zoete of zoute bietjeschips met venkelzaad

BietBietjes mogen eigenlijk niet ontbreken in de moestuin van de hobbykok. Want kijk eens naar deze ontzettend lekkere bietjeschips. Voor wie niet in de grond wil wroeten: veel soorten zijn goed verkrijgbaar. Tip: neem biologische bietjes, die zijn zoveel lekkerder!

hapje | 4 personen

4 mooie bietjes*
arachideolie* om in te frituren
1 tl venkelzaad (natuurwinkel)
1/2 tl grof zeezout of 1 tl suiker

Schrob de bietjes schoon. Droog ze goed en snijd de bietjes met schil op de mandoline in dunne plakjes van 2 mm. Verhit de oven op 50°C. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze 30 min. in de lauwwarme oven met de ovendeur op een kiertje.

Verhit een flinke laag olie in een frituurpan of wok en frituur de gedroogde bietenchips in kleine porties krokant. Laat uitlekken op keukenpapier. Stamp het venkelzaad met het grove zeezout of suiker in een vijzel en bestrooi de chips ermee.

* Voor deze chips is het heel mooi om verschillende gekleurde bietjes, zoals de chioggia met de mooie roze ringen en de oranjegele biet te gebruiken. Arachideolie of pindaolie kan heel hoog verhit worden zonder dat de olie verbrand. De smaak is vrij neutraal.

Bereiden ± 30 min./ oven ± 30 min.

Dit recept verscheen eerder in delicious.

RECEPTUUR NADIA ZEROUALI & MERIJN TOL PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

Biet