Amandelmeel is gemaakt van gemalen amandelen en wordt de laatste jaren bij zowel thuisbakkers als chefs steeds populairder. Niet zo gek, want amandelmeel is niet alleen lekker en veelzijdig, maar zit ook nog eens vol gezonde voedingsstoffen.
Wat is amandelmeel?
Amandelmeel is, simpel gezegd, niets anders dan fijngemalen, witte amandelen. Meestal wordt het gemaakt van gepelde amandelen, waardoor het meel een lichtgele kleur en fijne, korrelige structuur heeft. Omdat dit notenmeel van nature glutenvrij is, is het een populair alternatief voor tarwemeel bij mensen met glutenallergie of die koolhydraatarm eten.
In de keuken is amandelmeel multi-inzetbaar: je kunt er bijvoorbeeld macarons, cake, koekjes en zelfs brood mee bakken. De smaak is mild, romig en een tikje nootachtig subtiel genoeg om zowel in zoete als hartige gerechten te gebruiken, zonder andere smaken te overheersen.
Hoe wordt amandelmeel gemaakt?
Van amandel tot meel: vaak worden de amandelen eerst kort geblancheerd om het bruine velletje te verwijderen. Daarna worden ze gedroogd en vermalen tot een fijn poeder: et voilà, je hebt amandelmeel! Tegenwoordig kun je amandelmeel gelukkig ook gewoon in de meeste supermarkten vinden, maar zelf maken is zeker mogelijk.
Zelf amandelmeel maken is heel eenvoudig: maal witte, ongebrande amandelen of amandelschaafsel in een sterke blender of keukenmachine tot een fijn, korrelig poeder. Let wel op dat je niet te lang maalt, want dan komen de natuurlijke oliën vrij en eindig je met amandelpasta in plaats van meel (ook lekker, maar daar kun je niet mee bakken!). Met een paar keer pulsen in de keukenmachine heb je dus zo je eigen verse amandelmeel.
Giga-gezond
Omdat amandelmeel 100 procent uit amandelen bestaat, is het een ontzettend voedzaam product. In tegenstelling tot gewone tarwebloem levert het veel vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten.
- Glutenvrij alternatief: Amandelmeel bevat van nature geen gluten, je kunt er dus zorgeloos mee bakken voor vrijwel iedereen.
- Koolhydraatarm: Vergeleken met tarwemeel bevat amandelmeel véél minder koolhydraten (ongeveer 10 gram vs. 65-75 gram per 100g). Ideaal voor wie een koolhydraatarm of keto-dieet volgt, zonder dat je hoeft in te leveren op smaak of bakplezier.
- Eiwit- en vezelrijk: In 100 gram amandelmeel zit rond de 21 gram eiwit – bijna dubbel zoveel als in tarwemeel Die mooie combo van eiwit én vezels zorgt ervoor dat baksels met amandelmeel goed vullen en je langer een verzadigd gevoel geven
- Gezonde vetten & vitamine E: Amandelen bevatten volop onverzadigde vetten die goed zijn voor hart en bloedvaten, en het is rijk aan vitamine!
- Mineralen boost: Ook aan mineralen geen gebrek: calcium, magnesium, kalium en ijzer zijn rijkelijk aanwezig in amandelmeel. Deze micronutriënten dragen bij aan sterke botten, energieproductie en een gezond lichaam.
Aan de slag: bakken met amandelmeel
Nou wat ons betreft meer dan genoeg redenen om zelf eens aan de slag te gaan met amandelmeel! De mogelijkheden zijn eindeloos en voor wat extra inspiratie hebben we hieronder alvast een paar heerlijke recepten met amandelmeel voor je op een rijtje gezet.
9 recepten met amandelmeel
Dit overheerlijke bloedsinaasappeltaartje zit vol met heerlijke vanillehangop. Maak een grote taart of kies voor zes kleine taartjes, leuk om uit te delen!
naar receptTover de basic pistachecake om tot on-weer-staan-bare partytaart met witte chocolade-ganache, lemoncurd en veel verse frambozen.
naar receptMm… Honing, amandelen, kokos én tahini. Ons geluk kan niet meer op met deze knapperige amandel-sesamkoekjes. Voeg nog wat kaneel toe voor nog meer smaak.
naar receptOven voorverwarmen, fruit over een mooie schaal verdelen, en dan overgieten met een beslagje: clafoutis klinkt heel chic, maar je maakt het in 10 minuten.Tip: Varieer met fruit uit het seizoen. Ook lekker om het amandelmeel te vervangen door hazelnootmeel.
naar receptEnzo Pérès-Labourdette: ‘Deze cake is uiteraard lekker bij thee. Ik kook zelf de overgebleven rabarber vaak in met wat citroensap en suiker. Zo krijg je rabarbersiroop die ontzettend lekker is met wat bruiswater.'
naar receptEen deeg met kwark geeft een andere structuur en een lekkere frisse smaak. Het wordt bovendien lichter verteerbaar. Tip: Bestrooi de deegbodem van tevoren met paneermeer. Kip verliest tijdens het bakken veel vocht en daardoor kan de bodem nat worden. Het paneermeel houdt dit vocht vast.
naar receptDeze taart maak je met Ierse whiskey, met een 'e' op z'n Iers en Amerikaans.
naar receptDe Italianen noemen 'm tiramisu alla mandorla pugliese. Maar wij zeggen: supernotige tiramisu met gekaramelliseerde amandelen en amandelcake. Ook fijn: helemaal glutenvrij!
naar receptEen pannenkoekenontbijt is altijd een goed idee! Wij bakken ze fluffy met friszure bessen en zoeten ze met ahornsiroop.
naar receptBekijk ook: alles over de verschillende soorten meel








