thaise mosselen

Nú is het moment voor mosselen, want de lekkerste mosselen zijn beschikbaar van 1 september tot 1 december: bodemmosselen uit het Franse Gaatje, het zeegat tussen Vlieland en Terschelling. Probeer voor dit gerecht in elk geval de meest verse mosselen te krijgen, met nog voldoende zeewater in de schelp.

En om deze oer-Hollandse mosselen toch een exotisch tintje te geven, onderstaand recept:

hoofdgerecht (4 personen)

4 kg mosselen*
100 ml sesamolie
50 ml zonnebloemolie
4 stengels vers citroengras, fijngesneden
150 g gember, geschild, zeer fijngehakt
4 knoflookteentjes, geperst
4 grote Spaanse pepers, zonder zaad, fijngehakt
3 bossen koriander, stelen fijngesneden, blad heel laten
10 citrusblaadjes (djeroek poeroet)
2-3 el vissaus (toko)
sap van 2 à 3 limoenen

Verwarm de zonnebloemolie en sesamolie in een grote soeppan. Bak citroengras, gember, knoflook, pepers, korianderstelen en citrus-blaadjes zachtjes tot de aroma’s vrijkomen. Voeg dan de uitgelekte mosselen toe, plus het limoensap en de vissaus. Zet het vuur hoog en doe het deksel op de pan. Schud de pan een aantal keer goed om, zodat alle mosselen opengaan en alle smaken goed verdeeld worden. Bestrooi met de korianderblaadjes en serveer direct.

Bereiden ± 20 min.

 * Spoel mosselen goed onder koud, stromend water. Gooi mosselen die niet dicht gaan weg. Houd elke mossel tussen duim en wijsvinger en schuif 2 helften van elkaar. Als de mossel niet gelijk een ‘tegenbeweging’ maakt (één dode mossel verpest de hele maaltijd, dit ruik je meteen) gooi ‘m dan weg.

 
productie MERIJN TOL recepten en bereiding DICK PIETER ARKENBOUT fotografie ERIK VAN LOKVEN styling LAURA JONGENEEL m.m.v. VISHANDEL JAN VAN AS
Thaise mosselen-delicious