beurre blanc: de perfecte basissaus om mee te variëren

Klassieke beurre blanc wordt gemaakt op basis van ingekookte witte wijn, azijn en sjalot (de reductie) waar boter door wordt geklopt. Het is een perfecte basissaus om mee te variëren.

Chef Joris Bijdendijk serveert bijvoorbeeld zijn signature dish Millefeuille van rode biet met een beurre blanc op smaak gemaakt met Hollandse Tomasusojasaus.

Millefeuille van biet met Tomasu beurre blanc
De all time favourite van restaurant Rijks: de millefeuille van biet. Laagjes dungesneden biet worden bij elkaar geknoopt en zachtjes gegaard in bietensap. Om de zoete aardse smaak lichter en speelser te maken, serveer je dit bietenkunstwerk met een zout-zure beurre blanc van sojasaus en sushi-azijn en een heldergroene peterselieolie.
naar recept
MILLEFEUILLE VAN BIET met Tomasu beurre blanc

Joris Bijdendijk in delicious.september 2023 over Rembrandt en het gerecht: ‘Het gaat om de essentie, om weglaten wat er eigenlijk niet toe doet. Juist dat inspireerde me voor een gerecht met rode biet in Rijks.’

‘Eerst was het een gerecht met bieten, met bieten­blaadjes, iets bitters of gemarineerds en zoetzuur en puree en een vinaigrette, gepofd etc., etc. én dan ook die lekkere saus. Een van onze kernwaarden is eenvoud, met max drie smaken een gerecht maken, dus vroegen we ons af: wat kan er weg? Dat het éigenlijk gaat om biet met beurre blanc . Kijk naar Rembrandt, hij dacht ook **** you, het gaat om de essentie.’

Variëren met beurre blanc

Ook zin om te variëren? Voeg eens rozemarijn, geraspte gember of saffraan toe aan je reductie. Vervang de azijn door limoensap en de wijn door bier, sake of droge vermouth.

Maak de saus op smaak met pittige mosterd, verse kruiden of – voor een Aziatische touch –met miso of sojasaus.

Bekijk ook deze eerdere delicious.recepten:

gepocheerde vis met weizen-beurre blanc, venkel en venkel-ansjovisolie
Dat gepocheerde vis perfect samengaat met een weizen biertje, bewijst dit recept. Culinair expert Merijn daalde af naar Limburg voor ál het goede van onder de rivieren en bedacht dit recept met lokale ingrediënten, zoals weizen bier.
Bekijk ook dit recept van Merijn voor uiensoep met bier, gepocheerd ei en chili-olie.
naar recept
gepocheerde witvis met bier
gepocheerde zeebaars met citroen-beurre blanc en gekonfijte venkel
Pocheren is eigenlijk gewoon vis garen in vocht op lage temperatuur. Dit doe je om de garing makkelijker te controleren. Het resultaat? Altijd perfect gegaarde vis. Deze Hollandse zeebaars serveren we met citroen-beurre blanc en gekonfijte venkel.
naar recept
zeebaars-delicious

Lees ook:

MILLEFEUILLE VAN BIET met Tomasu beurre blanc
RECEPTEN & BEREIDING: JORIS BIJDENDIJK & TEAM | FOTOGRAFIE: CHANTAL ARNTS.