Hollandaise is de saus der sauzen voor piepende asperges (als ze piepen, zijn ze vers!), die moet minimaal één keer op het menu. Daarna kun je variëren met asperge saus; saffraan-aïoli, café de paris met dragon en andere (boter)sauzen.
Overal worden de asperges gestoken, zet ze dus op je menu! Wij geven je een handvol delicious.recepten met lekkere asperge saus.
9x asperge saus
1. Hollandaisesaus
Een klassieker die niet mag ontbreken bij asperges. Romig, boterig en licht zurig, deze saus verrijkt de pure smaak van de asperges zonder te overheersen.
Waarom deze klassieke Franse saus zo Nederlands klinkt? In de 17de eeuw was er in Frankrijk een flink tekort aan boter. In Nederland – dat floreerde tijdens de Gouden Eeuw – was er juist boter in overvloed. En handelaren als wij zijn, exporteerden we ook toen volop boter naar de ons omringende landen. Deze saus op basis van boter werd dus gemaakt met Hollandse boter, vandaar de naam sauce hollandaise.
Geef er vooral je eigen twist aan. Voeg eens daslook toe, lavas of andere verse kruiden, maak een pittige variant of ga op chic en maak Hollandaise met truffel.
2. Café de Paris asperge saus:
Café de paris is misschien meer boter dan saus, en boter is precies waar we naar hunkeren als we asperges eten. Je verrijkt de saus met knoflook, mosterd, een heleboel verse kruiden zoals dragon en bieslook en roert er lekker hartige kappertjes en ansjovis doorheen.
De complexe smaak maakt je bordje asperges onweerstaanbaar. En heb je wat saus over, serveer het dan bij biefstuk of een dikke groentesteak.
3. Vinaigrette
Verwen jezelf en maak een grote salade met gebakken asperges, vinaigrette erover en dan met je koppie in de lentezon!
Vinaigrette is het lichtere antwoord op alle logge botersauzen. Een verfrissende keuze, perfect voor wie op zoek is naar een gezondere optie. Combineer olijfolie, azijn, mosterd en kruiden voor een smaakvolle vinaigrette die de natuurlijke frisheid van de asperges accentueert.
4. Gribiche
Een Franse saus op basis van hardgekookte eieren (dat werkt sowieso!), kappertjes, augurken, peterselie en mosterd. De romige textuur en hartige smaak doen het heel goed bij asperges.
5. Romesco
Niet het eerst waar je aan denkt bij asperges, en toch is deze Spaanse saus van amandelen, paprika, knoflook en olijfolie verrukkelijk in combinatie met asperges. Het pittige en nootachtige, geeft de asperges een mediterrane flair.
6. Saffraan aioli
Een luxueuze saus gemaakt van knoflook, eidooiers, olijfolie en saffraan. De subtiele, zonnige smaak van saffraan voegt een extra laag toe. Zo’n smaak waar je niet helemaal je vinger op kunt leggen, en daardoor steeds een beetje meer opschept, want hier krijg je geen genoeg van!
7. Beurre blanc: dé asperge saus met lekker veel boter
Een Franse saus op basis van witte wijn, sjalotten en boter. De zijdezachte textuur en delicate smaak van deze saus complementeren perfect de zachte, boterachtige smaak van de asperges.
Lees ook: asperges koken in een gewone pan: zo pak je het aan