Haal jij het liefst je prikker door een dikke laag kaas in de fonduepan? Groot gelijk, want het is net iets anders dan gourmetten, maar heeft diezelfde gezellige sfeer waarbij iedereen zelf kan kiezen en samenstellen waar hij of zij zin in heeft. We geven je drie verschillende soorten fondue, inclusief variaties binnen elke categorie!
Kaasfondue
Er was eens, lang lang geleden, op de drempel van de 19e eeuw, een Zwitsers gerecht genaamd fondue. Het leek op een soort souffleetje en werd gemaakt door eieren met kaas te mengen en dit vervolgens te bakken.
Ongeveer honderd jaar later was er een dappere pionier die besloot de eieren weg te laten, en simpelweg de kaas te smelten. Wat een held, want dáár hebben we onze moderne fondue aan te danken! En dan bedoelen we natuurlijk de klassieke kaasfondue!
Wat is er beter dan kaasfondue? Precies, kaasfondue uit Zwitserland! Gruyère, vacherin, wat appelcider: de Zwitsers weten wel hoe je een gezellig maal op tafel zet.
naar receptNa een hap van deze fondue zijn we verkocht. Je holt de pompoen uit en vult deze met deze kruidige en romige kaasfondue. En als hij leeg is schraap je de pompoen helemaal leeg. Zo lekker!
naar receptKaasfondue met je familie en vrienden is altijd gezellig. delicious. friend Eke maakte een heerlijk kaasfonduetrio van boerenkaas, geitenkaas en Italiaanse blauwader.
naar receptWijn hóórt in kaasfondue. Net zoals apfelstrudel bij de piste hoort, en Max bij Willem. Maar wist je dat je die wijn nóg meer smaak kunt geven door er specerijen in mee te laten trekken? Janneke laat steranijs zachtjes trekken in de droge witte wijn – en daarmee in de kaasfondue – en man, man, man… wat is dat ongelooflijk lekker!
naar receptDoor bergkazen te gebruiken in de kaasfondue krijgt ie een lekker pittige smaak. Maanzaad wordt veel gebruikt in de Tirolse keuken en is een heerlijk toevoeging in kaasfondue.
naar receptKaasfondue: het doet ons altijd een beetje denken aan zo’n retro-oranje fonduepan op tafel waar je vroeger met de hele familie omheen zat. Dat kan natuurlijk ook wat moderner en meer ‘delicious.’! Maak deze kaasfondue van emmentaler en beaufort.
naar receptWat is er feestelijker dan een pan dampende gesmolten kaas waar iedereen aan tafel een vorkje brood in steekt?
naar receptChinese fondue/hotpot
Minder dichtbij huis, maar absoluut een fondue die we niet mogen vergeten: hotpot, oftewel Chinese fondue.
Hotpot komt níet uit Zwitserland. Wie het wél heeft uitgevonden, is nog altijd onderwerp van discussie. Sommige zeggen dat Mongoolse soldaten hun helmen gebruikten om hotpot in te bereiden. Andere bronnen traceren de oorsprong naar oude Chinese soldaten. Wat we wél weten, is dat hotpot in het begin vooral werd gebruikt om een stoofgerecht met aardappels en groenten te beschrijven.
Tegenwoordig bedoelen we met hotpot een pan hete bouillon waarin je de ingrediënten gaart. De variaties zijn eindeloos, maar populaire opties zijn flinterdun gesneden vlees, zeevruchten, tofu, noedels en groenten zoals kool en paddenstoelen.
Aziatische hotpot: gourmetten zonder te gourmetten. Als je op zoek bent naar de gezelligheid van samen koken die gourmetten met zich meebrengt, maar niet wéér wilt gourmetten… probeer dan eens hotpot!
naar receptChinees fondue. Als je van koken én samen eten houdt, dan moet je echt eens een Chinese hotpot proberen. Het is een culinair avontuur aan tafel. Een soort Aziatisch fonduen met de meest verrukkelijke bouillons. Gezellig met elkaar aan tafel, lekker kletsen, lachen en genieten van de rijke smaak van een echte Chinese hotpot.
naar receptChocoladefondue
Chocoladefondue kwam pas veel later. In de jaren ’60 werd het bedacht door een Zwitser die een bijzonder dessert wilde serveren in zijn restaurant. Zo ontstond het best wel briljante idee om fruit, koekjes en snoepjes in gesmolten chocolade te dippen.
Je weet dat je een goed kerstdiner tegemoet gaat wanneer je niet één, niet twee, maar drie chocoladefondues hebt. Geen keuze-stress: je krijgt ze gewoon allemaal!
naar receptDit wil je ook: raclette: de gids voor dit winterse comfortfood









