Rijk, romig en een fijne vleug vanille... Zelfs wanneer je dit gele goedje alleen kent van de voorverpakte cakejes uit de supermarkt, weet je genoeg. Custard is magisch, custard is verslavend, custard maakt het leven leuker! We geven je een lekkere lijst met recepten om je liefde voor custard de vrije loop te kunnen laten.
Dit komt vast ook van pas, de video van delicious. helpt: custard maken.
Wil je exclusieve, fluweelzachte custardtoetjes?
In ons magazine van april vind je nóg meer lekkers met custard. Denk bijvoorbeeld aan een mokka-karamelcake met een complete bovenkant van custard, romig speculaas-ijs met een basis van custard, gestoomde sinaasappelcake met gembercustard(!) of een spannende zwarte yuzutaart met sesamzaad.
Inderdaad, die wil je niet mislopen! Jouw delicious. van april bestel je simpel & snel via deze knop:
Wereldwijde succesformule
De Fransen hebben de Flan Pâtissier, de Portugezen hun Pastel de Nata en de Chinezen hun snoezige custardtaartjes. Drie landen, drie taarten, één gemene doch goddelijke deler: custard in een boterachtige korst.
Die korst kan flaky zijn, stevig of juist zacht. Van bladerdeeg tot zanddeeg en alles daartussenin: het past allemaal prima bij custard. Het is vooral een vehikel voor waar het écht om draait, de vulling. Soms iets steviger, soms iets zoeter, soms iets meer vanille of wat extra specerijen.
Voordat je de keuken in duikt nog even dit: wat is vanille en zit dat ook in flesjes vanille-extract?
Custard, of op zijn Frans crème Anglaise, is een dikke romige saus op basis van eidooiers, melk en/of room en suiker die je meestal op smaak brengt met vanille. Hoe meer ei je gebruikt, hoe dikker de saus wordt. De samenstelling mag dan van land tot land en van taart tot taart verschillen: de hele wereld is gek op deze betoverende mix.
Ogenschijnlijk simpel en toch tilt het ieder gebakje naar een hoger niveau. Van crumble tot pudding en van taart tot cake: die zachte smaak van vanille, met soms een minuscuul knispertje erin, zorgt letterlijk en figuurlijk voor een extra laagje plezier!
No waste, more taste: leeggeschraapte vanillestokjes? Gooi ze niet weg maar gebruik ze híervoor!
Custard recepten
Aan de slag met zoet zonder bezoekje aan de super? Bakken met weinig ingrediënten: 19 zoete recepten!