voor een perfecte frittata
Zorg ervoor dat je de eieren goed klopt. Dit zorgt voor een luchtigere textuur
Bak de vullingen voordat je het eimengsel toevoegt. Dit voorkomt dat de frittata te vochtig wordt
Frittata bakken in de pan? Wees geduldig en laat de frittata langzaam garen op laag vuur. Een te hoge hitte kan ervoor zorgen dat de onderkant verbrandt terwijl de bovenkant nog vloeibaar is
Experimenteer met verschillende vullingen om jouw perfecte combinatie te vinden
Meer inspiratie voor de paasdagen vind je in ons april-nummer. Bestel ‘m hier!
Frittata invriezen
Iets teveel gemaakt? Geen nood, je kunt de omelet tot 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je ‘m langer bewaren? Stop de frittata dan in de vriezer. Hier blijft-ie zo’n 2 tot 3 maanden goed. Laat het gerecht eerst helemaal afkoelen voordat je hem invriest.
Ontdooien doe je vervolgens door de frittata een nachtje in de koelkast te laten ontdooien. Warm ‘m vervolgens weer op in de pan of oven.
Frittata recepten met zoete aardappel
zoete-aardappelfrittata met tonijn en salie
Met een beetje geluk heb je al deze ingrediënten al in huis en kun je direct de pan op het fornuis zetten. Een verrukkelijke frittata met een knipoog naar z'n Spaanse vriend de tortilla.Liever vega? Vervang de tonijn door kikkererwten of feta.Bekijk ook: 5x de lekkerste recepten met tonijn uit blik
frittata met witte kool, zoete aardappel & cheddar
Kool kun je met een paar ingrediënten een spannende twist geven. Hier bakken we er een frittata van met de diepe smaak van gerookt paprikapoeder en pittige cheddar. Nog een recept van Minta & Mae: panzanella met raapstelen
Frittata is een Italiaanse variant op de omelet. Je kunt eindeloos met de ingrediënten variëren. Wij maken een courgette frittata met Griekse schapenkaas en bacon.
Met een blikje artisjokharten, eieren en wat verse ricotta maak je doordeweeks snel zo’n makkelijke frittata met courgette en basilicum. Zin in vlees? Maak dan deze variant met courgette, bacon en feta!
Met chorizo in de koelkast heb je altijd een ’geheim’ mediterraan ingrediënt om last minute een gerecht lekker pittig mee te maken. Zo geeft ‘ie deze frittata een lekker kruidige twist.Probeer ook eens deze scharrelkip met chorizo en tuinbonen
raapstelenfrittata met tuinbonen en spinaziesalade
Raapstelen zijn het jong geoogste blad van de Chinese kool of de meiknol. Een ‘vergeten groente’ die een revival verdient! Combineer deze raapstelenfrittata met tuinbonen, Hollandse kaas en wittewijnazijn en je weet niet wat je meemaakt. Tip: extra lekker met stukjes kort geblancheerde groene asperges!
Deze frittata met radicchio en ricotta erin is superlekker met een paar plakken gebakken pancetta op een stevige desemboterham. En lekker snel klaar! Frittata is ook een geweldige manier om een restje groente op te maken. Stukje over? De frittata is koud ook lekker als lunch de volgende dag!
Zoek eens verder op onze site op frittata, dan vind je nog meer heerlijke recepten. Deze bijzondere souffléfrittata bijvoorbeeld!
Voor liefhebbers van een hartig en stevig ontbijt: probeer eens deze Italiaanse frittata. Extra lekker met asperges en erwtjes. Koelkast vol restjes groente? Maak een no waste frittata!
Deze souffléfrittata met arrabbiata is een perfect maaltje voor op een doordeweekse dag. Of: geef je weekendlunch een upgrade met dit heerlijke gerecht. De salami geeft de frittata net dat beetje extra pit.
Deze frittata met tuinbonen en pecorino is ideaal als er in het weekend vrienden langskomen. Zo gemaakt en met de groenten die erin gaat, kun je eindeloos variëren. En tot het écht niet meer kan, eten we buiten. Het lijkt wel alsof alles dan nóg beter smaakt.
No waste, want een frittata is ideaal voor restjes gare groenten en wat laatste verse kruiden en bladgroenten. Deze goedgevulde omelet eet je zowel warm als koud.