9x asperge saus – til je asperges naar een hoger niveau!

Hollandaise is de saus der sauzen voor piepende asperges (als ze piepen, zijn ze vers!), die moet minimaal één keer op het menu. Daarna kun je variëren met asperge saus; saffraan-aïoli, café de paris met dragon en andere (boter)sauzen.

Overal worden de asperges gestoken, zet ze dus op je menu! Wij geven je een handvol delicious.recepten met lekkere asperge saus.

9x asperge saus

1. Hollandaisesaus

Een klassieker die niet mag ontbreken bij asperges. Romig, boterig en licht zurig, deze saus verrijkt de pure smaak van de asperges zonder te overheersen.

Waarom deze klassieke Franse saus zo Nederlands klinkt? In de 17de eeuw was er in Frankrijk een flink tekort aan boter. In Nederland – dat floreerde tijdens de Gouden Eeuw – was er juist boter in overvloed. En handelaren als wij zijn, exporteerden we ook toen volop boter naar de ons omringende landen. Deze saus op basis van boter werd dus gemaakt met Hollandse boter, vandaar de naam sauce hollandaise.

Geef er vooral je eigen twist aan. Voeg eens daslook toe, lavas of andere verse kruiden, maak een pittige variant of ga op chic en maak Hollandaise met truffel.

2. Café de Paris asperge saus:

Café de paris is misschien meer boter dan saus, en boter is precies waar we naar hunkeren als we asperges eten. Je verrijkt de saus met knoflook, mosterd, een heleboel verse kruiden zoals dragon en bieslook en roert er lekker hartige kappertjes en ansjovis doorheen.

De complexe smaak maakt je bordje asperges onweerstaanbaar. En heb je wat saus over, serveer het dan bij biefstuk of een dikke groentesteak.

biefstuk met café de parisboter en pastinaakpuree
Lekker Hollands: aardappelen, vlees en groente. Maar dan met een Franse twist. Deze biefstuk serveer je namelijk met café de parisboter. Alle ingrediënten voor de boter meng je snel in de keukenmachine. Daarna hoeft de boter alleen nog maar op te stijven in de koelkast. 
naar recept
biefstuk café de parisboter

3. Vinaigrette

Verwen jezelf en maak een grote salade met gebakken asperges, vinaigrette erover en dan met je koppie in de lentezon!

Vinaigrette is het lichtere antwoord op alle logge botersauzen. Een verfrissende keuze, perfect voor wie op zoek is naar een gezondere optie. Combineer olijfolie, azijn, mosterd en kruiden voor een smaakvolle vinaigrette die de natuurlijke frisheid van de asperges accentueert.

basisvinaigrette
Maak stap voor stap onze basisvinaigrette. Om vervolgens er je eigen twist aan te geven met andere ander azijn, olie of mosterd.
naar recept

4. Gribiche

Een Franse saus op basis van hardgekookte eieren (dat werkt sowieso!), kappertjes, augurken, peterselie en mosterd. De romige textuur en hartige smaak doen het heel goed bij asperges.

vis met klassieke saus
gefrituurd is een van de lekkerste manieren om verse vis te eten, vooral met zelfgemaakte saus erbij! Maak de klassieke gribiche, een saus van harde eieren, mayonaise, mosterd, kappertjes, peterselie, dragon en cornichons.
naar recept

5. Romesco

Niet het eerst waar je aan denkt bij asperges, en toch is deze Spaanse saus van amandelen, paprika, knoflook en olijfolie verrukkelijk in combinatie met asperges. Het pittige en nootachtige, geeft de asperges een mediterrane flair.

romescosaus
Met kerst in het vooruitzicht is het geen gek idee om alvast te oefenen op je kook-skills. Daar wordt het eind december alleen maar makkelijker van. Wij starten daarom met het delen van onze favoriete sauzen en technieken. In deel 1: romescosaus! Romescosaus is een saus van tomaat en paprika en kan koud en warm geserveerd worden. Erg lekker bij gerechten met geroosterde groenten, zoals groene asperges met amandelschaafsel, geroosterde prei of bosui, of door de pasta. De saus is 1 dag van tevoren te maken. Je kunt hem helaas niet invriezen, want door de amandelen wordt hij dan wee en waterig.
naar recept
romescosaus basisrecept | delicious

6. Saffraan aioli

Een luxueuze saus gemaakt van knoflook, eidooiers, olijfolie en saffraan. De subtiele, zonnige smaak van saffraan voegt een extra laag toe. Zo’n smaak waar je niet helemaal je vinger op kunt leggen, en daardoor steeds een beetje meer opschept, want hier krijg je geen genoeg van!

gefrituurde citroenspiering met saffraanmayonaise
Spiering is een ongebruikelijk visje in onze keuken. Gefrituurd in een deegjasje met citroen krijgt spiering opeens een heel verrassende knapperige bite en frisse smaak.
Nog meer gefrituurde vis? Deze garnalen met aioli gaan er ook zeker in!
naar recept
spiering

7. Beurre blanc: dé asperge saus met lekker veel boter

Een Franse saus op basis van witte wijn, sjalotten en boter. De zijdezachte textuur en delicate smaak van deze saus complementeren perfect de zachte, boterachtige smaak van de asperges.

Lees ook: asperges koken in een gewone pan: zo pak je het aan

asperges in venkelroom met varkenshaas
STUDIO PHILIPPI