viskoekjes

April delicious. 2009 staat vol met 35 verrukkelijke visrecepten! Er is frivole forel en ceviche van tarbot, en ook gestoofde witvis met chorizo, teriyaki-zalm en een stoere Braziliaanse visstoofpot. Rauw, stomen, grillen, inpakken, roken, (roer)bakken, stoven, frituren en pocheren, je draait je hand er niet meer voor om. Wat is duurzame vis, kweek of wild, en waar staan al die viskeurmerken ook alweer voor? We eten vis volgens de seizoenen, met spartelverse recepten van de Zeeuwse gastchef Dick Pieter Arkenhout. In familietijd geniet het hele gezin van vislasagne, visburgers en een Oosterse soep met garnalen. Mister Kitchen gaat voor duurzaam én lekker in Zuid-Afrika, vist er op heek en snoek en maakt met de verse vangst fish & chips. Allemaal proeven? Heel begrijpelijk en doen, vinden wij! Want mócht je wat over hebben, dan maak je met de left-overs deze viskoekjes. Voor je lazy weekendborrel, met een glaasje wit.

viskoekjes

voor 8 stuks

150 g kruimige aardappelen, geschild en in stukjes
200 g gare vis
1 ei
1 el melk
3-4 el bloem + extra
1 el verse dille, fijngehakt
1 el verse tijm, fijngehakt
olijfolie om te bakken

Kook de aardappelen in weinig water met zout in 20 min. gaar. Giet de aardappelen af en prak ze met een vork. Voeg de vis, het ei, de melk, de bloem met zout en peper naar smaak toe en meng tot een stevig mengsel. Vorm er met vochtige handen kleine koekjes van en wentel deze door wat extra bloem. Verhit in een koekenpan een flinke scheut olijfolie en bak de viskoekjes in 3-4 minuten per kant mooi goudbruin en gaar. Geef ze warm of op kamertemperatuur, met een komkommer-dillesalsa,.

Weinig tijd? Voeg iets minder bloem (2-3 el) toe en schep met 2 lepels meteen 8 bergjes beslag in de pan. Bak de koekjes aan beide kanten goudbruin en gaar.