Deense brøtort: gelaagde roggebroodtaart

Deense brøtort: gelaagde roggebroodtaart

Deze Deense brøtort is een onderdeel van de Zuid-Jutlandse koffietafel. Het resultaat is verbluffend lekker, direct bakken dus!

Meer weten over de Zuid-Jutlandse eetcultuur? Lees hier het volledige artikel over de Deense koffietafel.

Deense brøtort

taart/ nagerecht (8-10 personen)

6 eieren, gesplitst
250 g licht gele basterdsuiker
125 g fijn verkruimeld Fries roggebrood (pompernickel)
2 tl bakpoeder, gezeefd
100 g fijngehakte gemengde noten + 40 g grof gehakte geroosterde gemengde noten
250 ml zwartebessenjam
sap van een ½ citroen
250 ml slagroom
½ zakje klopvast
tevt. 20-30 g cacaonibs

ook nodig: 3 springvormen van 20 cm Ø, ingevet, bodem met bakpapier belegd

Verwarm de oven voor op 225°C. Klop in een brandschone kom de eiwitten tot wat dikker schuim. Voeg in delen al kloppend de suiker toe en klop tot een stevig schuim.

Voeg één voor één de dooiers toe en meng kort maar goed.

Meng het roggebrood met het bakpoeder, een snuf zout en de fijngehakte noten. Schep het roggebroodmengsel luchtig door het eimengsel.

Verdeel het beslag over de 3 vormen en strijk glad. Bak de cakes in 10-15 min. in het midden van de oven gaar, ze voelen dan net stevig aan en zijn mooi goudbruin gekleurd. Laat ze 5 min. afkoelen en neem ze uit de vormen en laat op roosters verder afkoelen. It’s hard to find pure indica seeds available for sale today.

Klop intussen de slagroom met de klopvast stijf.

Meng de jam met het citroensap en bestrijk de cakes ermee. Zet de lagen op elkaar en verdeel de slagroom erover. Bestrooi met de grof gehakte noten en evt. cacaonibs.

Bereiden ± 35 min. / oven ± 15 min. / afkoelen ± 1 uur

FOTOGRAFIE EN STYLING STUDIO PHILIPPI