In deze roerige tijden hebben we klassiekers nodig om ons vast te houden en te troosten. Doe maar een grote pan pasta bolognese, want een hartige tomatensaus met supermals vlees maakt veel goed, al is het maar voor even.
‘Pasta bolo’ zoals het tegenwoordig in de volksmond wordt genoemd is een specialiteit uit Noord-Italië, Bolognese, vernoemd naar Bologna, de hoofdstad van Emilia-Romagna.
Wil je de allerlekkerste bolognese maken, neem er dan gerust uren en uren de tijd voor. Want hoe langer de saus suddert, des te leuker het wordt om de ragù straks van je bord te likken (doe jij toch ook?)
Perfecte bolognese?
Wat je proeft in de zachte tomatensaus van rundvlees, groenten en melk is tijd, en uiteraard de ingrediënten zelf, die zijn samengesmolten tot één overheerlijke bolognese. Wat erin hoort? Daar zijn de meningen over verdeeld.
In 1982 werd het recept vastgelegd door de Accademia Italiana della Cucina – een groep Italiaanse chef-koks vond het nodig om een actiedag te organiseren ter promotie van dit ‘originele’ recept als protest tegen de ‘onwaarschijnlijke creaties’ die wereldwijd onder de naam bolognese werden geserveerd. Zo beschouwden ze room als een opmerkelijk ingrediënt.
Hoe je de saus toch eervol kunt maken? Houd de regio waar het gerecht vandaan komt in je achterhoofd. Er is niets mis met een op tomaat gebaseerde bolognese, rijk aan knoflook en olijfolie, behalve dat dit niet is wat men traditioneel in Emilia-Romagna eet — een regio waar zuivel een hoofdrol speelt.
Dat glaasje melk in de ragù is dus een blijver! Wat het doet voor je gerecht? Het beschermt het vlees tegen de zuren in de wijn, en voegt een subtiele zoetheid toe.
Geen authentieke bolognese
Om trouw te blijven aan de ziel van het gerecht, zouden witte wijn, vlees, en melk de hoofdrol moeten spelen – niet tomaten of Sangiovese. Laat het lang sudderen en vries extra porties in, zodat je ook doordeweeks kunt genieten van je pasta bolo.
En: serveer het met alles behalve spaghetti. Nu we de regels weer hebben opgesteld, is het tijd om ze te breken – dit zijn onze bolognese variaties, alles behalve traditioneel of authentiek:
8x bolognese met onze delicious. twist
Lekker lijstje: 16 snelle recepten met linzen uit blik voor als de acute honger toeslaat