waterzooi met vis en groenten

Onze zuiderburen weten wat lekker is en nemen royaal de tijd om te genieten. In hun waterzooi gaan groentjes, zoet- of zoutwatervis, mosselen of rivierkreeftjes. Uit Gent komt er zelfs een versie met kip!
Woensdag komt er een extra delicious. mini-visboekje uit bij het nummer en deze week staat er iedere dag een favoriet delicious. visrecept op de site.

hoofdgerecht (4 personen)

600 ml visfond
300 ml droge witte wijn
150 g worteltjes, in dunne reepjes*
150 g bleekselderij, in dunne reepjes*
150 g prei, in dunne reepjes*
200 ml slagroom
300 g kleine aardappels, in parten
350 g gemengde visfilet, bijv. zalmfilet en Claresse*, in grove stukken
½ el geconcentreerde tomatenpuree
500 g schoongemaakte mosselen in de schelp*
2 el fijngesneden bladpeterselie

Breng de fond met de wijn in een wijde pan aan de kook en kook op hoog vuur tot de helft in. Kook intussen de groente apart gaar in 
2-3 min. en houd apart.
Voeg de slagroom toe aan het fondmengsel en breng opnieuw aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in 10 min. bijna gaar. Voeg de stukken visfilet toe en laat op laag vuur 4 min. sudderen.

Roer de tomatenpuree met een paar flinke scheppen heet vocht los en roer dan bij de vis in de pan. Voeg de mosselen toe en kook zachtjes 4-5 min. tot de schelpen openstaan. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten over de borden en schep de hete waterzooi erop. Bestrooi met de peterselie. Lekker met stokbrood.

* Groente die in luciferreepjes of ‘julienne’ wordt gesneden, is zo’n 4 cm lang en hooguit ½ cm dik. Varieer eens met verschillende vissoorten en schaal- en schelpdierenin de waterzooi. Claresse is duurzaam gekweekte zoetwatervis, familie van de catfish of meerval. Claresse heeft het MSC (Marine Stewartship Counsel) label en is volledig verantwoord. Nu ook in de supermarkt verkrijgbaar. Kijk voor meer info op www.claresse.com.
Bereiden ± 45 min.

RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET BEREIDING BART STUART