Als de appels van de bomen vallen, raap je ze op en bak je er taarten en appeltoetjes mee. Want zeg nou zelf: de beste desserts in dit jaargetijde zijn gevuld met de verse appeloogst, van die kanjers die nog kraken als je een hapje neemt, perfect friszoet en aromatisch.
In de spirit van an apple a day keeps the doctor away geven we je onze lekkerste zoete recepten, zodat je het, wacht – even tellen… 22 dagen vol kunt houden! Je fysieke gezondheid zal er misschien weinig op vooruit gaan, maar wedden dat een punt warme appeltaart wonderen doet voor je humeur. Vooral op de minder mooie herfstdagen wanneer de regen met bakken uit de hemel komt vallen, is dit lijstje een reddende engel.
We hebben klassiekers en een aantal news kids on the block, zoals de meringuerol van Ottolenghi met gebrande-honingappels of de crumble-brioche. Er zitten Franse elegante taartjes tussen, en simpele appelrecepten die binnen een half uur op tafel (of de bank) staan. Oh, en we hebben meer dan genoeg herfstspecerijen in petto die je warm houden tot de lente weer om de hoek komt kijken.
Geef er je eigen draai aan
Ben jij een bakker die niet zo graag het recept tot op de letter volgt? Snappen we! Als je goed kunt bakken en de basis onder de knie hebt kun je best wel een beetje freestylen en je eigen draai geven aan recepten. Om je op weg te helpen geven we je een paar beproefde smaakcombinaties waardoor je appeltoetjes nóg lekkerder worden:
• Miso-karamel want als karamel werkt, en gezouten karamel, dan moet een karamel met een vleugje miso ook hartstikke lekker zijn in een appeltoetje. Kijk hier het trucje af:
misopeer – gestoofde peer in miso-karamelsaus
Hoe sluit je een Koreaanse barbecue het beste af? Met echt Koreaanse misopeer. Deze gestoofde peer in miso-karamelsaus is naar het bekende recept van David Chang van Momofuku in New York.Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
basisrecept: Ottolenghi’s meringuerol met bruine basterdsuiker en gebrande-honingappels
Als alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter! Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
pannenkoekjes met zoete dukkah en appel-perencompote
Een toetje met Midden-Oosterse roots: luchtige pannenkoekjes met fruit, noten en een geurige mix van kaneel, ijs, gember en sinaasappel. Ook héél geschikt voor een feestelijk ontbijt!
Warme appeltjes, zoete amandelspijs en vanilleroomijs, dat is nog eens een zoete traktatie. De PX sherry geeft het nagerecht een extra zoete smaak en met de krokante koekkruimels is het feestje helemaal compleet. Heerlijk als winters dessert.
Appelbeignets zijn echte klassiekers voor oudejaar. Met dit recept uit ons bakboek lukken ze gegarandeerd! Serveer ze met kaneel- of vanille-ijs als je er echt dessert of high tea van maakt.
gepofte appels gevuld met kruidkoek, amandelspijs en vanille-lauriersaus
Misschien wel het ultieme wintertoetje: warme appels uit de oven met kruidige gemberkoekvulling in een jasje van krokant bladerdeeg en vanille-lauriersaus.
Het is nu ook weer tijd om ’s avonds zo’n heerlijk appeltoetje te serveren: een mooie appeltaart of deze appel-gembercake met glazuur. Op zachte cake leg je een dikke laag romige glazuur met frisse appel en pittige gember, klaar!
Gember en zoet is een klassieke combi. Terecht, want de warmte en kick van gember maakt alles nóg lekkerder. Deze apfelkuchen is al heerlijk van zichzelf, maar knapt nog meer op van gember. Maken dus!Of probeer appel-gembercake met roomkaasglazuur.
In Janneke Phillipi's appeltaartboek vind je meer dan 70 originele appeltaartrecepten. Zo ook de appelflap. Met de klassieke appelflap kun je volop variëren. Aan deze rechthoekige ‘hand pie’, zoals de Amerikanen deze traktatie zo mooi noemen, voegen we nog wat walnoten toe. Als je van appelflappen houdt, moet je zeker eens deze appeltaartjes met sauternes-stroop proberen.
Appels… Zuur of zoet: we krijgen er nooit genoeg van. Doe je ze in de oven met een kruimellaagje en verse, warme karamelsaus dan kunnen we dat echt niet weerstaan. Man, wat lekker! Mister Kitchen ging een paar jaar geleden op appelavontuur en kwam thuis met dit verrukkelijke recept.
Deze appelplaattaart bevestigt weer dat noten en appels voor elkaar gemaakt zijn. Tip: hou de noten lekker grof in het deeg dat geeft een crunchy bite. Op zoek naar nog meer appeltaart recepten? Bekijk dan deze lijst!
Dol op appeltaart? Let dan even op bij het recept voor de appelgalette. Serveer 'm warm en geef er – lekker luxe – een bolletje ijs bij, of een flinke dot slagroom.Ook lekker: snelle appeltaart met rozemarijn-honingsiroop.
Appel en chocolade is een van Jannekes favoriete smaakcombi's. Deze smeuïge chocoladetaart is heerlijk en nog glutenvrij ook. Tip: maak 'm af met een lepel lobbige slagroom.
Er gaat niets boven de geur van een zelfgemaakte appeltaart die in de oven wordt gebakken – zoet fruit, warme kaneel, en een boterige korst. Nog beter dan het opsnuiven van die heerlijke geur? Het opeten natuurlijk!
Niets lekkerders dan het nieuwe jaar beginnen met een recept om je vingers bij af te likken. Zoet, warm en ideeal voor een (druilerige) winter als deze. Laat ook in 2013 bakken centraal staan, want bakken heeft bij delicious. altijd een hoofdrol!
We hebben áltijd wel zin in appeltaart. En soms… Soms hebben we ook nog eens zin om lekker uit te pakken. Deze extravagante appeltaart bevredigt beide behoeften – én meer, want na de eerste hap krijg je dit showstuk waarschijnlijk nooit meer uit je hoofd. Het is een behoorlijk project, maar neem de tijd: hij is ieder beetje moeite helemaal waard.
Waar in Frankrijk speelt de appel de meest prominente rol? Boomgaarden vol met appels, op het menu klassiekers met pommes – zoals deze ouderwets lekkere tarte – en een overvloed aan cider en calvados in de winkels. Allemaal te vinden in Normandië, natuurlijk.