sushiterrine met zalm

Maki (rolletje), temaki (kegeltje), urmaki (inside-out)… Je hebt ze vast wel eens gezien bij het sushirestaurant of misschien zelf gemaakt. Maar heb je ooit een terrine van sushi gezien? Nou, bij dezen! Geen gedoe met rolmatjes, want deze megasushi gevuld met vis en groenten maak je heel easy in een cakeblik. 

Zin in meer terrines? Deze stoofperenterrine is ook een aanrader!

sushiterrine met spicy zalm

voorgerecht | 6-8 personen

Deze sushiterrine kan ± 1 dag van tevoren worden gemaakt.

130 ml rijstazijn
1½ tl suiker
350 g sushirijst
1 komkommer
250 g heel verse zalm (sushikwaliteit)
1 bosui, fijngesneden
¼ tl cayennepeper (of meer naar smaak)
stukje gember van 1 cm, geraspt
sap van ½ citroen
1 grote avocado
3-4 norivellen*
2 el zwart sesamzaad
zalmeitjes om te versieren
Japanse mayonaise*, sushigember* en Japanse sojasaus, voor erbij
ook nodig: cakeblik van 8x21cm

Meng de rijstazijn met 1½ tl zout en de suiker. Kook de sushirijst volgens beschrijving op de verpakking.

Snijd intussen de komkommer in de lengte doormidden en verwijder met een theelepel de zaadjes. Snijd de helften in lange stukken van 10 cm en snijd die in lange, smalle repen. Besprenkel royaal met zout en laat intrekken. Snijd de zalm in piepkleine blokjes en meng met de bosui, cayennepeper en gember en breng op smaak met wat citroensap en zout. Snijd de avocado in de lengte doormidden, verwijder de pit en snijd de helften in de lengte doormidden. Pel de schil eraf en snijd het vruchtvlees in lange repen. Besprenkel met citroensap. Spreid de rijst uit op een bakblik en besprenkel met het azijnmengsel. Schep luchtig door tot  de rijst is afgekoeld.

Bekleed de cakevorm met ± 3 norivellen: bedek de bodem en lange wanden met 2 vellen. Knip het derde  vel doormidden en gebruik voor de kopse kanten. Laat de vellen goed overhangen.

Verdeel de rijst in 4 porties. Schep een portie rijst in de vorm. Maak je handen iets vochtig (zo plakt de rijst niet vast) en druk goed aan. Verdeel er in de lengte de avocadoplakken over, bestrooi met 1 el sesamzaad en dek af met een tweede portie rijst. Druk weer goed aan. Verdeel de zalm erover en dek af met een laagje nori. Verdeel er nog een portie rijst over en druk iets aan.

Spoel de komkommer goed af en dep droog. Meng met de rest van het sesamzaad en verdeel in de lengte over de rijst. Dek af met de rest van de rijst en druk goed aan. Vouw de overhangende norivellen dicht en druk goed aan. Laat in de koelkast ± 1 uur opstijven.

Stort de terrine op een schaal en versier met viseitjes. Serveer met de mayonaise, gember en sojasaus.

* Norivellen, Japanse mayonaise en sushigember koop je bij Aziatische winkels, natuurwinkels en sommige supermarkten.

Bereiden ± 45 min. / koelen 1 uur.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING JET KRINGS BEREIDING EKE MARIËN PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN M.M.V. DUIKELMAN.NL / DILLE-KAMILLE.NL / NIJHOFBAARN.NL / KOOKWINKEL.NL