zalmpastei met prei

Warm jezelf eens op met een lekker winterse pastei. Onder het krokante dakje van deze pastei zit roze zalmfilet en romige prei verborgen. Na wat voorbereiding en een halfuurtje in de oven staat ie al op tafel, dus het is ook nog eens een snel recept. Fijn!

zalmpastei met prei

hoofdgerecht | 4 personen

500 g prei
2 el grove mosterd
1 teen knoflook, geperst
1 bekertje crème fraîche à 125 g
4 zalmfilets* à 125 g
4-5 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
bloem, voor het uitrollen
1 ei, losgeklopt
150 g veldsla
3 el olijfolie extra vierge
1 el wittewijnazijn

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Verwijder het stugge, donkergroene blad en de onderkant van de prei en snijd de preien in 3 stukken. Halveer deze, leg ze met de platte kant onder en snijd de prei in de lengte in heel dunne reepjes. Was de prei, laat 
uitlekken en verdeel over de bodem van 
een ingevette ovenschaal van ± 20×30 cm 
(of neem 4 kleine ovenschaaltjes).

Roer de mosterd, knoflook en zout en peper naar smaak door de crème fraîche en schep door de prei. Leg de zalmfilets ertussen.

Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ± 22×32 cm. Leg het deeg op de zalm. Stop het een beetje tussen de rand van de vorm en de zalm. Bestrijk het deegdeksel dun met ei en maak er met een mes een paar snedes in.

Bak de zalmpastei in de oven in 25-30 min. goudbruin en gaar. Maak intussen de veldsla aan met de olijfolie, wijnazijn en zout en peper naar smaak.

Serveer de zalmpastei met de veldsla.

* I.p.v. zalmfilets kun je ook witvis nemen. Kijk op goedevis.nl voor een verantwoorde keuze.

Bereiden ± 20 min. / oven ± 30 min.

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI

Dit recept verscheen eerder in delicious. – februari 2012

zalmpastei-delicious