varkensrollade met appel-rozijnenvulling

varkensrollade met appel-rozijnenvulling

hoofdgerecht | 4 personen

½ appel, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes
40 g rozijnen, fijngesneden
2 venkelknollen, stelen fijngesneden, knol in dunne plakjes, venkelgroen bewaren
1 tl mild paprikapoeder
2 tenen knoflook, fijngesneden
4 el olijfolie
1 kg ontbeende varkensbuik, zwoerd kruiselings ingekerfd
1 el bruine basterdsuiker
6 wortels, in de lengte gehalveerd
1 el bloem
375 ml kippenbouillon

Verwarm de oven voor tot 225ºC. Meng voor de vulling de appels met de rozijnen, venkelstelen, het paprikapoeder, de knoflook, wat zout en peper en 1 el olie.

Spreid het stuk vlees uit op een werkvlak. Houd je mes vlak en snijd een derde van het vel erafvanaf een van de korte kanten van het vlees. Keer het vlees en verdeel de vulling over het gedeelte zonder vel. Rol de rollade stevig op en bind hem op met keukentouw. Dep het vel droog en wrijf het in met wat zout. Leg de rollade op een rooster boven een braadslee met daarin een bodempje water van 1 cm. Braad 30 min., of tot het vet goudbruin kleurt. Schakel de oventemperatuur terug tot 150ºC en braad nog 1 uur.

Schep in een kom de venkelplakjes en halve wortels om met de suiker, wat zout en peper en 3 el olie. Schep de groenten op het rooster en rooster ze 1 uur mee. Schenk zo nodig nog wat water in de braadslee. Schakel de oventemperatuur omhoog tot 225ºC en braad alles nog 10 min. tot het vlees gaar en mals is en het vel mooi knapperig, luchtig en goudbruin is. Schep de rollade en groenten op een schaal en laat 10 min. rusten.

Schep het teveel aan vet van de jus in de braadslee en zet de braadslee op het fornuis op matig tot hoog vuur. Strooi de bloem erover, schraap de aanzetsels van de bodem los en roer 2-3 min. tot de jus bindt. Voeg zout en peper naar smaak toe, zeef de jus en serveer bij de rollade en groenten.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 1¾ uur / rusten ± 10 min.

RECEPTEN WARREN MENDES FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING BERNI SMITHIES

varkensrollade-delicious