De verschillende soorten oesters op een rij

Oesters zijn een echte delicatesse en een perfect hapje voor bij een luxe diner. Er zijn heel veel verschillende soorten oesters. Stuk voor stuk met hun eigen smaak en structuur. Lees in dit artikel alles over de verschillende soorten oesters, hun smaken en combinaties voor een fantastische, zilte start.

Tip: je kunt ook hele lekkere recepten met oesters maken.

Verschillende soorten oesters

Er zijn twee soorten oesters: de langzaam groeiende platte oesters en de bolle creuses die snel groeien. De prijs hangt af van de plek waar ze groeien en hoe lang ze rijpen.

Ook verschillen ze erg van smaak. Bij een platte oester proef je eerst zoet, dan de zilte smaak en dan wat nootachtigs dat blijft hangen in je mond. De creuse heeft een veel specifiekere smaak, afhankelijk van de groeiplaats. Bij de ene proef je meer zee, terwijl de andere juist wat romiger smaakt.

Onder de platte en bolle oesters heb je nog tal van soorten. Lees hieronder de verschillen tussen de bekendste oestersooren:

  • Fine de claire
  • Zeeuwse creuse
  • Gillardeau
  • Zeeuwse platte

Fine de claire

De Fine de claire is in Nederland de meest bekende oester. Dit is een creuse met langwerpige schaal. Ze worden veel geteeld in Marennes in Frankrijk waar ze kort of langer in zogenaamde claires liggen. Dit zijn afsluitbare, ondiepe bassins die voorheen voor zoutwinning werden gebruikt. Hierin worden oesters voller en vleziger, fijner van smaak en minder zout. Een fine de claire is zacht, heeft een hoog vochtgehalte en is fijn zilt van smaak. 

De Zeeuwse creuse

De Zeeuwse creuse heeft een grillige, bolle schelp en is na 2-3 jaar te oogsten. Hij neemt de smaak op van het gebied waar hij groeit. De Oosterschelde zorgt ervoor dat hij naar zee smaakt, maar ook dat hij de ene keer vol en romig en de andere keer minder vol smaakt, afhankelijk van de ruigheid van het water. Verder kun je iets licht fruitigs proeven.

De Zeeuwse creuse kun je zowel rauw als warm eten. Rauw is hij lekker met bijvoorbeeld een beetje citroen, sojadressing of frambozenazijn. Warm kun je hem gratineren, bakken of frituren.

Gillardeau

De oester is een creuse, maar veel beperkter in aantal. Gillardeauoesters zijn daardoor exclusiever en duurder dan de fines de claires of Zeeuwse creuses. Ze zijn vol en vlezig, en smaken romig en bijna nootachtig.

Zeeuwse platte oesters

Tot slot is er ook nog de Zeeuwse platte oester. De soort is lastig te kweken, pas na vier jaar te oogsten en daarom een zeldzame delicatesse. Ze smaken delicaat en fijn zilt. Eet ze vooral rauw zonder er veel aan toe te voegen.

Kortom, genoeg soorten oesters om een keer te kunnen proberen. De delicatesse is niet overal verkrijgbaar maar de meeste viswinkels en luxere supermarkten zoals Marqt en Crisp hebben ze gelukkig vaak wel in hun assortiment. Daarnaast verkopen groothandels zoals Sligro, Hanos en Makro ook oesters. Heb je deze winkels niet in jouw omgeving? Dan kan je de oesters ook altijd bestellen bij een online speciaalzaak.

Vind je het lastig om oesters goed te openen? We geven je graag een paar tips die je gegarandeerd zullen helpen om de schelp open te krijgen.

Verschillende soorten oesters