Laat het maar regenen! Wie had gedacht dat we dat ooit zouden zeggen… Maar met deze (lauw)warme rijstsalades en andere bowls met granen kunnen we er weer tegenaan.
We zijn klaar voor de herfstdagen, klaar voor het lekker-binnen-zitten-met-een-dekentje-op-de-bank-seizoen. En dat betekent comfortfood, rode wijn en kaarsen, maar ook goed gevulde rijstsalades die je het liefst uit een grote kom eet, want dan mag het misschien wel onder dat eerder genoemde dekentje op de bank. Vooruit, voor deze ene keer.
De pracht van een rijstsalade is dat hij meebuigt met jouw smaak
En welke ingrediënten je bij de hand hebt. Restje geroosterde broccoli van de avond ervoor over? Perfect, throw it in. Gemarineerde kipfilet? Heerlijk! Nog een pietepeuterig beetje hummus over: dat wordt de basis van de dressing.
Met deze drie stappen maak je easy salades met rijst en andere granen
Stap één: kies je rijst of graansoort
Elke rijstsoort of graan die je lekker vindt heeft de potentie om je nieuwe lievelingssalade te worden, of je nu rode rijst gebruikt, jasmijnrijst of kiest voor quinoa of parelgort. Op de redactie proberen we altijd wat extra zakjes gort, spelt en rode rijst te kopen zodat we altijd een goede basis in huis hebben waar we op kunnen terugvallen. Want je weet maar nooit wanneer je zin hebt in een rijstsalade.
De meeste granen kun je in principe koken zoals je doet met pasta: in een ruime pan met goed gezouten kokend water. Heb je granen over van een andere maaltijd, gebruik ze dan hier, maar houd in gedachten dat je voor een salade intacte granen wil gebruiken die hun zetmeel vasthouden.
Dat komt je salade ten goede omdat ze ten eerste de dressing beter opnemen en ten tweede komt de zetmeel niet in de rest van de salade terecht. Dat betekent dat een restje kleverige zilvervliesrijst uit de koelkast minder geschikt is voor je salade, maar des te beter werkt in rijstepap of soep.
Stap twee: groenten, kruiden en eiwitten
Eigenlijk kun je bijna alles toevoegen aan een rijst- of granensalade, alleen wil je wel smaken en texturen samenbrengen die goed werken. Hieronder hebben wij dat al voor je gedaan, maar wil je zelf experimenteren, kies dan twee verschillende groenten met een andere bereidingswijze. Bijvoorbeeld geroosterde zoete aardappel met rauwe, ingemaakte rode ui. Doe er frisse kruiden bij, een lekkere proteïne zoals kikkererwten of juist een gebakken stukje zeebaars en maak het af met een romig of juist knapperig element.
Stap drie: de dressing
Rijst smaakt vrij neutraal, terwijl granen een nogal aardse, nootachtige smaak van zichzelf hebben, waardoor je er flink wat zuur tegenaan mag knallen om de smaak van de salade te balanceren.
Met vinaigrettes en dressings op basis van citrussap zit je al snel goed, maar binnen dit kader is er natuurlijk nog veel meer mogelijk. Zo kun je andere azijnsoorten kiezen – van Champagne tot kokosazijn – spelen met het romige component – van een extra vergine olijfolie en hazelnootolie tot yoghurt en tahin – en de dressing een extra kick geven met mosterd, vissaus, mierikswortel of (geroosterde) specerijen.
17x rijstsalades en meer
salade van gepekelde rode kool met roquefort
Gepelde kool, we zijn er gek op! In salades past gepekelde kool ook erg goed; het geeft bite én een hartige smaak.
Deze soul bowl met pittige kip zit tjokvol lekkere én gezonde ingrediënten en staat in een halfuur op tafel. Perfect voor een drukke dag. Vork in de aanslag!Probeer ook pittige kip met mangosalade.
Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi
Deze Griekse rijstsalade (kisir) met kikkererwten en halloumi is een echte familiefavoriet. Heel fijn in de zomer, geschikt voor grote groepen en super om van tevoren te maken.
Deze mediterrane salade is lekker én verantwoord. De feta-rijstsalade zit vol met verse kruiden en specerijen. De druivenbladeren maken de salade helemaal af.
Vier de zomer met Janneke’s verrukkelijke maaltijdsalades met feestelijk tintje. En zeg nou zelf: een salade serveren in bonte paprika’s geeft meteen een extra zomers tintje toch?!
Janneke: ‘Ik kies altijd de granen waarin ik op dat moment zin heb. Voor een fijne salade gebruik ik meer quinoa, wanneer ik zin heb in een grovere salade met extra beet ga ik vooral voor tarwe en bulgur. Ook gort en spelt, vaak bij biologische supermarkten verkrijgbaar, zijn heerlijk in deze salade.’
speltsalade met tomaatjes, mozzarella en basilicum
Gezond én lekker leven is de trend. Met eerlijke en pure smaken. Spelt past helemaal in onze bewuste levensstijl van nu.
Dat wisten de Oude Romeinen al. In de boerenkeukens van Italiaanse regio’s als Toscane en Umbrië vormt farro van oudsher een basisingrediënt voor eenvoudige soepen, salades, pasta, brood en zelfs gebak. Het waren dan ook de Italianen die dit oergraan mee naar ons land namen. Na enige tijd verdrongen te zijn door andere granen beleeft spelt een culinaire comeback. Spelt is hard op weg heel populair te worden. De charmante graankorrel is niet alleen gezonder dan tarwe; bevat meer eiwitten en zit boordevol mineralen en vitaminen. Spelt is bovendien simpel te bereiden en biedt volop variatie. Van hele korrel tot gemalen bloem of meel voor brood, pasta en patisserie. Van ontbijt tot nagerecht en borrelhapje. Maar de volle nootachtige smaak van spelt is vooral erg lekker. Spelt is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel en (Italiaanse) delicatessenzaak.
salade van speltcouscous, kikkererwten, feta & kruiden
Een frisse Arabische avondmaaltijd met zoete paprika’s, speltcouscous en feta. Wees niet te zuinig, als je iets over houdt heb je alvast een heerlijke lunch voor de volgende dag!
Lekker puur vakantie-eten, maar dan gewoon in het comfort van eigen eetkamer of tuin. Janneke maakt het mogelijk en bracht dit heerlijke gerecht mee uit het zonnige Toscane. Deze vis konfijt je makkelijk op de BBQ en als je de salade een tijdje van tevoren maakt, krijgen alle smaken de kans om goed tot leven te komen.
Wordt dit ook jouw nieuwe lievelingsgerecht?
Naast de natuurwinkel krijgt ook de supermarkt een steeds grotere keuze aan healthy food. Kies bijv. voor quinoa (gewoon bij de granen in de supermarkt) i.c.m. verse biologische witlof en appel in deze power-quinoasalade.
Wij koken graag met de seizoenen. We doen vandaag lekker veel wortel, peterseliewortel en pastinaak in een warme salade met volkorenquinoa. Snel klaar en dus precies goed voor doordeweekse dagen!
quinoa met geroosterde aardpeer en zoete aardappel
Janneke Philippi kookt als geen ander snel en makkelijk comfortfood. Haar eenpanners zijn gemaakt van maximaal 10 ingrediënten (uit de supermarkt) én staan in 30 minuten op tafel. Deze quinoasalade met geroosterde aardpeer en zoete aardappel past altijd ergens bij!
Een goed gevulde kom met onder meer quinoa, olijfolie, amandelen, koftaballetjes, oertomaten en plakjes feta. Ook handig: alles zit in één kom, dus neem deze amandel-koftaballetjes met oertomatensalade gerust mee het zonnetje in.