zin in een biercocktail? Probeer een michelada of een van deze vijf recepten

Krijg je alleen al van het sissende, klakkende geluid van een vers blikje bier dorst? En ben je niet bang om te experimenteren met verrassende nieuwe combinaties in je favoriete drankje? Dan is deze lijst met biercocktails voor jou.

30 snelle koude borrelhapjes

Michelada: de Mexicaanse biercocktail

Iedereen die in Mexico is geweest is bekend met deze pikante biercocktail. Trek niet direct je conclusie bij het aanzicht van dit brouwsel, want het is lekkerder dan je zou verwachten. Elke Mexicaan heeft een ander Michelada recept, afhankelijk van de regio en familievoorkeuren.

Een kneepje limoen en zout in het bier is voor de een genoeg, terwijl de ander losgaat met zeevruchten (!), tomatensap en verschillende salsa’s of hot sauces. Er zijn zelfs trendy varianten in blauwe, roze en groene kleuren met gekke fruitgum-toppings.

Traditioneel is een Michelada een mix van bier, limoen, zout, tomatensap of clamato (een combinatie van tomatensap en mosselsap) die wordt geserveerd met ijs in een groot glas met een zoutrand. Hoewel de rand ook bedekt kan worden met fijngestampte pinda’s, chili gummies, tamarindesnoep, plakjes fruit en zelfs garnalen.

Margarita, maar dan als biercocktail

Aan een klassieke cocktail hoef je weinig te veranderen, zonde zelfs! En toch is het echt een heel goed idee om een lager bier in je margarita te schenken. Hop combineert namelijk perfect met de zure limoen en sinaasappelparfums van een margarita.

Hoe je het maakt? Volg een klassiek margarita recept met tequila, cointreau en limoensap en voeg daar bier aan toe. Je leest het goed: zo simpel is het!

Black velvet

Een biercocktail die de tand des tijds heeft doorstaan. De black velvet is een intrigerende bruisende cocktail waar champagne en donker bier worden gecombineerd in één glas.

Vermoedelijk is de black velvet bedacht door een Londense rentmeester. Het drankje werd geserveerd terwijl het land in rouw was na de dood van de echtgenoot van koningin Victoria, prins Albert, in 1861.

Ga voor een Guinness extra stout, de prettig bitter smaak combineert geweldig goed met de elegante bruis van de champagne. Als je het bier heel rustig schenkt krijg je twee laagjes en een mooie schuimkop op het glas.

Shandy, biercocktail met limo

Shandy smaakt naar zomer, naar dagen bij het zwembad en terrasjes in Berlijn. Historici denken dat de oorsprong van de biercocktail begint bij het 19de eeuwse Britse drankje shandygaff; een combinatie van bier en ginger ale. Een paar decennia later verschijnt een gelijksoortig drankje in Beieren, waar limonade en bier zijn gemengd tot één cocktail. De bedenker noemt het drankje een radler, het Duitse woord voor fietser, vernoemd naar de sportieve klanten die het drankje kennelijk bestelden.

Limonade, gemberbier of ginger ale worden in een klassiek shandy recept gemengd met bier. Welk bier je gebruikt maakt eigenlijk niet zoveel uit. Hoewel een super hoppige IPA de frisse citrussmaken kan overheersen.

Bier spritz

Nu verleggen we grenzen. Een spritz, maar dan met bier? Is dat geen grap? Nee, mits je van een vleugje bitter houdt. Voor de Italiaanse terrasganger gaat er niets boven een amaro spritz met bier om 5 uur op een nazomeravond. In dit drankje worden de bittere likeur amaro gecombineerd met vers geperst citroensap, en een lekkere pils. Het resultaat is fijn in balans, smaakt bitterzoet met mooie zuren en bruist weg als de cocktail waar je iedere dag wel naar verlangt. Serveer deze biercocktail in een groot wijnglas met veel ijs en een plakje citrus.

lime aperol spritz
Wij zijn dan wel geen Italianen, maar houden veel van aperol spritz, dé sprankelende terrasdrank bij uitstek. Een schijfje limoen erbij maakt de zomer nog verleidelijker, om van te genieten wanneer je maar wilt.
Nog meer spritz varianten!
naar recept
aperol spritz italiaanse drankjes


biercocktails
UNSPLASH