Aardappelsalades zijn vaak vol, romig en zwaar. Niet het eerste waar je zin in hebt op een zonnige zomerse dag. Daarom verzamelden we onze favoriete frisse aardappelsalades, die een stuk lichter en soepeler vallen op de maag.
Vergeet zo’n lekker aardappelslaatje niet mee te nemen als je naar buiten trekt. Want het is de perfecte parkhap net voordat de avondschemering inzet, de trouwste barbecue-vriend, en ook gewoon fantastisch lekker als makkelijke maaltijd op de woensdag(middag) zonder plannen.
Voor aardappelsalades kun je de piepers gerust een dag van te voren koken en in de koelkast bewaren. Dan hoef je je alleen nog te ontfermen over de dressing.
Ga je voor superlicht en hussel je de aardappels om met een vinaigrette die je wakker schudt met z’n zuren? Vraagt de dag om een romige mayonaise variant, de klassieker, zo zou je kunnen stellen. Of wordt het toch iets spannends, zoals een aardappelsalade met feta of karnemelk. Aan jou de keus!
10x memorabele aardappelsalades om nu te maken
aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
Volgens chef-kok Matt Wilkinson is het eigenlijk heel simpel: “koop de beste ingrediënten van goede producenten, en je hebt als kok eigenlijk al gewonnen”. Maak zijn aardappelsalade met producten van goede kwaliteit, dan kan het niet missen!
Stracciatella di bufala wordt gebruikt om burrata van te maken. De binnenkant van een bol burrata is stracciatella vermengd met room. Kun je geen stracciatella vinden? Gebruik dan een bol burrata en prak hem met een vork.
Dit gerecht is een en al zomers! Zoete-aardappelsalade, drumsticks met een spicy Surinaamse marinade en allerlei frisse kruiden. Neem je bordje mee de tuin in en ga er eens lekker voor zitten. Enjoy!
aardappelsalade met raapstelen, eitjes en soldaatjes
Brunchen in het weekend is heerlijk! Organiseer een brunch voor je familie en maak deze aardappelsalade met dé lentegroente bij uitstek, raapstelen. Gegarandeerd succes.
aardappelsalade met little gem, boerenkip en za’atardressing
Vier de zomer met deze geweldige midden-oosterse aardappelsalade met little gem, boerenkip & za’atardressing. Ook ideaal om mee te nemen naar park, strand of simpelweg je balkon of tuin!
In plaats van zalm kun je ook gerookte makreel of forel in deze salade doen. Zelfs met een blikje tonijn is deze aardappelsalade verrukkelijk. Tip: Wil je dit gerecht als hoofdgerecht eten? Gebruik dan 1 tot 1,2 kg krieltjes en 400-500 g warmgerookte zalmfilet.
VEGA(N) TIP: Gebruik vegan chorizo en bak de stukjes lekker knapperig of gebruik vegan spekjes. Vervang de mayonaise en zure room voor vegan variaties en gebruik vegan feta. Bij ruim gesorteerde supermarkten vind je een groot assortiment aan vegan kazen.
aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power! Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris. Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
Als lunch maakt Yvette van Boven vaak wat Oof schepslaatjes noemt: goedgevulde sla met groenten, peulvruchten of wat dan ook. Lauwwarm, met aardappel en kikkererwten kan zo'n schepslaatje ook 's avonds.