8x feestelijke amuses met schaal- en schelpdieren

8x feestelijke amuses met schaal- en schelpdieren
RECEPTEN, BEREIDING HELENA MOURSELLAS FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS

Doe jezelf en je gasten een plezier met een lekkere en toch luxe amuse. Een klein gerechtje (of hapje) dat je voorafgaand aan het diner serveert om de eetlust van je gasten op te wekken. Of simpelweg om je tafelgenoten alvast iets lekkers te geven nog voor het voorgerecht op tafel komt. Zo serveer je amuses met garnalen of oesters deze kerst; luxe en toch makkelijk.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt: schaal- en schelpdieren zijn makkelijk! Chique diners zijn fijn, maar eten met je handen is ook leuk. Het is toch één groot feest om je tafel zo vol te zetten en je gasten vrij te laten om alles met de hand te eten. Schaal- en schelpdieren zijn daarvoor dé perfecte keuze. Elegant en ruig tegelijk, en alles kan tegelijk op tafel! 

Schaal- en schelpdieren die indruk maken

Schaal- en schelpdieren zijn ongewervelde zeedieren zonder ruggengraat. Het belangrijkste verschil is dat schelpdieren een harde uitwendige schelp hebben, zoals mosselen en oesters, terwijl schaaldieren een hard pantser hebben, maar niet in een schelp leven. Voorbeelden van schaaldieren zijn garnalen, krabben en kreeften.

Mosselen en oesters

Eenmaal bij de speciaalzaak kun je kiezen uit verschillende soorten oesters. De bekendste: Fine de claire, Zeeuwse creuse, Gillardeau en Zeeuwse platte. Weet je niet goed voor welke je moet gaan? In dit artikel geven we uitleg over de verschillen in smaak.

Oesters voor iedereen! Natuurlijk kun je gaan voor een simpele oester, maar wij geven ze graag een delicious.twist. Het is immers feest! Zo gaan we voor heerlijke dressings, krokante korstjes en spicy dipsauzen. 

Mosselen bereiden is niet moeilijk, bovendien is je gerecht vaak snel klaar. Dit zijn de do’s en don’ts om de kans op een heerlijk mosselgerecht te vergroten.

oesters met saffraan-sinaasappeldressing & rode ui

Chique diners zijn fijn, maar eten met je handen is ook leuk. Het is toch één groot feest om je tafel zo vol te zetten en je gasten vrij te laten om alles met de hand te eten. Vis en schelp- en schaaldieren zijn daarvoor dé perfecte keuze. Elegant en ruig tegelijk, en alles kan tegelijk op tafel!Maak bijvoorbeeld deze oesters met saffraan-sinaasappeldressing & rode ui. De combinatie klinkt spannend, maar geloof ons, het is heerlijk!

naar recept
oesters met saffraan-sinaasappeldressing & rode ui
tempura van oesters met spicy dipsaus

Met deze verrukkelijke tempura oesters tover je je terras om in een resto aan een Zuid-Europese kunst. Een trucje om de vakantie nog even te verlengen. Nog meer vis voor een zwoele avond: groene sobanoedels met sesam-tonijn

naar recept
Tempura van oesters met spicy dipsaus
oesters met pancetta-limoenkruim

Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak. Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.

naar recept
recepten met limoen

Garnalen

Fancy aangekleed of simpel en snel: een garnaal kan altijd. Garnalen zijn in drie tellen gaar en je kunt een voorraad in de vriezer bewaren: ideaal dus voor een snelle amuse. Uitpakken kan ook prima met deze schaaldieren: zo’n lekkere garnalenbisque, een -cocktail of fritto misto valt bij de meeste mensen direct in de smaak. En tip: het geheim zit hem in de presentatie.

Meer inspiratie

Voor meer amuses kun je ook het extra dikke kerstnummer van delicious. raadplegen. In het magazine vind je diverse hapjes, passend bij een pop-up diner. Bijvoorbeeld sint-jacobsschelpen met tamari, citroengras en chili, spicy garnalen met tomaat of harissa-creme fraîche met gerookte mosselen en chips. Bestel het nummer hier.

gevuld ei met avocadocrème en garnalen

Een gezonde, lekkere variant op de oud- Hollandse klassieker met mayo. Een fijn hapje in het weekend. Glas wijn of speciaalbier erbij, klaar!

naar recept
mosselen
garnalen & ham in kataifi-deeg met dragon-aioli

Misschien ken je het Griekse 'kataifi' ook wel als engelenhaar: tijdens het bakken worden de dunne draadjes in rap tempo ontzettend knapperig. Doe daar je voordeel mee, en wikkel ze om garnalen en ham voor een verrassend hapje. Dit recept is voor 12 stuks.

naar recept
garnalen in kataifideeg met ham

Coquilles

coquilles met gebakken spek

Coquilles met gebakken spek zijn een heerlijk hapje. Zet de tafel vol met deze kleine traktaties en deel ze met je gasten voor een feestelijke sfeer!

naar recept
coquilles met gebakken spek
tartaar van coquilles met pata negra & citroenolie

Sint-jakobsschelpen = zoet, pata negra = zout, citroenolie = fris, lavas = kruidig… en dat allemaal in een handomdraai op tafel!Meer weten over schaal- en schelpdieren? Ontdek hier meer over de verschillende soorten in Nederland!

naar recept
tartaar van sint-jacobsschelpen delicious.
coquilles met hazelnoten & citroentijm

log cabin fire, rakovalkea of hunter’s fire | kampvuurfase 4-5 (lees de introductie: alles wat je wil weten over koken op kampvuur hierboven)

naar recept

Bekijk ook: 12x feestelijke recepten met coquilles