vijgen met kip uit de oven

Vijgen kun je zowel met zoete- als hartige gerechten combineren. Omdat ze zo fijn zijn delen we deze week flink veel recepten ermee. Deze ovenschotel met kip breng je op smaak met pancetta, ui, tijm, bouillon, witte wijn en gekaramelliseerde vijgen.

kipovenschotel met gekaramelliseerde vijgen
hoofdgerecht | 2 personen

1 el extra vergine olijfolie
2 kipfilets, liefst met vel (vraag je slager)
70 g pancetta, in blokjes
1 rode ui, in partjes
3 vijgen, in de lengte gehalveerd
2 tl donkerbruine basterdsuiker
125 ml witte wijn
125 ml kippenbouillon
2 tl sherry- of rodewijnazijn
7 takjes verse tijm

Verwarm de oven voor tot 200ºC. Verhit de olie in een ovenbestendige koekenpan of braadpan op hoog vuur. Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze met het vel omlaag in 3 min. goudbruin. Keer ze en  bak ze nog 3 min. Schep ze op een schaal.

Voeg de pancetta en ui toe aan de pan.  Bak de pancetta op halfhoog vuur in ± 5 min. knapperig, onder regelmatig omscheppen. Schep het mengsel op het bord met de kip. Schenk het teveel aan vet uit de pan.

Bestrooi de snijvlakken van de vijgen met de suiker. Leg ze met de snijvlakken omlaag in de pan. Laat ze in 3 min. karamelliseren. Leg ze op een bord.

Schenk de wijn in de pan, laat op matig vuur 2 min. inkoken. Voeg de bouillon en azijn toe en laat 2 min. inkoken. Schep de kip en de pancetta weer in de pan. Strooi de tijm erover. Zet 30 min. in de oven of tot de kip gaar is. Voeg de vijgen toe en serveer.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 30 min.

RECEPTEN ALISON ADAMS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING MICHELLE  NOERIANTO BEREIDING MAX ADEY PRODUCTIE MERIJN TOL

vijgen-kipschotel-delicious