zalm met stroop

We leerden van Australiër Mike deze brunchfavoriet maken. Mike: ‘Ik ga graag naar de vismarkt. Het mooie van vis is de variëteit. Telkens zie ik weer onbekende, kleurrijke vis die me inspireert tot nieuwe gerechten. Dus naar de vismarkt neem ik geen boodschappenlijstje mee, maar ik kijk welke producten me aanspreken. Minder gangbare vis – vaak gunstig geprijsd – is er bij de vleet. Koop een tas vol om rauw, gekookt of ingemaakt te serveren. Ingemaakte vis heeft als groot voordeel dat je het wat langer kunt bewaren. In veel culturen wordt vis ingemaakt. Japanners roken bonito om ze in de vorm van geschaafde vlokken toe te voegen aan hun dashi. Scandinaviërs en Hollanders zijn beroemd om hun haring. Schotten roken de beste Atlantische zalm, Portugezen gebruiken hun heerlijke zoute vis (bacalhau) in stoofschotels en Italianen maken harderkuit in tot bottarga. Mijn recepten zijn makkelijk en ideaal voor allerlei vissoorten van de markt. Maximaal resultaat met minimale inspanning.’

zalm met stroop

zalm met stroop

hapje of voorgerecht | 8 personenz

Begin 2 dagen of evt. nog iets langer van tevoren aan dit recept.

1 kg zalmfilet* met vel, alle graten verwijderd 150 g golden syrup** of keukenstroop
100 g fijn zeezout
1 el venkelzaad
3 el Engels mosterdpoeder*
2 tl gekneusde zwarte peperkorrels
rasp van 2 (bio)citroenen
licht roggebrood of desembrood, boter en citroenpartjes, voor erbij

Leg de visfilet met het vel omlaag op een grote, met bakpapier beklede bakplaat.

Verwarm de stroop in een kleine pan met dikke bodem op laag vuur al roerend 2 min. Neem van het vuur. Roer het zout, venkel- zaad, mosterdpoeder en de peper erdoor. Laat afkoelen.

Bestrijk de visfilet met het afgekoelde stroopmengsel, bestrooi met citroenrasp
en wikkel strak in plasticfolie. Laat 1 uur intrekken bij kamertemperatuur. Laat 2 dagen of langer marineren in de koelkast.

Neem de visfilet uit de folie, schraap het stroopmengsel er met de botte kant van
een mes af en dep droog met keukenpapier. Laat in 30 min. op kamertemperatuur komen. Snijd de visfilet dwars in schuine plakjes met een scherp mes of trancheermes los van het vel. Serveer met beboterd brood en citroenpartjes.

* Voor dit recept kun je ook zalmforel- of regenboogforelfilet nemen.
** Golden syrup is bij ruim gesorteerde supermarkten en delicatessenzaken te koop, of online. Evt. kun je ook keukenstroop gebruiken, maar dat heeft een zwaardere melassesmaak en is donker. Mosterdpoeder is te koop bij delicatessenzaken, sommige supermarkten en bij winkels met Engelse ingrediënten. Of bestel het online.

Bereiden ± 15 min. / afkoelen ± 30 min. / intrekken ± 1 uur / marineren ± 2 dagen.

RECEPTEN MIKE MCENEARNEY FOTOGRAFIE BRETT STEVENS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

zalm-stroop-delicious