Met doorgekookte broccoli maak je geen vrienden, zelfs niet als je de boel verdoezelt onder een lobbige kaassaus. Gelukkig weten we inmiddels hoe het ook kan: roosteren, grillen, bakken of rauw in een lauwwarme salade. Deze broccoli gerechten maken stuk voor stuk korte metten met broccoli’s slechte reputatie. Zó kan het ook!
Met de juiste techniek krijgt broccoli een nootachtige, zoete smaak en een heerlijk knapperige textuur. Kook of stoom je hem te lang dan is de groente een drama. Je huis ruikt naar windjes (typisch voor groenten uit de kruisbloemenfamilie) en de textuur is papperig. Getver!
De sleutel tot perfect geroosterde broccoli is hitte, en daarmee bedoelen we véél hitte! Je zou zelfs de bakplaat kunnen voorverwarmen op de hoogste stand van je oven zodat de broccoli nog sneller gaart en krokante randjes krijgt.
Bak je broccoli in de pan, wat een hele goede techniek is, zorg er dan voor dat je niet teveel broccoli in één keer in de pan stopt, anders verlies je teveel hitte. Ook de airfryer geeft heerlijk krokante, zoete broccoli die bovendien heel snel klaar is.
Kun je broccoli ook rauw gebruiken?
Zeker! Wij vinden het lekkerder om broccoli eerst kort te blancheren zodat de rauwe smaak eraf is, maar dat is geen must. Dip vooral de schoongemaakte en geschilde stronk van de broccoli in de bagna cauda, hummus of labneh en eet de rauwe roosjes in een salade met een warme vinaigrette.
Broccoli gerechten om keer op keer te maken
Samen met tomaten, courgettes en paprika gooien we steevast een groene stronk in ons winkelmandje. Logisch, want de lijst met broccoli gerechten is eindeloos en rijkt veel verder dan de standaard broccoli-roerbak of de broccoli-quiche.
Heb je er bijvoorbeeld al eens over nagedacht om broccoli mee te bakken in de nasi, of broccoli op te draaien met basilicum tot een hartige saus voor over de pasta? Over pasta gesproken: gebakken broccoli met knoflook en ansjovis, gehusseld door orecchiette is verrukkelijk op een doordeweekse avond met extra parmezaan. En zo kunnen we nog wel even doorgaan…
16x broccoli gerechten
broccoli-gnudi met ‘nduja en salie
Eenvoudige Italiaanse gerechten worden extra buono als je wat Italiaanse worst toevoegt, zoals 'nduja. Zo krijgen traditionele gerechten een heerlijke twist.Lees hier alles over 'nduja, de smeerbare worst uit Italie of ga voor deze onweerstaanbare gnudi van spruitjes met salie-knof-chiliboter.
Dashi is een Japanse bouillon vol umami. Dus als je een oppeppertje kunt gebruiken, is deze soep alles wat je nodig hebt. Breng voor de boodschappen een bezoek aan de toko – een hele beleving als je het ons vraagt – want daar hebben ze alles wat je nodig hebt voor deze dashi.
Deze mac ’n cheese is niet alleen heel eenvoudig, de ovenschotel barst ook nog eens van de broccoli. Een echte familiefavoriet dus, want hij is lekker én voedzaam! Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel!
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
botermalse zalm met avocado-caesarsaus & geroosterde broccoli
Zoals de naam al doet vermoeden, smelt deze botermalse zalm met avocado-caesarsaus op je tong. De geroosterde broccoli geeft een heerlijke bite aan het gerecht. Tip van Janneke: “Doe de zalm-basilicumbouillon niet weg! Ik bewaar ’m in de koelkast of diepvries en zet de bouillon later in voor een zalmrisotto.”
Van Chinese broccoli worden vooral de bladeren en stelen gegeten – soms zit er ook een bloemhoofdje in, dat op een minibroccoli lijkt. De smaak van Chinese broccoli lijkt op die van broccoli, maar is zoeter. de groente is perfect om te roerbakken! Deze broccoli is trouwens niet hetzelfde als bimi: dat zijn minibroccoli’s met een lange steel, waar nauwelijks of geen blad aan zit.
broccoli uit de oven met pittige pasta en citroenkruim
Broccoli uit de oven behoudt zijn lekkere smaak en het ziet er mooi uit. Lekker met pittige pasta en citroenkruim. Alleen nog royaal bestrooien met parmezaanse kaas, en klaar ben je! Ook lekker uit de oven: een hele bloemkool
Broccoli-kippensoep maak je zo: gaar verse broccoli en spinazie in kippenbouillon en pureer tot een prachtig groene soep. Haal een kant-en-klare gegrilde kip en doe het kippenvlees in de soep. Beetje pit erbij: meng danish blue of roquefort met ricotta, beleg er toast mee en geef dat als bijgerecht. Wat heb je dan? Groene soep & blauwe kaas… supercombi!
Frisse groene brocollicouscous die snel op tafel staat. Daar hebben we zin in! Janneke: ‘Voor een vegamaal vervang ik de ansjovis door gerookte amandelen. Hak ze lekker grof en strooi ze met de feta over de couscous.’
Dit pastarecept van linguine met broccolipesto & geitenkaas willen we je niet onthouden. De geitenkaas geeft het een mooie diepe smaak en de broccolipesto maakt het net even wat anders.Zin in meer geitenkaas? Bekijk dan deze salade met peer en geitenkaas.
gegrilde broccoli met green goddess-basilicumdressing
Gegrilde broccoli met frisse basilicumdressing is hét perfecte bijgerecht deze zomer.Vega(n) tip: Vervang de ansjovis door 1 el kappertjes, zo maak je de salade vega. Liever vegan? Vervang dan de mayonaise en Griekse yoghurt door plantaardige alternatieven.Basilicum over? Maak een tosti met pesto en zuurkool