Andijviestamp met slavinken en rozemarijnvinaigrette

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
stamppot andijvie


aantal 4 | hoofdgerecht | doordeweeks | nederlands |
Geef een klassieke stamppot andijvie met slavinken een totaal nieuwe smaakbeleving door toevoeging van een rozemarijnvinaigrette.
kooktijd40 minuten

ingrediënten

slavinken

  • 125 g suikerbrood fijngesneden
  • 3 el melk
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1 tl kerriepoeder
  • 24 lange plakjes ontbijtspek
  • 20 g boter

stamppot

  • 200 g knolselderij in stukken
  • 600 g kruimige aardappels in stukken
  • 75 g boter
  • 400 g andijvie fijngesneden
  • 10 g peterselieblad fijngesneden

vinaigrette

  • 10 el olijfolie
  • 4 takjes rozemarijn naaldjes zeer fijn
  • gesneden
  • 1 teen knoflook zeer fijn gesneden
  • 2 el witte wijn azijn
  • 1 el honing vloeibaar
  • 70 g gemengde noten fijngehakt

instructies

  • Week voor de slavinken het suikerbrood 5 min. in de melk en knijp goed uit. Meng het gehakt met het suikerbrood, 1 tl zout en peper naar smaak en de rest van de ingrediënten voor het gehakt heel goed. Verdeel het gehakt in 8 gelijke dikke korte worstjes. Gebruik per slavink 3 plakken ontbijtspek: leg eerst 2 plakjes naast elkaar en één dwars er overheen en leg daarop een gehaktworstje. Pak de worstjes goed in en maak zo 8 slavinken.
  • Verwarm de boter op middelhoog vuur. Bak de slavinken aan beide kanten 1 min. Leg de deksel op de pan, zet het vuur laag en bak aan beide kanten nog 8 min.
  • Breng intussen voor de stamppot een laagje water aan de kook. Voeg de knolselderij en aardappels toe en kook met de deksel op de pan op laag vuur gaar in 18-20 min. Giet af, voeg de boter toe en stamp alles goed door elkaar. Roer de andijvie en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm intussen voor de vinaigrette op laag vuur de olie met de rozemarijn en de knoflook. De knoflook mag niet bruin kleuren. Voeg de azijn, honing en noten toe en verwarm nog enkele seconde. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de slavinken en warme vinaigrette.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric vna Lokven. Styling: Jet Krings. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Productie: Trudelies Schouten
 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!