barbecue-tip: mosselen

Inderdaad, de ‘r’ is niet in de maand maar daar trekt moeder Natuur zich niets van aan. Voldoende voedsel in het water – dankzij de klimaatverande- ring – deed de mosselen dit voorjaar snel groot en vlezig groeien.

 

 

Na te hebben verwaterd in de Zeeuwse wateren ligt de Zeeuwse mossel weer zandvrij op te wachten op de mosselpan. Tot april zijn ze er weer. Dan begint de paaitijd opnieuw en eten we even tot eind juni geen mosselen, zodat ze zich kunnen voortplanten. Met weinig vlees in de schelp zijn ze in die periode bovendien minder lekker.

zeeuwse mosselen op de barbecue
voorgerecht of hapje  (4-6 personen)

2 kilo panklare Zeeuwse mosselen
1 glas witte wijn
6 takjes verse rozemarijn
citroen

Doe de mosselen in een vergiet en was ze al omscheppend met de handen. Gooi kapotte mosselen en schelpen die tijdens het wassen niet sluiten weg.
Leg een paar takjes rozemarijn op de bodem van een barbecueschaal. Schenk er de wijn over. Doe de mosselen in de schaal en steek er de andere takjes rozemarijn tussen. Maal er royaal peper boven. Leg een deksel op de schaal of dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de mosselen in zo’n 6 minuten gaar worden, of tot alle schelpen open staan. Schud de schaal af en toe. Schep de mosselen op een schaal, verwijder dichte schelpen, en leg er partjes citroen bij.

Tip Leg op de barbecue, rond de schaal met mosselen, sneetjes met olijfolie besprenkeld stokbrood. Rooster het brood goudbruin en krokant en bestrooi het na het roosteren met versgemalen peper en reepjes verse kruiden als basilicum, munt of oregano.