gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes

Welke groente eten we het meest en welke groente brengt ons dit seizoen? Janneke doet onderzoek en verwerkt de top 10 van meest gegeten groenten in haar recepten. En alweer verrast ze ons met eenvoud en heerlijke smaken. Van prei-slasoep, gesmoorde andijvie met kappertjes, gekaramelliseerde witlof, geroosterde bloemkool tot gewokte gemengde groenten. Keuzestress!! Je vindt haar andere groenterecepten in delicious.oktober!

gekaramelliseerde witlof met peer en scharrelspekjes

hoofdgerecht (4 personen)

1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
50 g boter
250 g (scharrel)spekreepjes
1 flinke sappige handpeer
1 kg witlof
150 ml perensap
2-3 takjes rozemarijn
125 ml melk

Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar. Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden.

Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in schijfjes. Halveer de witlof en snijd grote helften nogmaals tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee.

Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.

Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels jn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

witlof